Obsah filmu Jízda života

Dvanáctiletý Mully přišel o matku. Jednoho dne zjistí, že jeho zadlužený otec krade peníze, které si na jejím účtu naspořili. Chlapec v zoufalství sebere zbylou částku a unese taxík. A je v šoku, když na zadním sedadle vozu najde Joy s dítětem.

Pro ženu je těžké zvládat mateřské povinnosti a chce proto svěřit své dítě kamarádce, která ho bude vychovávat jako vlastní. Společně s Mullym se vydává na zběsilou cestu napříč Irskem. Kradou auta, stopují, jezdí trajekty a prorážejí policejní zátarasy.

Mullyho otec je pronásleduje a Joy se zoufale snaží uniknout a udělat za svým dosavadním životem tlustou čáru. Mezi oběma outsidery vzniká pevné pouto. Ačkoli se oba cítili rodiči nemilováni, mají si navzájem co nabídnout.

Obsazení filmu Jízda života

Herci Postavy
Olivia Colman Joy
Charlie Reid Andrew "Mully" Mulligan
Lochlann Ó Mearáin James

Olivia Colman - Joy

Anglická herečka Sarah Caroline Sinclair, rozená Colman, se narodila 30. ledna 1974 v Norwichi. Je držitelkou jednoho Oscara, jedné ceny Emmy, tří televizních cen Britské akademie a tří Zlatých Glóbů. Její průlomovou rolí se stala role v sitcomu Peep Show (2003–2015).

Mezi další komediální seriály, v nichž účinkovala, patří Green Wing (2004–2006), That Mitchell and Webb Look (2006–2008), Beautiful People (2008–2009), Rev. (2010–2014), Flowers (2016–2018), Potvora (2016–2019) a Srdcerváči (2022). Hrála mimo jiné ve filmech Tyranosaurus (2011), Železná lady (2011), Humr (2015) a seriálech Twenty Twelve (2011), Accused (2012), Broadchurch (2013), Noční recepční (2015) a Potvora (2016).

Další z velkých rolí si zahrála v seriálu Koruna (2016), kde ztvárnila britskou královnu Alžbětu II. Získala nominace na Oscara: 2022 (Temná dcera), 2021 (Otec) a 2019 (Favoritka), jíž proměnila.

Charlie Reid - Andrew "Mully" Mulligan

Podle deníku The Guardian čtrnáctiletý herec z hrabství Kildare byl prý „naprosto nadšený“, že byl vybrán do role třináctiletého chlapce po boku Colmanové.

Tvůrci jej našli po mnoha kolech castingů, jichž se zúčastnilo asi 1 500 uchazečů. Režisérka filmu Emer Reynoldsová v rozhovoru pro Guardian o Reidovi řekla: „Má ryzí, syrový talent - a něco zvláštního, co mají všichni skvělí herci.“ Obsazení jeho postavy bylo obtížné, protože tvůrci chtěli teenagera, který by nejen hrál a zpíval, ale také vyzařoval sebedůvěru a zranitelnost.

Koproducentka filmu Aoife O'Sullivanová ze společnosti Subotica, jedné z předních irských produkčních společností, si Reida vybrala po zhlédnutí stovek nahraných konkurzů. „Okamžitě jsem si myslela, že má v sobě něco výjimečného,“ řekla. Zatím není jasné, zda Reid bude pokračovat v herecké kariéře, informace o něm tak takřka nejsou dostupné.

Lochlann Ó Mearáin - James

Irský herec se narodil 8. srpna 1973 v Killiney, hrabství Dublin, Irsko. Je známý pro roli Rohana v seriálu Mystic Knights of Tir Na Nog.

V září 1998 se Ó Mearáin připojil k hlavnímu hereckému obsazení seriálu Mystic Knights of Tir Na Nog v květnu 1999. V roce 2000 hrál Hoppyho Crosbyho v seriálu Glenroe.

