Obsah seriálu Kolo času

Kolo času se odehrává v epickém fantasy světě a sleduje osudy Moiraine (Rosamund Pike), členky neuvěřitelně mocné ženské organizace zvané Aes Sedai, která přijíždí do městečka Dvě řeky. Odtamtud se vydává na nebezpečnou cestu křížem krážem světem s pěti mladými vesničany, z nichž jeden je – jak praví proroctví, Znovuzrozený drak... ten, který buď zachrání, nebo zničí lidstvo.

Obsazení seriálu Kolo času

Herci Postavy
Rosamund Pike Moiraine Damodred, Aes Sedai
Daniel Henney al'Lan Mandragoran
Zoë Robins Nynaeve al'Meara
Madeleine Madden Egwene al'Vere
Josha Stradowski Rand al'Thor
Marcus Rutherford Perrin Aybara
Barney Harris (1. sezóna) a Dònal Finn (2. sezóna) Mat Cauthon
Kate Fleetwood Liandrin Guirale, Aes Sedai
Priyanka Bose Alanna Mosvani, Aes Sedai
Sophie Okonedo Siuan Sanche, Amyrlin Seat
Kae Alexander Min Farshaw
Fares Fares Ishamael
Álvaro Morte Logain Ablar
Johann Myers Padan Fain
Jennifer Cheon Garcia Leane Sharif, Aes Sedai
Taylor Napier Maksim
Emmanuel Imani Ihvon
Ceara Coveney Elayne Trakand
Natasha O'Keeffe Lanfear
Lindsay Duncan Anvaere Damodred
Ayoola Smart Aviendha
Jay Duffy Dain Bornhald
Meera Syal Verin Mathwin, Aes Sedai

Rosamund Pike - Moiraine Damodred

Britská herečka, narozená 27. ledna 1979 v Londýně, projevovala svůj herecký talent již od mládí, kdy vystupovala ve školních hrách a nakonec studovala na Wadham College v Oxfordu, kde se zdokonalovala v herectví. Pikeová získala mezinárodní uznání a nominaci na Oscara za roli Mirandy Frostové ve filmu o Jamesi Bondovi "Die Another Day" (2002), čímž prorazila v Hollywoodu.

Je známá svou všestranností a ztvárnila širokou škálu postav v různých žánrech, včetně dobových dramat jako "Pýcha a předsudek" (2005), thrillerů jako "Gone Girl" (2014) a komedií jako "Konec světa" (2013). Uznání kritiky: Za roli Amy Dunneové ve filmu "Gone Girl" si vysloužila široké uznání kritiky a několik nominací na ceny, včetně nominace na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon, nominace na Zlatý glóbus a nominace na cenu BAFTA.

Pikeová se kromě filmů objevuje také na divadelních prknech, kde si vysloužila uznání za své výkony v divadelních hrách jako "Hitchcock Blonde" v londýnském West Endu. Během své kariéry získala řadu ocenění a nominací, včetně ceny Primetime Emmy za ztvárnění Marie Curieové v rozhlasové adaptaci filmu "Radioactive". Díky svému talentu si vysloužila role v britských i hollywoodských produkcích, takže je vyhledávanou herečkou na obou stranách Atlantiku.

Pikeová je známá tím, že si svůj osobní život nechává pro sebe a cení si svého soukromí mimo záři reflektorů, kde se soustředí na své řemeslo a rodinu. Je zastánkyní různých charitativních cílů, včetně práv žen a vzdělávání dětí, a využívá své platformy ke zvyšování povědomí a podpoře důležitých sociálních otázek.

Daniel Henney - al'Lan Mandragoran

Americký herec narozený 28. listopadu 1979 v Carson City v Michiganu je také model korejského a irského původu. Henney začal svou kariéru jako model ve Spojených státech a později se proslavil jako model v Jižní Koreji, kde se stal jednou z nejuznávanějších a nejvyhledávanějších tváří korejského módního průmyslu.

