Obsah seriálu Kabinet kuriozit Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities)

Mrazivá hororová kolekce osmi úžasně vizuálně propracovaných příběhů plných hrůzy, kterou vytvořil Guillermo del Toro.

Obsazení seriálu Kabinet kuriozit Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities)

Herci Postavy
Lize Johnston Dottie
Kevin Keppy Blob Man
Ben Barnes William Thurber
Rupert Grint Walter Gilman
Kate Micucci Stacey
Murray Abraham Dr. Carl Winters
Tim Blake Nelson Nick Appleton
Essie Davis Nancy Bradley
Peter Weller Lionel Lassiter
David Hewlett Masson
Andrew Lincoln Edgar Bradley
Martin Starr Keith
Crispin Glover Richard Upton Pickman
Ismael Cruz Cordova Frank Elwood

Lizie Johnston - Dottie

Herečka narozená v Jižní Africe, žije v Los Angeles. Je známá především díky svým rolím v krátkých televizních filmech, jako jsou Love Potion No. 5 a His Story. Ztvárnila Lotion Woman ve filmu "The Outside" z originální hororové antologie společnosti Netflix Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities, dále Dottie Walmar ve filmu "Lot 36" a Keziah Mason/Witch ve filmu "Dreams in the Witch House".

Rupert Grint - Walter Gilman

Anglický herec známý především díky roli Rona Weasleyho ve filmové sérii "Harry Potter". Narodil se 24. srpna 1988 v Hertfordshire v Anglii. Grint debutoval v roce 2001 ve filmu "Harry Potter a kámen mudrců" a poté se objevil ve všech osmi filmech série. Kromě práce ve filmech o Harrym Potterovi se Grint objevil i v několika dalších filmech a televizních pořadech, například v "Thunderpants", "Driving Lessons" a "Sick Note". V roce 2011 byl Grint vyhlášen nejbohatším mladým hercem ve Velké Británii, jeho čisté jmění se odhaduje na 24 milionů liber. Grint je známý svou pohodovou a bezstarostnou osobností a mezi fanoušky "Harryho Pottera" je označován za oblíbence. V posledních letech se Grint začal věnovat produkci a působil jako výkonný producent několika televizních pořadů, například "Snatch" a "Servant". V osobním životě je Grint fanouškem hudby a hraje na kytaru a harmoniku. Je také vášnivým fanouškem ledního hokeje a podporuje místní tým Hertfordshire Hurricanes, který působí nedaleko jeho rodného města. Navzdory svému hereckému úspěchu Grint uvedl, že ho stále pohání touha zlepšovat se a překonávat sám sebe ve své práci.

Kate Micucci - Stacey

Americká herečka, komička a zpěvačka, narozená 31. března 1980 v New Jersey. Je známá především díky roli Lucy v seriálu "Teorie velkého třesku" a Stephanie Goochové v seriálu "Scrubs". Micucciová začala svou kariéru jako komička, vystupovala ve stand-up komediích a improvizačních show, než přešla k herectví. Kromě práce v televizi se Micucciová objevila také v několika filmech, například "When in Rome", "The Last Hurrah" a "Unleashed". Je také talentovanou hudebnicí a vydala několik alb, a to jak jako sólová umělkyně, tak jako členka hudebního dua Garfunkel and Oates, které vytvořila s kolegou komikem Riki Lindhomem. V roce 2012 získala Micucci za svou práci s Garfunkel and Oates cenu Grammy za nejlepší komediální album. Micucci je známá svým svérázným a neotřelým humorem a také schopností vnést do svých rolí vřelost a lidskost. Je zastánkyní práv zvířat a spolupracuje s několika organizacemi na jejich záchranu. V osobním životě je Micucci provdaná za hudebníka a producenta Jakea Sinclaira. Navzdory úspěchům v mnoha oblastech Micucci uvedla, že jejím konečným cílem je jednoduše pokračovat v tvorbě a sdílet svou práci s ostatními.