V roce 2015 se připojil k pravidelnému obsazení nového seriálu Outlander, kde hrál Horrocse. Ó Mearáin je ženatý a má čtyři děti.

Jízda života - kompletní infromace o filmu

Zoufalý mladík se vydává na zběsilou cestu se zkušenou ženou a jejím malým dítětem. Dvanáctiletý Mully přišel o matku. Jednoho dne zjistí, že jeho zadlužený otec krade peníze, které si na jejím účtu naspořili. Chlapec v zoufalství sebere zbylou částku a unese taxík. A je v šoku, když na zadním sedadle vozu najde Joy s dítětem. Pro ženu je těžké zvládat mateřské povinnosti a chce proto svěřit své dítě kamarádce, která ho bude vychovávat jako vlastní. Společně s Mullym se vydává na zběsilou cestu napříč Irskem. Kradou auta, stopují, jezdí trajekty a prorážejí policejní zátarasy. Mullyho otec je pronásleduje a Joy se zoufale snaží uniknout a udělat za svým dosavadním životem tlustou čáru. Mezi oběma outsidery vzniká pevné pouto. Ačkoli se oba cítili rodiči nemilováni, mají si navzájem co nabídnout.

POZOR, následující text může obsahovat spoiler. Pro přeskočení klikněte ZDE.

Děj této road movie se odehrává v irském hrabství Kerry a jeho hlavními hrdiny jsou třináctiletý Mully, který právě přišel o matku, a Joy, advokátka, a její novorozené dítě. Mullyho matka Rita právě zemřela na rakovinu a on se střetne se svým zlodějským otcem Jamesem, který právě na oslavě jejího životního jubilea v hospodě vylovil ze sbírky peníze pro onkologický hospic.

Jeho otec trvá na tom, že by si přála, aby je měl, aby je použil na zaplacení svých vlastních dluhů. Chlapec sebere peníze a odjede taxíkem s tím, že je vrátí. Náhle si uvědomí, že na zadním sedadle sedí cestující. Joy, zjevně zdrcená svým potřebným novorozencem, když vidí, jak snadno se Mully stará o její dítě (doma pomáhal s péčí o malého sourozence), navrhne, aby cestovali společně. Vymění taxík za auto na parkovišti ojetých vozů.

Joy a Mully jedou po vedlejších silnicích, aby zůstali neodhaleni, protože on je řidič bez licence a mohl by je zastavit zákon. Během cestování se tato podivná dvojice sbližuje, hádá se a pak se mezi nimi vytvoří jakási mateřsko-synovská dynamika. Mully omylem srazí lišku a Joy ji pak musí přejet, aby ji zbavila utrpení. Autu dojde palivo.

Když jdou pro další benzín, Mully navrhne, aby se střídali v kladení otázek a odpovídání na ně. Na dotaz vysvětlí, jak je to s penězi pro hospic, a Joy se svěří se svým plánem vzdát se dítěte ve prospěch kamarádky Mags a pak odletět na Lanzarote, protože se s dítětem nesblížila a neví, kdo je jeho otcem. Zavolá Jamesovi z benzinové pumpy a Mully se nechá otcem přesvědčit, aby se vydali na trajekt, což Joy zpočátku odmítá.

Když se však pokazí policejní kontrola, rozmyslí si trajekt a vymění ho za jiné auto. Při čekání na další trajekt Mully dokonce pomáhá Joy naučit se kojit Robina (jméno vymyslela, když viděla poblíž vylétat robina), jak to pozoroval u svého malého sourozence. Řekne mu, že s jeho matkou chodily ve škole do stejné třídy, Joy byla jedna z nejchytřejších a Rita nesmírně krásná.

Mullyho otec je dostihne a Mully ho přesvědčí, aby Joy a Robina nechal jet s nimi v autě. Když Joy krvácí, jedou do penzionu, aby se mohla dát do pořádku a odpočinout si. Otec mezitím vymyslel lež, chce, aby jim Mully v hospodě zalhal, že ukradl peníze a pak ho okradli. Joy zavolá své kamarádce z dětství Mags a oznámí jí, že porodila o týden dřív, že se jmenuje Robin a že ji kojí.