Debutoval v Jižní Koreji v populárním televizním dramatu "My Lovely Sam Soon" (2005), kde ztvárnil roli doktora Henryho Kima, čímž si získal široké uznání a silnou fanouškovskou základnu. Henney přešel k mezinárodním filmům a zahrál si v hollywoodských produkcích, včetně filmů "Seducing Mr. Perfect" (2006) a "X-Men Origins: Wolverine" (2009), kde ztvárnil agenta Zera. Objevil se v různých televizních pořadech, včetně amerického seriálu "Criminal Minds: Beyond Borders," kde hrál roli zvláštního agenta Matta Simmonse.

Henney se pustil také do hlasového herectví a propůjčil svůj hlas postavě Tadashiho Hamady v animovaném filmu společnosti Disney "Big Hero 6" (2014), který se stal kriticky i komerčně úspěšným. Henney se aktivně zapojuje do charitativní činnosti a podporuje věci související se vzděláváním a blahobytem dětí, zejména v Jižní Koreji a dalších asijských zemích. Hovoří plynně anglicky i korejsky, což mu umožňuje bezproblémovou práci v hollywoodském i korejském zábavním průmyslu.

Během své kariéry obdržel několik ocenění a nominací, které potvrzují jeho přínos korejské i mezinárodní zábavní scéně. Daniel Henney je oslavován nejen pro svůj herecký talent, ale také za to, že jako míšenec prolomil bariéry v korejském zábavním průmyslu a připravil tak půdu pro rozmanitější zastoupení v asijských médiích.

Madeleine Madden - Egwene al'Vere

Herečka narozená 29. ledna 1997 v australském Sydney je domorodá australská herečka aboriginského a švédského původu. Debutovala jako patnáctiletá v australském televizním seriálu "The Code" (2014) a již v mladém věku získala uznání pro svůj talent. Je známá především díky svým rolím ve významných australských televizních seriálech, jako jsou "Redfern Now" (2013) a "The Moodys" (2014), kde předvedla své herecké umění.

Maddenová získala mezinárodní uznání díky roli Marion Quadeové v americkém televizním seriálu "Picnic at Hanging Rock" (2018), který je předělávkou kultovního románu Joan Lindsayové. Kromě televizní práce se Maddenová objevila také v australských filmech, jako jsou "Mystery Road" (2013) a "High Ground" (2020), čímž se dále prosadila v australském filmovém průmyslu. Otevřeně zasazuje o zastoupení původních obyvatel v médiích. Aktivně podporuje kauzy související s právy původních obyvatel, ochranou kultury a otázkami životního prostředí.

Navštěvovala National Institute of Dramatic Art (NIDA) v Sydney, jednu z předních australských hereckých škol, kde se zdokonalila v herectví a získala pevné základy v oblasti divadelního umění. Díky svému talentu a vášni pro herectví si Maddenová otevřela dveře do mezinárodních projektů. Širokou pozornost si získala rolí Egwene Al'Vere v televizní adaptaci fantasy série Roberta Jordana "Kolo času" (2021). Za své výkony si vysloužila uznání kritiky a byla oceněna za schopnost ztvárnit složité postavy s hloubkou a autenticitou.

Josha Stradowski - Rand al'Thor

Umělec narozený 14. srpna 1995 v nizozemském Nijmegenu je nizozemský herec, který se proslavil svým talentem a všestranností v zábavním průmyslu. Navštěvoval ArtEZ University of the Arts v nizozemském Arnhemu, kde studoval herectví a zdokonaloval své dovednosti a vášeň pro toto řemeslo.

Mezinárodní uznání mu přinesla role Randa al'Thora v televizní adaptaci epické fantasy série Roberta Jordana "Kolo času", která byla v roce 2021 uvedena na Amazon Prime Video. Stradowski je známý svou schopností ztvárnit různorodé postavy s hloubkou a autenticitou a svým hereckým mistrovstvím vystihnout nuance složitých rolí. Kromě práce v televizi a filmu se Stradowski podílí také na divadelních představeních, kde předvádí svůj talent na jevišti a přispívá k rozvoji nizozemské divadelní scény.