Andrew Lincoln - Edgar Bradley

Anglický herec narozený 14. září 1973 v Londýně. Je známý především díky roli Ricka Grimese v seriálu The Walking Dead, v němž hrál v letech 2010 až 2018. Lincoln začal svou kariéru v divadle, kde působil především v londýnském West Endu, a poté přešel k televizi a filmu. Kromě seriálu "The Walking Dead" se Lincoln objevil v několika dalších televizních pořadech a filmech, například "Love Actually", "Strike Back" a "Teachers". Za svou práci získal uznání kritiky, včetně nominace na Zlatý glóbus za nejlepšího herce v dramatickém televizním seriálu za roli v seriálu "The Walking Dead". Lincoln je známý svými intenzivními a emočně vypjatými výkony a také svým nasazením pro řemeslo. V osobním životě je Lincoln ženatý s Gael Andersonovou a pár má spolu dvě děti. Je vášnivým fanouškem hudby a jako jeden ze svých největších vlivů uvádí Davida Bowieho. Lincoln se také angažuje v několika charitativních akcích, mimo jiné podporuje organizace, které poskytují pomoc uprchlíkům a lidem postiženým válkou. Navzdory svému hereckému úspěchu Lincoln uvedl, že jeho hlavním cílem je jednoduše pokračovat v růstu a rozvoji jako umělec.

Ismael Cruz Cordova - Frank Elwood

Portorikánský herec narozený 7. dubna 1987, který na sebe upozornil rolí Manda v seriálu Sezamová ulice. Cruz si zahrál také v původním seriálu Ray Donovan stanice Showtime a ve třetí sérii seriálu Berlin Station jako Rafael Torres, agent SOG. V televizním seriálu Pán prstenů hraje Arondyra: Prsteny moci, který byl uveden v září 2022 na Amazon Prime. Herec, podnikatel, v současné době žije v New Yorku. Narodil se a vyrostl v Aguas Buenas v Portoriku. V patnácti letech začal Ismael pracovat v místních reklamách, televizi a filmu krátce poté, co se stal členem dramatického kroužku na střední škole. V roce 2006 se rozhodl jít dál za svým snem a přestěhoval se do New Yorku, kde studoval na newyorské univerzitě Tisch Shcool of the Arts. v New Yorku byl Ismael za svou hereckou práci oceněn několika cenami a uznáním kritiků, jmenován jedním z 25 lídrů budoucnosti časopisem Latino Leaders Magazine a získal cenu VOCES de Ford Award od společnosti Ford Motors, která se uděluje průkopnickým příkladným osobnostem v mediálním a zábavním průmyslu.

Kabinet kuriozit Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities) - podrobné informace o seriálu

Uznávaný oscarový režisér a tvůrce, výkonný producent a spoluscenárista Guillermo del Toro připravil v Kabinetu kuriozit Guillerma Del Tora sbírku bezprecedentních a žánrově vyhraněných příběhů, které mají zpochybnit naše tradiční představy o hororu.

Od makabrózních po magické, od gotických po groteskní či klasicky strašidelné, těchto osm stejně propracovaných a zlověstných příběhů (včetně dvou původních del Torových povídek) oživil tým scenáristů a režisérů, které del Toro osobně vybral. Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora vytvořil a produkuje Guillermo del Toro, výkonným producentem je držitel Oscara J. Miles Dale (The Shape of Water; Sex/Life), který je také spoluscenáristou, a výkonným producentem Gary Ungar.

Regina Corrado působí jako spoluvýkonná producentka. Del Toro působí také jako moderátor. Série obsahuje povídky Položka 36, Hřbitovní krysy, Pitva, Mimo, Pickmanův model, Snění v domě čarodějnic, Prohlídka a Šum křídel.

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora je antologický seriál inspirovaný stejnojmennou knihou. Podle Netflixu obsahovuje kombinaci hraného a animovaného filmu, přičemž každou epizodu má na starosti jiný režisér.

