Jedno je jisté. Kult štíhlého těla je stále trendy. Propaguje ho móda i lékaři, i když vize a nároky těchto dvou světů jsou odlišné. Nicméně tlustých až obézních lidí stále přibývá. Včetně dětí a dorůstající mládeže. Dokonce se objevují teze, že by tlouštíci měli ze svého tuku platit daň, odvádět vyšší zdravotní pojištění - vzhledem k rizikům, která nadváha přináší.

Na jedné straně konzum vyspělého světa, pohodlnost, slast z jídla, jež nahrazuje jiné, leckdy méně dostupné požitky. Včetně lásky, sexuálního uspokojení. Nikoli hlad, ale chuť nás nutí jíst. Roztahovat si blahem žaludek...

Na druhém konci je pak ono propagované tělo se svalovou hmotou bez tukové zátěže. Docílit jej není snadné a s narůstajícím počtem sádelnatých faldů se tenhle úkol jeví čím dál víc nemožný. Chybí trpělivost, silná vůle, často i osvěta. Potřebné znalosti jak na to.

Dobrý kšeft s nadějí

Snažíme se zhubnout. Držíme i drastické diety. Někdy se výsledek dostaví (většinou bez potřebné svalové hmoty). A pak přijde euforie. Polevíme. Alespoň trochu se odměníme za odříkání. Stačí se vrátit k původnímu životnímu stylu, navyklému režimu. Dopadá to vždycky stejně – těžce shozená kila se ihned naberou zpět. A často jich pár přibude. Ve formě tuku, bohužel. Říká se tomu jo-jo efekt a kdekdo s ním bojuje.

Z tohoto začarovaného kruhu, neschopnosti trvale změnit životní návyky, těží i nabídka farmaceutického průmyslu, nejrůznější doplňky stravy umožňující hubnutí. Každý přípravek, pokud je dobře propagován, si najde svého kupce, dočká se výdělkem stvrzené popularity.

Na scéně zažily svou slávu nejrůznější instantní koktejly, čaje, náplasti. Bylinky i tvrdá chemie. Lidstvo se láduje buničinou, chrómem, jablečným octem. Ale i neuvěřitelnými, draze prodávanými dryjáky. Věří na hubnoucí náplasti, energii rychle spalující pilulky. Věří na cokoliv. A za pohodlnou iluzi, obelhávání sebe sama, platí astronomické peníze. Byznys s hubnutím je zkrátka zlatý důl.

Od Křováků k našinci

Nový, jistě zaručený, sprej na hubnutí obsahuje výtažek z africké kaktusovité rostliny Hoodia gordonii. Jejích účinků využívali i původní obyvatelé Afriky Křováci – lovci a sběrači, jimž Hoodia gordonii tišila na cestě za potravou žízeň a hlad. Teď ji má tišit vyspělému světu. Bránit jeho obžerství.

Zmíněný dopad jmenované africké rostliny potvrzuje i dietolog, původně biochemik, Štěpán Ren: „Látka v mozku potlačuje pocit hladu, chuť k jídlu snižuje.“ Nicméně platí i obecné, stále opakované krédo dietologů: I při redukci váhy se jíst musí, aby se správně nastartoval metabolismus. Bez fyzické aktivity se tuk na svalovou hmotu nezmění. A tito odborníci právem dodávají: Lidi chtějí bohužel hubnout zázračně rychle. Pokud možno bez práce. A to bez dlouhodobějšího efektu rozhodně nelze. Zbytečně vyhazují za propagované zázraky peníze.

Doporučená cena spreje na hubnutí je cca 400 Kč za 50 ml balení. Za tři měsíce lze údajně zhubnout až dvanáct kilo. Je to vůbec bezpečné? A nakolik vůbec reálné? Nepochybuji o tom, že hubnoucí střik pod jazyk (kam se sprej aplikuje) se stane dalším trhákem.