Za svůj výkon v seriálu Kolo času si vysloužil chválu jak od fanoušků knižní série, tak od nových diváků, a stal se tak vycházející hvězdou žánru fantasy. V roce 2012 se stal členem skupiny "Hvězdná pěchota": Stradowski pro roli v seriálu Kolo času podstoupil rozsáhlý fyzický trénink, aby se připravil na náročné akční scény a intenzivní vývoj postav, které seriál vyžaduje. Udržuje si svůj osobní život v relativním soukromí, soustředí se na svou kariéru a herecké umění a nechává za sebe mluvit svou práci.

Marcus Rutherford - Perrin Ayabara

Umělec, který se narodil 5. února 1996 v Nottinghamu v Anglii, je britský herec známý svým talentem a podmanivou osobností na plátně. Studoval na prestižní Royal Central School of Speech and Drama v Londýně, kde se zdokonalil v herectví a získal pevné základy v oblasti divadla a filmu.

Široké uznání mu přinesla role Perrina Aybara v televizní adaptaci fantasy série Roberta Jordana "Kolo času" od Amazon Prime Video, která byla uvedena v roce 2021. Jako černošský herec ve významném fantasy seriálu je Rutherfordovo obsazení oceňováno za jeho přínos ke zvýšení rozmanitosti a zastoupení ve fantasy žánru. Rutherford v seriálu Kolo času sdílel plátno se zavedenými herci a herečkami a prokázal tak svou schopnost obstát mezi zkušenými herci.

Stejně jako jeho kolegové herci i Rutherford podstoupil náročný fyzický trénink, aby se připravil na náročné akční scény ve filmu Kolo času, což mu zajistilo autentičnost při ztvárnění postavy bojovníka. Rutherford se sice proslavil rolí ve fantasy, ale jeho výcvik a talent sahají do různých žánrů, což z něj činí všestranného herce, který je schopen přijmout různé role.

Barney Harris - Mat Cauthon

Umělec narozený 12. února 1997 v Londýně, Spojené království. Ztvárnil Mata Cauthona v 1. sérii seriálu Kolo času na Prime Video. V posledních dvou epizodách 1. série se Harris k ztvárnění Mata Cauthona nevrátil a od 2. série byl do role Mata obsazen Dónal Finn.

Důvody přeobsazení nebyly oficiálně zveřejněny. Před seriálem Kolo času byl Harris známý především díky ztvárnění Neda v seriálu The Hollow Crown (2016), Sykese v Billy Lynn's Long Halftime Walk (2016), Yehuda v seriálu Starboy (2019) a Barneyho v seriálu Clique (2018). Obsazení Harrise do role Mata Cauthona bylo oznámeno 14. srpna 2019.

Poté, co bylo natáčení zastaveno kvůli pandemii COVID-19, se Harris v září 2020 na plac nevrátil a následně byl přeobsazen. Tři roky po odchodu z Kola času se Harris neobjevil v žádném novém projektu. K herectví se vrátil v roce 2023 ve filmu Magpie, jehož natáčení skončilo v červnu 2023. Postava Mata Cauthona v seriálu Kolo času prošla výraznými změnami, včetně nového příběhu a vývoje. Harris opustil seriál před dokončením 1. série údajně z psychických důvodů.

Kolo času - podrobné informace o seriálu

Na motivy bestsellerové fantasy série Roberta Jordana Kolo času se skromný farmářský chlapec Rand al'Thor (Josha Stradowski, Gran Turismo) dozvídá, že je Znovuzrozený drak - nebezpečná postava z historie předurčená zachránit svět... nebo ho zničit. Zoufale se ho snaží ochránit před Temným, armáda mocných žen musí počítat s jeho rostoucí mocí a nastupujícím šílenstvím.

