Chci Vám pane Ježku poděkovat za snahu vybudovat Chobotnici na Letné. Je mi líto zpolitizování celé "kauzy". Pevně věřím, že budete i nadále pokračovat v linii kulturnosti a rozumnosti ve společenské životě. Škoda že nebydlím ve volebním obvodu za který kandidujete do senátu. S úctou Michal Hejda (Michal Hejda) 
Moc děkuju Vám i všem ostatním za valnou většinou milá slova a přeji hezký zbytek dne.
Především Vám chci poděkovat za vše, co jste ve funkci ředitele NK dokázal. Jsem velice rozhořčena, že Vás ministr Jehlička odvolal. Již jednou jsem v této souvislosti zmínila Shakespearovo geniální "...když neschopní vládnou schopným..." Kauza Kaplického blobu báječně odhalila charaktery mnohých politiků. Myslíte, že se panu Hazukovi podaří blob prosadit? Zdá se, že na hlouposti (viz např."porcování medvěda") se v tomto státě peníze vždycky najdou, na NÁRODNÍ KNIHOVNU však ne. Nejde jen o finance, především jde, bohužel, o chuť či nechuť politiků, což mi přijde úděsné. P.S. Je mi líto, že Vás nemohu volit, nejsem z Prahy, ale do Senátu si Vás přímo žádám. Ještě jednou díky.  (Marta Kynčlová) 
Taky děkuju. Věřím, že Pavel Hazuka udělá, co bude v jeho silách.
Děkujeme odejděte (Ježek jako Ježek) 
To se mýlíte, každý ježek je unikát. A pokud jde o heslo, co kdyby jste si vymyslel svoje?
Mně se zase zdá, že s přípravou bylo vše v pořádku do té doby, než čestný předseda ODS (t.č. prezident)se pasoval do role odborníka na architekturu a použil příměr s bagrem. Pak všichni začali otáčet. Co si o tom myslíte? (pavel lasica) 
Posoudit to neumím, ale pravda je, že od té chvíle to začalo "nejít".
Vážený pane Ježku, jak myslíte, že dopadne rekonstrukce Národního muzea a jaké vztahy máte s jeho ředitelem? Mám dojem, že jste v počátcích své kroky koordinovali, ale Vy jste skončil, jak jste skončil. (Petr Hampl) 
Jsme přátelé, na tom se myslím nic nemění.
Jaká je reakce na Vaše odvolání naší,event.světové obce knihovníků.Je možné,že chobotnici postaví jinde ve světě?  (Roman) 
Chodí mi stále spousta mailů a esemesek, moc milých. Další osud chobotnice předvídat neumím, ale jako životní optimista stále doufám, že má v Praze šanci.
Dobrý den, bojoval jste za tuto stavbu z principu nebo se vám ta obludná a podle mě naprosto pro Prahu nevhodná stavba tak líbila? Co říkáte na to, že pan Kaplický emigroval před komunisty a teď jenom proto, aby si prosadil svou stavbu, se dal dohromady s levicovým Paroubkem?  (Iva) 
Z principu. Na estetický názor máte samozřejmě plné právo, jako každý.
Dobrý cen, hovořilo se také o tom, že na stavbu chobotnice není dost peněz. Byl zpracován propočet, a jaké byly celkové předpokládané náklady včetně vybavení interiéru? (Martin S.) 
Bohužel ne. Protože pražský Magistrát blokuje pozemky, nemohli jsme udělat ani základní studii proveditelnosti, na jejímž základě by se stavba dala ocenit.
Co uděláte v Senátu pro normální lidi? (Karel) 
Už jsem to jednou říkal: moje nabídka je senátor - místní ombudsman, jehož kancelář bude každému k dispozici.
Nechtělo se Vám přestat kandidovat do Senátu? (Karel) 
Naopak: začalo se mi chtít ještě mnohem ví.
Dobrý den,komu fandíte ve fotbale ? Jste Sparťan,Slávista nebo Bohemák ? Bohemku taky chtěli zlikvidovat, ale fanoušci ji(se) nadali. (Vlk Jan) 
Jsem slávista, ale oceňuji každý dobrý sportovní výkon.
Čtete knížky také v posteli a ve vaně? A házel jste někdy koblihami? (Saturnin) 
I jinde. Neházel, ale chuť jsem několikrát měl a mám.
