Zdá se, že spisovatelka konečně částečně kápla božskou. Postava Největšího Čecha, s níž má v knize milostný poměr, vznikla skutečně podle Havla. „Původní podnět, proč jsem tu knihu napsala, vlastně přišel od něj,“ prozradila Obermannová v rozhovoru pro magazín Dnes.

"Věděl, že tu knihu píšu, mnohokrát jsme o tom mluvili, to on začal při našich hovorech o ní používat název Tajná kniha,“ tvrdí Obermannová o Havlovi. „Bavili jsme se o tom, co kdo přes den dělal, já celý den psala. A co jsi psala? ptal se mě. To je tajné. Nechtěla jsem mu ještě říkat víc, nemůžu o žádných svých textech moc mluvit, když vznikají. Aha, tajnou knihu, řekl mi na to. Aniž by to věděl, vymyslel ten titul a začal tomu tak říkat," líčí Obermannová

Václav Havel se při tom po jejím vydáním od publikace distancoval. „Je to kniha senzacechtivá, plná polopravd, lží a schválností,“ vyjádřil se pro Blesk s tím, že knihu nečetl a ani číst nechce.

Scházeli jsme se u mě a v kavárnách

I jeho přátelé se postavili proti spisovatelce a jejímu poslednímu dílu. Irena tedy přitvrdila. „Scházeli jsme se u mě doma nebo v kavárnách a restauracích. Většinou v obráceném pořadí,“ říká Obermannová v magazínu Dnes.

Zdá se, že když po dlouhých vytáčkách nakonec připustila, že knihu psala o exprezidentovi, může být pravda i to ostatní. Třeba tramtará – což je v knize výraz pro milostný akt.

Mrzí ji, že Havel nemá z knihy radost

Obermannová také nově připustila, že je reakcí Havla zklamaná. „Myslela jsem, že bude mít z knihy tiše radost, nebo že se k ní vyjádří se svým typickým nadhledem a humorem,“ povzdechla si.

V prvních dnech po vydání knihy tvrdila, že o exprezidenta v žádném případě nejde. Po týdnech váhavého kličkování ale spisovatelka najednou obrátila a potvrdila pro noviny to, co si všichni mysleli už na začátku – Tajná kniha je o Václavu Havlovi.
„Rozhodla jsem se poskytnout rozhovor o svém soukromém životě. Vedla mě k tomu hysterie, kterou některá média kolem knihy rozpoutala,“ snažila se včera pro Blesk vysvětlit pohnutky, proč změnila svůj postoj.

Havla jsem milovala

Zároveň ale dodala: „Řekla jsem, že jsem Václava Havla milovala. Ten zážitek mě inspiroval. Ale Tajná kniha není dokument, je to román psaný formou deníku. Největší Čech je literární postava.

Škoda že se k obsahu knihy dosud nevyjádřila třetí strana pomyslného trojúhelníku Dagmar Havlová. Bývalá první dáma by mohla udělat v otázce vztahu svého muže k Obermannové rychle jasno.

Fotogalerie
7 fotografií