Spisovatelka Obermannová rozehrála hru na pravdu a lásku, přitom se už od vydání Tajné knihy zamotává lží a obklopení nenávistí na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat. Uspíší je nejspíš i odpovědi v rozhovoru, který Obermannová poskytla MF Dnes.

Zatímco dva týdny tvrdila, že postava Největšího Čecha v její knize není osoba Václava Havla, že se s ním zná jen z příležitostných setkání ve společnosti, teď tvrdí pravý opak. Scházela se s ním v kavárnách či hospodách, vodila si ho domů, kde ho potkávali sousedé, před jejím domem stávalo auto s jeho ochrankou. Spisovatelka má svědky, tvrdí.

Už ho nebudu chránit

Chtěla jsem ho chránit, ale teď budu chránit svou knihu,“ reagovala Obermannová na Havlovo prohlášení ke knize, který poskytl jako jedinému médiu Blesku a které ona nazvala „trapným“. Nyní tedy otevřeně říká: „Ano, měla jsem poměr s Havlem, trval rok. A já se vždycky bála o jeho chatrné zdraví.“

Obermannová se zaštiťuje tím, že Havel jí dal svolení, že o něm může psát, co chce. A ona psala. Je spisovatelka, tvrdí, že její kniha je román, nikoli dokument. Kde končí fakta a kde začíná řemeslná fabulace, je v podstatě už jedno. Základní materie je daná.

Spisovatelka říká, že Havlovi před vydáním knihu poslala. „Zavolal mi člověk z jeho kanceláře, že mi prezident vzkazuje, že moje kniha byla nejlepší součástí jeho terapie,“ řekla Obermannová. Havel při tom v prohlášení uvedl, že knihu nečetl a ani ji číst nehodlá.

Havel lže

A autorka dodává, že kdyby byl Havel proti vydání, dal by jí to najevo. „Místo toho mi zavolali z jeho kanceláře, že mi tam prezident nechal knihu s věnováním: Ireně Obermannové, nejkrásnější (a nejchytřejší) české spisovatelce, Václav Havel,“ říká Obermannová. Ta má pocit zrady. „Lže. A je mi líto, že to říkám,“ řekla spisovatelka.

Jejich vztah s končil po roce. Podle Obermannové typicky havlovsky. „Prostě se vypařil. Už se neozval. Při našem posledním setkání mi jen řekl: ‚Byli jsme vyzrazeni. Neřekl končím s tebou, už to dál nejde, nerozloučil se,“ popsala konec vztahu s exprezidentem. A jedním dechem ho označila za pokrytce a zbabělce, když tyto vlastnosti široce přisoudila „intelektuální elitě národa“.

Fotogalerie
4 fotografie