Samotné příběhy jsou prý inspirovány del Torovou osobní sbírkou kuriozit a žánrově se pohybují od hororu přes fantasy až po sci-fi. Stejně jako del Torova knižní předloha je tato série ukázkou režisérovy jedinečné kombinace hrůzného a fantastického. Obsah jednotlivých povídek:

Položka 36

Xenofobní pravicový veterán Nick koupí práva na pozemek opuštěného skladu. Odmítá prosby mexické imigrantky Amelie, aby jí umožnil získat zpět rodinné věci z pozemku, který mu byl omylem prodán. V zoufalé nouzi o finanční prostředky získá pozemek patřící nedávno zesnulému starému muži a pátrá po cenných věcech.

Najde německou seanci a tři svazky o vyvolávání démonů. Zprostředkovatel kontaktuje kupce Rolanda, který na něj naléhá, aby našel vzácný čtvrtý svazek. Při prohledávání pozemku najdou tajnou komnatu, v níž se nachází čtvrtý svazek a spící démon, vyvolaný a zapečetěný do vyschlého těla starcovy dávno zmizelé sestry.

Nick nedbá Rolandova varování, rozlomí pečeť, která démona uvěznila, a zároveň získá knihu zpět. Démon se vynoří jako svíjející se chapadlovitá hmota, pohltí Rolanda a pronásleduje Nicka temným skladištěm. Když najde zamčený východ a Amélii venku, Nick ji prosí, aby mu pomohla, ale ona ho nechá démonem pohltit.

Hřbitovní krysy

V meziválečném Salemu ve státě Massachusetts je Masson vykradačem hrobů, který zoufale potřebuje peníze. Jeho pokusy zmaří děsivé krysy, které se rychle vyrojí a odnesou všechny cennosti, které se nacházejí v nedávno pohřbených mrtvolách.

Když se jeho finanční situace stane zoufalou, dozví se o nedávno pohřbeném šlechtici a pokusí se ho i s jeho cennostmi vykopat. Masson zjistí, že krysy už mrtvolu odvlekly pod zem. Když se za nimi plazí, narazí na obrovskou krysí matku, která ho pronásleduje přes jejich doupě. Spadne do díry a přistane v podzemním chrámu plném koster a bohatství.

Ukradne talisman z mrtvoly, která se oživí a pronásleduje ho a dožaduje se jeho vrácení. Když se plazí zpět tunely, nešťastnou náhodou způsobí zával, který zabije krysí matku a uvězní mrtvolu v troskách. Šplhá ke světlu nahoře, o němž se domnívá, že je to měsíc, ale ke svému zděšení zjistí, že je to odlesk desky víka rakve.

Uvězněný uvnitř a pohřbený zaživa je zavalen krysami. Později jiní vykradači hrobů vykopou jeho mrtvolu ozdobenou poklady, které si odnesl ze svatyně, a z jeho těla vylézají krysy.

Pitva

Šerif Nate Craven požádá svého přítele doktora Carla Winterse, aby provedl pitvu několika mrtvých horníků. Jeden z nich, Joe Allen, způsobil výbuch, když nesl záhadný předmět. Zatímco Winters zaznamenává pitvy, Allenovo tělo ožije a ukáže se, že je obydleno mimozemským parazitem.

Allen se s parazitem setkal náhodou a neúspěšně se ho pokusil zničit. Paraziti nemají smyslové orgány a využívají svého hostitele pro potěšení a výživu. Vyžívají se v tom, že stimulují smysly svého hostitele do krajnosti a udržují ho při vědomí, zatímco ho zevnitř stravují.

Když vycítí Wintersovu rakovinu, podmaní si ho a plánuje na něm parazitovat, přičemž jeho rakovinu využije jako zdroj doplňující potravy. Vyřízne se z Allenova těla, dočasně zbaveného smyslů. Když se zavrtá do Wintersova těla, popadne Allenův skalpel, vydloubne mu oči, propíchne ušní bubínky, napíše mu na hruď vzkaz krví a podřízne mu hrdlo.

