Otázkou je, zda chce společnost srazit Madonně hřebínek všemocné. Anebo ji v rámci všeho, co provádí, podezírá, že jí humanitární činnost, angažovanost v pomoci chudým africkým zemím slouží jako reklama a s obětavou láskou Matky Terezy nemá pranic společného.

Fotogalerie
4 fotografie

„Madonna si šla do Malawi koupit dítě jako módní doplněk,“ zlobili se někteří pisatelé v internetové anketě. „Když už nemůže mít vlastní děcko, mohla si vybrat nějaké ve vlastní zemi a ne vyrazit do Afriky,“ mínili jiní. A další poukazovali na to, že spousta hvězd jako např. Meg Ryan či Diane Keaton se stala náhradní matkou ve vší tichosti. Komentář si neodpustila ani Angelina Jolie, která si osvojila maličké z Kambodže, Vietnamu a Etiopie: „Děti se mají adoptovat tam, kde jsou k tomu jasně daná pravidla.“

V Malawi, kde se před dvěma lety Madonna rozhodla vzít ze sirotčince batole Davida, adopce jednoduchá nebyla. Zpěvačka ani její muž Guy Richie nesplňovali podmínku osvojení vyžadující, aby náhradní rodiče žili v zemi alespoň osmnáct měsíců. Nicméně zpěvaččiny příspěvky charitativní organizaci Raising Malawi a 1,6 miliónu liber na pomoc sirotkům soud obměkčily. A svolil, aby David byl ve zkušební době oněch osmnácti měsíců u Ritchieových v Británii.

Proti osvojení byly desítky různých agentur a nadací včetně Výboru pro lidská práva. A protestovala i část veřejnosti, která zpěvačce vytýkala, že s touto záležitostí jako hokynářka mediálně kupčí ve prospěch nové image.

Ale i přes veškeré apely, nelítostné kritiky, Madonna s Guyem Davida z Malawi vyhrála. Ale manželství jí africký sirotek nezachránil. Gyu měl vyčerpávajícího divadla pro veřejnost po krk. A další adopci holčičky z Malawi, kterou Madonna chtěla, odmítl. „David se nejdřív musí začlenit do rodiny,“ prohlásil. „Matku si zatím příliš neužil,“ dodal po vánoční dovolené v Indickém oceánu, kterou Madonna strávila v posilovně, na slunce kvůli nebezpečí vrásek nevyšla a on byl celé dny sám s dětmi na pláži.

Nyní je padesátiletá Madonna rozvedená, ve výchově má dvanáctiletou nemanželskou dceru Lourdes, osmiletého syna Rocca Ritchie a malawijského Davida. Pracuje na plné pecky a užívá si v komplikovaném vztahu s mladičkým modelem, Brazilcem Jesusem. A na adopci tříleté Mercy z Malawi stále lpí. Má však smůlu, soud její žádost zamítnul. Oficiálně kvůli oné povinné zkušební lhůtě přikazující strávit v zemi osmnáct měsíců.

Největší roli v odmítnutí péče ale se vší pravděpodobností sehrál mediální kolotoč kolem osvojení Davida a to jak si Madonna tvrdými praktikami showbyznysu buduje image Matky Terezy. „Její humanitární návštěva Malawi s konvojem filmařů a novinářů byla zrežírovaná jakoby přicházela od Boha“, nechal se slyšet světový tisk i místní obyvatelé. Neprospěly ani vysoce erotické snímky s Jesusem. Ona v modelu od Victorie Beckham, on nahý s ručníkem v rozkroku. Postelové hrátky… Exmanžel Guy Ritchie zuřil, že tím narušuje psychiku jejich dětí. Včetně Lourdes. A není jediný, kdo je pohoršený. „Peníze nejsou všechno ani pro Malawi“, řekla ředitelka Výboru pro lidské svobody v zemi, Emmie Chaniková.