Pane Ježku, o Kaplickém jste opakovaně mluvil už před soutěží - např. už v květnu 2006 jste prohlásil, že "porota je vybrána tak, aby rozhodovala nezaujatě, ne tak, aby vyhrál Kaplický". Co mělo Vaše vyjádření znamenat? A proč jste coby jeden z porotců už na začátku hodnocení navrhl zrušit zrovna tu závaznou podmínku, kterou Váš favorit Kaplický nedodržel? Je podle Vás porota porušující soutěžní pravidla skutečně nezaujatá? (Petr) 
O práci poroty nerozhoduji já, ale prezídium UIA, které rozhodlo. O Kaplickém jsem mluvil jen proto, že se mne na něj zeptal kdosi z novinářů. A neumím si představit, že by osobnosti, které v porotě nepochybně byly, rozhodovaly jinak než nezaujatě.
Velice se mi líbyl blob -Nebo-li chobotnice. Ale ne co to říkám vždyt je to ta nejhnusnější a nejodporněljší budova co jsem kdy viděl i chatrče v Mongolsku nebo Africe jsou hezčí.A to jste nikdo ani nechtěl budovi na Pankráci.Jo a architekt Kaplický to dělal podle sebe-podle svího ůčesu je to jasný. (Pavel) 
Podle účesu? Myslíte?
Čtete bulvár? (Marťan) 
Nepravidelně, ale ano. Čas od času se stane, že právě "bulvár" je první, kdo přijde s tématem, které pak zahýbá celou společností. Kdo kde kdy co s kým mne ale nezajímá.
Očekáváte,že jako případný senátor budete moci ovlivnit výstavbu knihovny? (Pavel Buzek) 
Stále věřím tomu, že věci veřejného zájmu může svým hlasem ovlivnit každý občan. Senátor má o něco více možností, jak přesvědčovat jiné politiky. Sám Senát ale jistě o stavbě nerozhodne, vždyť ani neprojednává zákon o státním rozpočtu.
Dobry den, fandim moderni architekture, nepisu z pozice Pepika, co videl maximalne panelak ve meste, presto, opravdu se vam zda Kaplickeho vytvor takoveho stylu a urovne, ze by mohl stat na prazske Letne? Nemyslim si, ze je potreba ve stylu nekterych velkomest vytvaret styl mesta ala nevkusna smeska vsech moznych stylu, viz Londyn, atd..... (Mirandik) 
Na to přece neexistuje jednoduchá odpověď. Architektura je umění, jehož hodnocení je logicky vždy zcela individuální, na líbí/nelíbí má každý z nás plné právo. Pokud jde o Kaplického projekt, řídím se fakty: pro jeho vítězství hlasovala porota jednomyslně (včetně experta vyslaného organizací UNESCO, včetně zástupce hl. města Prahy...). Projekt získal na velmi prestižní loňské Summer Show v Anglii jednu z hlavních cen a věřte, že v porotě neseděli žádní Češi ani porotci z naší soutěže. A z hlediska knihovnického jde o unikátní projekt, o který se bez přehánění zajímá celý svět - naposledy jej ocenili knihovníci na světovém kongresu IFLA v kanadském Quebecku. To vše jsou podle mého soudu skutečnosti, které je třeba vzít v úvahu. A pokud jde o Londýn, i mně se některé stavby líbí ("Okurka" nalepená na starý kostel) a jiné ne. Kdo ale kdy spravedlivě rozsoudí ona líbí/nelíbí? Asi nikdo a pokud, tak v budoucnosti.
Viděl jsem na fotkách, že vás v kampani do senátu podporuje Kamila Moučková. Můžete prozradit, kdo z dalších VIP osobností ještě za vámi stojí? A vyjedete s některými z nich za voliči s vaším ježčím knihobusem?  (Rejnok) 
Před zahájením kampaně jsem požádal 35 osobností, zda by nenapsali deset, patnáct řádků na téma "Ježek, jak ho vidím já". Těší mne, že 34 z nich odpovědělo bez zaváhání "ano". Texty budeme zveřejňovat postupně (každý předvolební den jeden)¨, dnes mohu prozradit ta jména, která jsme již zveřejnili v prvním čísle předvolebním týdeníku "Ježkovy voči": psychiatr a básník Jan Cimický, spisovatel a scenárista Jiří Stránský, herečka Pavlína Filipovská, Petr Pithart, architekt Jan Kaplický, starosta Chrasti u Chrudimi (kde před lety vznikla Ďáblova bible) Tomáš Vagenknecht . Posledně jmenovaný mne pobavil dotazem, zda mi nevadí, že je členem ODS:). Další jména budete postupně nacházet na mých webových stránkách a také na stránkách týdeníku Ježkovy voči. Řadu z nich budete moci koncem září a v první polovině října potkat u Ježkova knihobusu. Kdo kde kdy bude, dáme včas vědět na www.vlastimiljezek.cz.