Uvnitř jejich společné mysli Winters parazitovi prozradí, že ho uvěznil ve svém nesmyslném, umírajícím těle. Vzkaz na jeho hrudi dává Cravenovi pokyn, aby si poslechl jeho nahrávky, na nichž je rozhovor zachycen, a spálil jeho tělo.

Mimo

Stacey, neohrabaná žena, touží být přijímaná a krásná jako ženy na jejím pracovišti. Poté, co je Stacey pozvána na vánoční večírek svých spolupracovníků, dostane populární krém Alo Glo, zatímco její taxidermický dárek Secret Santa je špatně přijat.

Zoufalá vyzkouší krém, ale zjistí, že jí způsobuje vyrážku. Doma ji manžel nedokáže ujistit, že je dokonalá taková, jaká je. Poté, co ji prostřednictvím televize záhadně kontaktuje tvůrce krému, souhlasí s nákupem dalšího Alo Glo, ale vyrážka přetrvává.

Krém vytéká z lahviček a vytváří humanoida, kterého Stacey objímá a líbá, než se oddělí do její vany. Když se ji manžel pokusí z její posedlosti vytrhnout, zavraždí ho. Vleze do vany s pleťovým mlékem, poškrábe si vyrážku a vyjde z ní konečně krásná.

Manžela vypreparuje, ostříhá si vlasy a dorazí do práce, čímž ohromí své kolegy, kteří ji pozvou mezi sebe. Stacey, která konečně ztratila sama sebe, si užívá pozornosti spolupracovníků a nového povrchního společenského postavení.

Pickmanův model

V roce 1909 se student umění Will Thurber z Arkhamu spřátelí s Richardem Pickmanem, jehož hrůzná umělecká díla ho fascinují.

O sedmnáct let později je Thurber, nyní muzejní kurátor, Pickmanovými díly stále nadšen, ale zároveň znepokojen a trpí děsivými sny. Pickman, nyní úspěšný umělec, navštíví Thurbera, jeho ženu Rebeccu a malého syna Jamese. Když má James po zhlédnutí Pickmanova díla také děsivé sny, Thurber se s Pickmanem setká.

Pickman ho prosí, aby přišel k němu domů a podíval se na jeho díla. Thurber díla zapálí a nešťastnou náhodou Pickmana postřelí, ten však tvrdí, že díla nevznikla na základě představ, ale skutečného života a výjevů z budoucnosti. Démon zobrazený na jednom z obrazů se vynoří a odtáhne Pickmanovu mrtvolu pryč.

Druhý den Thurber s hrůzou zjistí, že v jeho muzeu jsou Pickmanova díla vystavena zcela nepoškozená a že si je James a Rebecca prohlédli. Pošle je domů a nařídí obrazy zničit. Po návratu domů si promluví s Rebeccou a slíbí jí, že bude lepším manželem, ale zjistí, že obrazy Rebeccu přivedly k šílenství.

Vydloubla si oči, zmasakrovala a uvařila jejich syna a z Jamese se chystá udělat jídlo, jak je zobrazeno na jednom z Pickmanových obrazů.

Snění v domě čarodějnic

Walter Gilman se v dětství po smrti své nemocné sestry-dvojčete Epperley stane svědkem toho, jak je její duch odvlečen do nadpozemského lesa.

Jako dospělý muž v roce 1933 je členem Spiritualistické společnosti, který se snaží přejít na druhou stranu v naději, že Epperley zachrání. Pronajme si pokoj v domě popravené čarodějnice Keziah Masonové a vezme si domorodou drogu jménem Tekuté zlato, která ho má přenést do místa, jež muž nazývá Les ztracených duší.