Kolo času se otáčí a Poslední bitva se blíží. Ačkoli si Rand myslel, že Temného zničil, zlo ze světa nezmizelo. Ve druhém díle hledají nové i velmi staré hrozby mladé přátele ze Dvou řek, kteří jsou nyní roztroušeni po celém světě. Žena, která je našla a vedla, je nyní bezmocná, a tak musí najít jiné zdroje síly. Jeden v druhém, nebo sami v sobě. Ve Světle... nebo v Temnotě.

V Kolu času dále hrají Rosamund Pike (Gone Girl, Na tom mi záleží) jako Moiraine Damodred, Daniel Henney (Myšlenky zločince) jako al'Lan Mandragoran, Zoë Robins (Power Rangers Ninja Steel) jako Nynaeve al'Meara, Madeleine Madden (Dora a ztracené město ze zlata) jako Egwene al'Vere, Marcus Rutherford (Obey) jako Perrin Aybara, Dónal Finn (Rogue Heroes) jako Mat Cauthon a Ceara Coveney (Young Wallander) jako Elayne Trakand. Kolo času pro televizi adaptoval výkonný producent a showrunner Rafe Judkins (Agents of S.H.I.E.L.D., Hemlock Grove). Larry Mondragon a Rick Selvage z iwot productions (Zimní drak), Ted Field z Radar Pictures (Jumanji: The Next Level, Zimní drak), Mike Weber (Jumanji: The Next Level, Bejrút), Darren Lemke (Shazam! Goosebumps, Winter Dragon), Marigo Kehoe (Outlander, The Crown), Justine Juel Gillmer (Trosečník, Halo), Sanaa Hamri (Empire, Lovestruck) a Amanda Kate Shuman (The Blacklist) jsou také výkonnými producenty.

Rosamund Pike a Dave Hill (Hra o trůny) působí také jako spoluvýkonní producenti a Harriet McDougal, Brandon Sanderson a Lauren Selig jsou konzultantskými producenty. Kolo času vzniká v koprodukci společností Amazon Studios a Sony Pictures Television.

V úvodu příběhu poznáme Moiraine – Aes Sedai, která dokáže ovládat elementární sílu zvanou Jediná moc. Před lety byla mužská polovina Jediné síly zkažena, což přivedlo mužské šiřitele k šílenství, a Lews Therin Telamon, šiřitel známý jako Drak, ve svém šílenství roztrhal svět na kusy. Některé Aes Sedai chtějí mužské šiřitele zlikvidovat, ale Moiraine a její strážce Lan Mandragoran pátrají po Dračí reinkarnaci, aby porazili Temného, sílu prvotního zla.

Jejich pátrání je zavede ke Dvěma řekám a čtyřem možným kandidátům - vesničanům Randovi al'Thorovi, Perrinovi Ajbarovi, Matovi Cauthonovi a Egwene al'Vere -, které hodlají odvést do Bílé věže, centra Aes Sedai. Rand, obletovaný Egwene, je zklamaný, že se hodlá stát příští Moudrou, vůdkyní vesnice a léčitelkou, která se nemůže vdát. Trolloci, bestie pronásledující Temného, přepadnou Dvě řeky. Nynaeve al'Meara, dosavadní Moudrá, je unesena a Perrin omylem zabije svou ženu Lailu. Moiraine bojuje s Trolloky pomocí Jediné moci a je zraněna. Čtyři vesničané se neochotně připojí k Moiraine a Lan na jejich cestě, aby udrželi Trolloky dál od svých blízkých. V táboře bělokabátníků Eamon Valda upálí Aes Sedai. Vesničané ze Dvou řek prchají spolu s Moiraine a Lanem před pronásledujícími Trolloky a Fadeem.

Prchají přes Tarenův přívoz. Aby zabránila Trollokům v pronásledování, Moiraine použije Jedinou moc a potopí přívoz, čímž mimochodem zabije převozníka a znepokojí vesničany. Během cesty se Egwene dozvídá, že má potenciál směrovat, Perrin se setkává s podivnými vlky, vesničané mají znepokojivé sny o Temném a mezi Moiraine a vesničany roste nedůvěra a napětí. Moiraine je stále unavenější a vyčerpanější ze svého zranění, a když ji Trolloci dostihnou, Lan učiní ukvapené rozhodnutí, že je nechá vstoupit do Shadar Logoth, aby unikli.