Pak jí vypráví o potlačené vzpomínce z dětství. Jednoho dne ji s matkou viděla, jak ji otec podvádí; Joy poté odešla do moře. Když ji začala pod vodou chytat, viděla, jak matka váhá, zda ji má zachránit. Joy řekne Mags, že tam brzy bude. Druhý den ráno před odjezdem Joy vrátí Mully peníze na hospic, aby mohla udělat správnou věc.

Zraněný, že ho opouští a prochází tím, že Robin vydá, se na ni vrhne a urazí ji. V omámení a s citovou krizí vysadí Robin na prahu Mags a pak jede na letiště v Kerry v hlubokém popření vlastních rodících se citů. Sotva Joy nastoupí do letadla mířícího do Španělska, změní názor. Trvá na tom, aby ji nechali vystoupit, a běží zpátky najít Mullyho.

Když ho najde, nejprve jí vynadá, ale objeví se James a požaduje peníze. Joy se snaží Mullyho před jeho otcem ochránit, ale ten se rozběhne k vodě a hodí si peníze přes rameno. Jeho otec peníze získá zpět, zatímco ona ho vyloví z vody. Film končí tím, že Mags zavolá Joy, aby vyzvedla rozrušenou Robin, a ta jede s Mullym do hospody vrátit ukradené peníze a pak si vyzvednout dítě.

Road movies je filmový žánr, který se obvykle točí kolem cesty nebo série cest, které podnikají hlavní postavy. Zaměřují se na fyzické a metaforické cesty postav, které se často odehrávají na otevřené silnici nebo v rozlehlé krajině. Samotná cesta se stává ústředním prvkem vyprávění. Road movies často zkoumají témata svobody, útěku a sebepoznání.

Postavy se vydávají na cestu, aby se vymanily ze svého běžného života, hledají dobrodružství, osobní růst nebo smysl života. Kladou velký důraz na vývoj postav. Vzájemné vztahy a zážitky, které postavy na cestách potkávají, je formují a vedou k jejich osobní proměně a introspekci. Road movies nabízejí pocit nepředvídatelnosti, protože postavy se na své cestě setkávají s různými lidmi, místy a situacemi. To umožňuje rozmanité vyprávění a zkoumání různých subkultur a krajin. Často zahrnují hledání identity a smyslu života. Postavy mohou čelit osobním démonům, konfrontovat se se společenskými očekáváními nebo nově definovat svůj smysl pro sebe sama prostřednictvím zážitků, které na cestě potkají.

Cesta sama se v road movies stává symbolickým prvkem, který představuje svobodu, útěk a možnosti neznáma. Fyzická cesta odráží emocionální a psychologickou proměnu postav. Road movies často předvádějí úchvatnou kinematografii, která zachycuje rozlehlost krajiny, malebné cesty a měnící se prostředí, v němž postavy projíždějí různými regiony. Road movie často kombinují různé žánry, zahrnují prvky dramatu, komedie, romantiky, dobrodružství, a dokonce i thrilleru nebo krimi. To umožňuje rozmanité vyprávění příběhů a oslovuje široké publikum.

Cestu v road movie často podniká skupina postav nebo ji doprovází ústřední vztah, což vytváří příležitosti pro kamarádství, konflikty a emocionální dynamiku. Road movie někdy slouží jako odraz společnosti, zkoumají sociální problémy, kulturní konflikty nebo zachycují ducha doby. Silnice se stává kulisou pro zkoumání společenských norem a hodnot. Tyto filmy nabízejí pocit svobody, zkoumání a osobního růstu, protože postavy se vydávají na cesty, které je mění, a poskytují divákům příležitost zamyslet se nad vlastními životy a zkušenostmi.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Jízda života Vertigo Releasing

Fotogalerie
10 fotografií