Po několika pokusech najde svou sestru a přenese s sebou do skutečného světa kus jejích šatů. Jeho pokusy si získají pozornost ducha Keziah a jejího známého, krysy s lidskou tváří, Jenkinse Browna. Když Walter úspěšně přivede Epperleyho zpět, dozví se, že Keziah a Jenkins se také vrátili a že Walter musí zemřít před svítáním, aby jednoho z nich přivedl zpět natrvalo.

Keziah se pokusí Waltera zabít, ale Epperley ji zabije a sama v klidu zemře. Jenkins však využije situace, zavrtá se do Walterova těla, vyrazí ven a těsně před svítáním ho zabije. Vnoří se zpět do Walterova těla a vítězoslavně ho posedne.

Prohlídka

V roce 1979 si bohatý samotář Lionel Lassiter pozve do svého domu hudebníka Randalla Rotha, astrofyzičku Charlotte Xie (která se zabývá studiem mimozemského života), autora bestsellerů Guye Landona a jasnovidce Targa Reinharda na zvláštní pozorování, které jim má pomoci rozšířit jejich vědomí.

Po boku svého lékaře doktora Zahry je všechny vyzve, aby si vzali směs kokainu a léku na zakázku vyrobeného Zahrou, který je má naladit na stejnou vlnovou délku. Vezme je do tajné místnosti, kde se nachází nadpozemský meteor. Meteor reaguje na jejich společnou přítomnost a oni upadnou do transu.

Meteor praskne a vynoří se z něj vytékající entita. Síla vycházející z bytosti roztaví Targovu tvář a Zahřino tělo, rozbije Landonovi hlavu a donutí Xie a Rotha utéct jako o život. Entita se rozplyne a posedne Lassiterovo tělo, slídí po pozemcích jeho domu a zabije jeho strážce elektřinou.

Xie a Roth prchají autem a nakonec zastaví, aby se vyptali, co se stalo. Entita, která nyní splynula s Lassiterem do hrůzné podoby, vstoupí do kanalizace a svou nekontrolovanou aurou naruší elektrický proud ve městě.

Šum křídel

V roce 1951 jsou Nancy a Edgar Bradleyovi ornitologové, kteří zkoumají šelest ptáků. Po smrti své dcery Avy odjíždějí na odlehlý venkovský dům, aby pokračovali ve studiu a zbavili se smutku.

Nancy vidí přízračná zjevení plačícího chlapce a křičící rozzlobené ženy. Edgar se domnívá, že tyto vize pocházejí z napětí jejího zármutku. Nancy se dozví, že bývalá majitelka Claudette utopila svého syna a spáchala sebevraždu.

Během hádky kvůli těmto vidinám Edgar vyjadřuje frustraci z toho, že Nancy po Avině smrti nikdy nepláče a nechce o ní mluvit, a svou beznaděj z jejich napjatého vztahu. Zoufalý odjíždí druhý den ráno na místo svého výzkumu.

Osamělá Nancy je pronásledována Claudettiným křičícím duchem a slyší, jak její syn pláče, že se na něj matka zlobí. Nancy ho utěšuje a povzbuzuje ho, aby utekl na světlo. On to udělá a zmizí. Nancy je svědkem Claudettiných sebevražd a uvědomí si, že její zlostné výkřiky byly úzkostí z utopení syna.

Claudettina duše je nesena obrovským ptačím šelestem, který Nancy obklopí a umožní jí konečně se vyplakat a postavit se svému žalu. Edgarovi se uleví, když řekne, že je konečně připravena mluvit o Avě.

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro je mexický režisér, scenárista a spisovatel, známý svou tvorbou v žánrech hororu, fantasy a sci-fi. Narodil se 9. října 1964 v mexické Guadalajaře a svou kariéru zahájil jako maskér speciálních efektů, poté se věnoval režii a produkci.

Mezi del Torovy nejvýznamnější filmy patří "Panův labyrint", "Hellboy", "Tvář vody" a "Crimson Peak". Jeho filmy se často vyznačují temnou, nadpozemskou vizuální stránkou a také zkoumáním témat, jako je izolace, identita a nadpřirozeno.