Zatímco jsou v Shadar Logoth, skupinu napadne a oddělí Mashadar, zlá temnota, která město obývá. Skupina je rozdělena a dezorientovaná. Nynaeve je odhalena jako žijící a konfrontuje Lana ohledně venkovanů. Nynaeve unikne, přelstí a zabije Trolloca, který ji zajal. Vesničané ze Dvou řek jsou odděleni od Moiraine i od sebe navzájem - Mat a Rand putují divočinou jedním směrem, Egwene a Perrin druhým, a rozzuřená Nynaeve konfrontuje Lana a zraněnou Moiraine a požaduje, aby věděla, kde jsou vesničané. Vlci pronásledují Egwene a Perrina a Perrin má noční můru o vlcích a Temném.

Najdou bezpečí a odpočinek u Tuatha'anů neboli Tinkerů, mírumilovné kočovné skupiny. Mat a Rand se dohadují, zda jít domů, nebo do Bílé věže, přičemž Mat projevuje temné sklony, které se Randovi nelíbí. Ve vesnici se setkají se sběračem Thomem Merrilinem, který jim ukradne zlato. Později je Thom zachrání před temným přítelem. Nynaeve a Lan se dohadují o vesničanech a o tom, zda má Nynaeve uzdravit Moiraine. Nakonec Nynaeve ustoupí a pomocí bylinek pomáhá Aes Sedai, zatímco Lan zvěduje. Moiraine se zotaví natolik, aby mohla cestovat, a na cestě potkají Rudé sestry, včetně Liandrin, které zajaly samozvaného Znovuzrozeného draka Logaina Ablara, muže, který dokáže ovládat Jedinou moc.

20. dubna 2017 byla oznámena nová adaptace seriálu, kterou produkuje společnost Sony Pictures Television ve spolupráci s Red Eagle Entertainment a Radar Pictures. Rafe Judkins měl být showrunnerem seriálu a výkonným producentem spolu s Rickem Selvagem, Larrym Mondragonem, Tedem Fieldem, Mikem Weberem, Lauren Selig a Darrenem Lemkem. Dne 20. května 2021 Amazon seriál prodloužil o druhou sérii ještě před premiérou prvního dílu. V červnu 2019 byla do hlavní role Moiraine obsazena Rosamund Pike. Další členové hlavního obsazení byli oznámeni v srpnu 2019: Daniel Henney jako Lan Mandragoran, Josha Stradowski jako Rand al'Thor, Marcus Rutherford jako Perrin Aybara, Zoë Robins jako Nynaeve al'Meara, Barney Harris jako Mat Cauthon a Madeleine Madden jako Egwene al'Vere.

Seriál měl premiéru na streamovací službě Amazon Prime Video 19. listopadu 2021, přičemž první tři epizody byly k dispozici okamžitě a zbytek premiérově po týdnu. První dva díly měly premiéru v kinech v Londýně ve Velké Británii a ve vybraných městech v USA 15. listopadu 2021, ještě před streamováním prvních tří epizod. Recenze serveru Rotten Tomatoes zaznamenaly u první sezóny 81% hodnocení a průměrné hodnocení 7,0/10 na základě 94 recenzí. Shoda kritiků zní: "Obraty Kola času mohou trochu skřípat, protože se snaží odlišit od ostatních fantasy sérií, ale obdivuhodně se mu daří přiblížit epos Roberta Jordana i nezasvěceným." Metacritic, který používá vyvážený průměr, přidělil na základě 24 kritiků hodnocení 55 bodů ze 100, což znamená "smíšené nebo průměrné hodnocení".

"Kolo času" je knižní série z žánru high fantasy, kterou napsal americký spisovatel Robert Jordan (pseudonym James Oliver Rigney Jr.). Série je proslulá složitým budováním světa, komplexními postavami a epickým vyprávěním. Odehrává se ve světě, kde se čas cyklicky střídá a věky přicházejí a odcházejí. Příběh se točí především kolem boje mezi silami Světla a Stínu. V centru tohoto konfliktu stojí koncept Kola času, vesmírné síly, která splétá vlákna života do Vzoru, gobelínu reality.

