Je mi líto, ale už při březnové korunovaci Ivety jsem měla dojem, že titul dostala nedopatřením. Že se zkrátka diváci při její volbě sekli. Alespoň mě nepřesvědčila. Jistě byla oproti jiným děvčatům suverénnější, vyrovnanější. Ale jak také jinak – vzhledem k věku a hlavně faktu, že tuhle soutěž, konkurenční Miss ČR, už před šesti lety až do velkého finále absolvovala. „Teď už jsem nebyla vyplašená, teď už jsem věděla, co a jak,“ přiznává sama Iveta, která i přes velké ambice prorazit v modelingu, stylem zůstala u třeboňských rybníků.

Mimochodem Lutovská měla za sebou i neúspěšnou účast v Miss Praha Open. V Číně Miss Model of the World 2007 naopak vyhrála. Ovšem bez odezvy - u nás i poté zůstala řadovou, málo placenou modelkou. To až korunka České Miss situaci konečně změnila. „Chtěla jsem se zviditelnit, pracovat na jiné úrovni... Ano, obchodní hledisko bylo jedním z důležitých momentů, proč jsem do soutěže šla. Když už několik let děláte za stejný honorář, tak chcete, aby se to někam pohnulo…“

Fotogalerie
1 fotografie


A ledy se samozřejmě hnuly. „Mám se teď krásně. Skoro všechno se v mém životě změnilo. Přístup v jednání ke mně je jiný. Nyní mě na přehlídkách chtějí kvůli jménu, protože jsem Česká Miss. Má práce má konečně nějaký význam. Všechno je jednodušší. Být miss je super pocit,“ rozplývá se ve svých interwiev Iveta.

To vše je jistě krásné, až na to, že Iveta nemá - jek se říká - koule. Žádný rajc, šmrnc, švih, což pozná kdejaký modelingový scout (lovec nových tváří). A navíc, a to je rovněž velmi důležité, postrádá vkus. Je módní branží nedotčená - i přes léta, která v modelingu strávila. Neumí pracovat ani s masovými trendy, což dokáže kdejaká, nijak kreativní modelka. Lutovská zkrátka zůstala ženou, pro níž je topkou butik na náměstí v Třeboni a velkým odvazem triko s logem pouličně kýčovité zn. Faith. A s touto image se těžko na vrchol modelingu dlouhodobě dostane. O světě nemluvě, už vzhledem k datu narození, které je pro start na mezinárodním poli nemyslitelné.

Nechci být špatným prorokem, ale Iveta Lutovská mi připomíná příběh Miss ČR 1998 Kateřiny Stočesové, která tehdy zvítězila nad favoritkou, šokovanou první vicemiss Alenou Šeredovou (třetí skončila Petra Faltýnová). Alena krátce poté odjela řešit zhrzené ambice do Itálie, kde se stala hvězdou národního formátu. A uspěla i Faltýnová – na rozdíl od královny krásy Stočesové, jež za pár let skončila v květinářství u vázání věnečků...

Ivetu Lutovskou nyní čeká klání v prestižní Miss Universe na Bahamách. Doufejme, že uspěje. Ale ani to nic neznamená. Ostatně v soutěži podobného formátu Queen of the World svého času zvítězila i Katka Stočesová, bývalá star prestižních večírků... I když Iveta jistě u kytiček a pohřebních věnců neskončí. Předpokládám, že zakotví v exkluzivní náruči úspěšného podnikatele (i tam se kdysi ocitla rozvedená Katka), nebo se dá na lukrativní management, jenž vystudovala.