Kromě filmové tvorby je del Toro také autorem několika románů a spoluautorem několika knih literatury faktu, včetně "Kabinetu kuriozit" a "Zápisníku Guillerma del Tora". Během své kariéry získal del Toro za svou práci řadu ocenění, včetně několika Oscarů, Zlatých glóbů a cen BAFTA.

Rozhovor s Guillermem del Torem

Jak vznikl nápad na Kabinet kuriozit?

Guillermo Del Toro: Vyrostl jsem na všech antologiích: Vnější meze, Zóna soumraku, Noční galerie, O krok dál, Thriller. Miluju Black Mirror, ale říkal jsem si, proč už žádné antologie nevznikají. Je velmi obtížné je sestavit. Je to jako natáčet osm filmů najednou, se spoustou komplikací a složitostí, temperamentů a různých příchutí. Ale myslím, že to byl záměr: Můžeme zachytit zlatou éru fantasy antologií, na kterých jsme vyrůstali?

Jak byste definoval pojem Kabinet kuriozit? Čím je pro vás?

Guillermo Del Toro: Před stovkami let, kdy cestování bylo zbožím, které si málokdo mohl bezpečně dovolit, a lidé chtěli ještě poznat divy světa, sbírali mořeplavci, dobrodruzi, šarlatáni, znáte to, kuriozity a vystavovali je v místnosti, které se říkalo Kabinet kuriozit. Často jste tam měli lebku velkého savce nebo roh narvala – říkalo se mu roh jednorožce – a měli jste tam mořské panny z Fidži, což byly taxidermické kousky. Lidé se na ně chodili dívat a byly jakýmsi symbolem postavení. Člověk, který tyto kuriozity předváděl, otevíral divákům nový svět. To byla ta myšlenka: Můžeme otevřít osm kusů kolekce, kterou jsem kurátoroval, s osmi režiséry, které mám rád nebo na které chci upozornit, a dát jim naprostou volnost a nechat je udělat čtyřiceti až šedesátiminutový kus podle jejich představ a podpořit je? To napodobuje onu myšlenku otevření kabinetu kuriozit, aby se diváci mohli podívat na svět očima někoho jiného.

Jaké jsou nejdůležitější ingredience pro hororový příběh?

Guillermo Del Toro: Myslím, že horor má klouzavou stupnici, podobně jako humor. Co je děsivé pro vás, není děsivé pro mě. Co je pro vás vtipné, není vtipné pro mě. Nebo naopak. Takže důležité je, aby za tím byl nějaký nápad. A nemusí to být nutně hluboké ponaučení, ale myšlenka.

Existuje nějaká průřezová linie, nebo jsou všechny tematicky individuální?

Guillermo Del Toro: No, v první sérii je průřezová linie, kterou jsou věci skryté, věci, které nejsou na první pohled patrné, skutečnosti, které existují pod naším normálním světem. Mohou pocházet z vesmíru, mohou existovat pod zemí, mohou existovat v naší mysli. Ale myšlenka je, že pod tou, kterou známe, existuje jiná realita, a to se stalo tématem.

Jak se příběhy vybíraly?

Guillermo Del Toro: Snažil jsem se dát dohromady seznam asi dvaceti povídek, které jsem jako dítě četl a měl rád v antologiích. Liší se stylem i významem. tady je pár Lovecraftových povídek, které jsem četl, když jsem byl malý. Například "Hřbitovní krysy" od Henryho Kuttnera byla povídka, kterou jsem četl, když jsem byl velmi malý, a tak jsem se vyděsil, že jsem zavolal otce, aby mi otevřel dveře od pokoje. Pak "Lot 36" a "Šumění", to byly nápady, které mě napadaly dlouho.

Viděli jste Kabinet kuriozit Guillerma del Tora? Podělte se o své dojmy v diskusi

Fotogalerie
40 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Kabinet kuriozit Guillerma del Tora Netflix