Kolo roztáčí Stvořitel a otáčí jím Temný, představuje rovnováhu mezi řádem a chaosem. Série začíná objevením tří mladých mužů, Randa al'Thora, Mata Cauthona a Perrina Aybara, kteří jsou vrženi do světa magie a proroctví. Ukáže se, že jsou klíčovými hráči v boji proti Temnému, zlovolné entitě, kterou Stvořitel uvěznil v okamžiku stvoření. Série postupně představuje širokou škálu postav, včetně Aes Sedai (mocných uživatelek magie), Aielů (společenství bojovníků) a různých dalších národů a kultur. Ústřední postava, Rand al'Thor, prochází významným charakterovým vývojem a bojuje se svou identitou a osudem Znovuzrozeného draka, zachránce či ničitele světa.

Série zkoumá rovnováhu mezi osudem a svobodnou vůlí, přičemž postavy se často potýkají s myšlenkou, že byly vyvoleny k určitému účelu. Využívání a zneužívání moci, zejména magické, je opakujícím se tématem, které ilustruje morální dilemata, jimž čelí lidé s velkými schopnostmi. Série se zabývá tradičními genderovými rolemi a zpochybňuje je, zejména prostřednictvím vykreslení mocných ženských postav a matriarchálních Aes Sedai. Kolo času si získalo obrovskou fanouškovskou základnu a uznání kritiků. Vliv série na žánr fantasy je značný a inspiruje spisovatele i čtenáře. V roce 2021 byl seriál adaptován do podoby televizního pořadu společností Amazon Prime Video, čímž se oblíbené postavy a spletitý svět Kola času dostaly k širšímu publiku.

Americký autor známý především díky své sérii knih z žánru high fantasy "Kolo času". Narodil se 17. října 1948 v Charlestonu v Jižní Karolíně v USA. Rigney Jr.: Sloužil v armádě Spojených států jako střelec vrtulníku během války ve Vietnamu, což byla zkušenost, která ovlivnila jeho psaní, zejména popis vojenské strategie a bitev v jeho knihách. Po ukončení vojenské služby navštěvoval Citadelu, vojenskou vysokou školu v Jižní Karolíně, kde studoval fyziku a v roce 1974 promoval. Rigney začal svou spisovatelskou kariéru pod různými pseudonymy a pracoval v různých žánrech, jako je historická beletrie, detektivky a romance.

V těchto žánrech napsal několik románů, než si získal široké uznání. V roce 1990 začal psát sérii "Kolo času", epickou fantasy ságu, která se stala jeho nejvýznamnějším a nejtrvalejším dílem. Série byla plánována jako šestidílná, ale kvůli složitému ději a rozsáhlému budování světa se rozšířila na čtrnáct knih. Pseudonym Robert Jordan si zvolil na základě fascinace jmény svých předků v dětství. Série "Kolo času" si získala obrovskou popularitu a uznání kritiků a etablovala Roberta Jordana jako jednoho z významných autorů žánru fantasy.

Robert Jordan zemřel 16. září 2007, když pracoval na posledním dílu série. Pro dokončení série byl na základě Jordanových poznámek a osnov vybrán uznávaný autor fantasy Brandon Sanderson. Sanderson dokončil poslední tři knihy a umožnil tak posmrtné uzavření série. Série "Kolo času" významně ovlivnila moderní fantasy literaturu, inspirovala další autory a stala se základem tohoto žánru. V roce 2021 se "Kolo času" dočkalo adaptace v podobě televizního seriálu společnosti Amazon Prime Video, který představil svět a postavy Jordanovy tvorby nové generaci fanoušků.

Sledujete seriál Kolo času? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer první a druhé řady seriálu Kolo času Prime Video

Fotogalerie
38 fotografií