Chtělo by to sjednotit názory, přátelé. Na poruchu příjmu potravy, anorexii, právem poukazujeme jako na nebezpečnou nemoc vyspělé společnosti. S kultem štíhlého těla spojený problém, ničící zdraví armády žen, jež za každou cenu touží být hubené.

Zároveň běda, když modelka o něco ztloustne, nemá propadlé břicho a nohy jak tyčky. To se pak ve společenských rubrikách ptáme: Co se to děje? Přejídá se z depky nebo příliš nasává kalorický chlast?. Doporučujeme zhubnout - jinak těžko bude úspěšná...

Co se to děje se ptáme i u první federální Miss, Ivany Christové. Podle některých se změnila k nepoznání. Prý kvůli spokojenému vztahu. Naplněná láska ji ošálila. Zpohodlněla, přestala se hlídat a stal se z ní metráček, míníme.

Ostatně na lásku se dá svést všechno. Tloušťka i vychrtlost. Sukces i neúspěch. Láska dělá divy. Každopádně Ivana měří kolem sto osmdesáti centimetrů (udávané míry se různí), přibližně váží osmdesát kilo a táhne ji na čtyřicítku. Označit takovou ženu za otylku je poněkud přehnané.

Plnoštíhlá kráska s duší anorektičky

Ten, kdo se domnívá, že poruchou příjmu potravy trpí jen vyzáblé holky, se podle mne těžce mýlí. Anorexie je především stav mysli. Výčitky ze snědeného jídla, které se zahání dalšími sousty, mají i ženy, jež podvýživou rozhodně netrpí.

Všechno nasvědčuje, že jednou z nich je i Ivana Christová, která v zahraničním modelingu, kde po soutěži Miss pracovala, vážila pouhých čtyřicet devět kolo. Musela – svět byl a je v této branži mnohem tvrdší než česká scéna. Ivana tehdy měla v New Yorku velkou šanci se prosadit. I Dior o ni jevil zájem. Neudělala to. Důvodů mohla mít víc.

Možná se jí stýskalo, možná nebyla schopná stát se robotem. Možná nezvládla hladovění anebo za vším stála láska s Danielem Ubaudem, s nímž má (dnes šestnáctiletou) dceru Danielu. Na Slovensku i u nás měla po návratu ze zahraničí dveře otevřené. A přehlídky občas chodila i v době, kdy k povinnému ramínku na šaty měla její figura hodně daleko.

Ivana to zkusila i jako zpěvačka (vydala tři alba) a neuspěla. Její zpěv byl spíš recitací, kterou hodní kritici zařadili k šansonu. Ani na muže štěstí neměla. Hubeným modelkám také nemohla konkurovat, na mole spíš byla raritou – první federální Miss. Psalo se i o alkoholických excesech. Kruté diety a po nich vinou jo-jo efektu přibraná kila. Holka, která chce uspět, ale nevěří si. Je příliš křečovitá a úporná. Typický znak anorektičky, od níž se navíc očekává, že bude krásná a hubená.

Nechme Christovou být

Být krásná a štíhlá je vysilující. Musíte se najít někde jinde - jinak budete tuhle pomyslnou kouli táhnout dál. Například Jana Kirschner, úspěšná absolventka Miss Slovakia, věděla, že chce dělat hudbu, psát texty, zpívat. A na rozdíl od Christové rychle uspěla. Její zadek se stal brzy úctyhodným a ona jej šťastně neřeší... Ivana takové štěstí neměla.

Po letitém hledání se našla i Ivana Christová. Stala se podnikatelkou, založila nadaci Orin Panacea na pomoc dětem s rakovinou. Je tou paní z reklamy, jež se ptá, jak si udrží běloskvoucí zuby. A tři roky má šťastný vztah se slovenským politikem Beňou.

Snad se Ivana nyní stala vyrovnanou, nemá výčitky z jídla, z postavy. I když u křehké, modelingem poznamená psychiky těžko říci. Anorektičky, stejně jako alkoholici mohou být vyléčené, ale potencionálními anorektičkami zůstanou. Nechme tedy Ivanu Christovou být. Nesuďme z paparazzi fotek. Ostatně, která ženská bez make-upu, v neforemné vestě a džínách vypadá úžasně?