Vážený pane Ježku, jako senátor byste se mi docela líbil :), ale zatím nevím, co byste chtěl v senátu dělat? Zvlášť, když vás teď tak nechutným způsobem odstavili od stavby nové knihovny. (Věra Kopřivová) 
Věnovat se především kulturnosti a vzdělanosti, protože bez těchto dvou vlastností nás žádná veselá budoucnost nečeká. Vzhledem k jednomandátovým volebním obvodům si také myslím, že každý senátor má jedinečnou možnost být jakýmsi místním ombudsmanem a pomáhat (prostřednictvím kanceláře ve volebním obvodu) svým voličům v jejich konkrétních potížích. Předvolební program je samozřejmě delší, ale asi by nemělo smysl ho tady celý opakovat, najdete ho na mých webových stránkách www.vlastimiljezek.cz.
Byl byste tak laskav a zopakoval zadání pro vypsanou soutěž na NK; bylo požadováno nebo zakázáno zázemí knihovny v podzemí? (Vaše jméno) 
Ta část zadání, kterou připravovali kolegové knihovníci, byla v řadě ohledů hodně striktní a v rámci toho obsahovala klíčová slova "musí/nesmí". Jednou z podmínek bylo i to, aby jádro tzv. konzervačního fondu (tedy několik procent celkového objemu uložených knihovních dokumentů) bylo uloženo v nadzemní části, což vítězný návrh opravdu nedodržel (stejně jako 36 dalších soutěžících). Porota ale na svém prvním zasedání rozhodla, že z formálních důvodů žádný soutěžní návrh nevyřadí - kdyby se rozhodla opačně, zbyla by v soutěži zhruba čtvrtina návrhů. A to je jádro sporu: zda porota směla takové rozhodnutí učinit nebo ne. Protože se soutěžilo podle pravidel Mezinárodní unie architektů, i stížnosti tohoto typu podle těchto pravidel řeší prezídium této organizace (se zkratkou UIA). Prezídium se stížností zabývalo a s konečnou platností rozhodlo, že soutěž je platná a její výsledky rovněž. Teprve dlouho poté někteří lidé začali hledat jiné cesty, jak soutěž zpochybnit. Nejsem architekt ani právník, ale podle mého vnímání spravedlivého, rovného přístupu by porota tento princip porušila pouze tehdy, kdyby nerozhodla o všech "chybujících" projektech stejně, nebo by některý z návrhů vyřadila a jiný, obsahující stejnou "chybu", ne. Nic takového se ale nestalo. Dnes je vše v rukou právníků. Zpětně mne sice může mrzet, že nás UIA při schvalování soutěžního programu nevybídla k záměně slov "musí/nesmí" za právně nezávazné "ne/doporučujeme", i když na věci samé by to nezměnilo vůbec nic, vítěz by byl tentýž, stejně jako složení finálové osmičky. Jen ten striktní, pozitivistický právní výklad by se neměl de iure o co opřít.
Hezké poledne, pane Ježku, doufám, že se do senátu dostanete a posílíte tam hlasy slušných a rozumných lidí, jako jsou třeba pan Pithart nebo Topfer. Slyšel jsem něco o vašem knihobusu a zajímalo by mě, jak to funguje - zda se tam musím zapsat jako do normální knihovny. A jestli tam můžu přinést taky erotickou literaturu nebo horory. (Pavel Václav) 
S erotickou literaturou jste mně dostal, na to jsme, přiznávám, vůbec nepomysleli. Horory určitě ano, erotickou literaturu asi také ano, ale pornografii (obrázkové časopisy a podobné) prosím nenoste - vezměte raději pohádky, ke knihobusu chodí i děti. Knihobus funguje na jednoduchém principu "přines knihu, odnes (si) knihu" - kus za kus, nebo dva za dva, tři za tři... Vycházel jsem z toho, že každý z nás má doma dávno přečtené knížky, ke kterým už se z nejrůznějších důvodů nevracíme, ale odnést je do sběru nebo je dokonce hodit do popelnice nechceme. Přijďte s nimi do knihobusu, nechte je tam k dispozici svým spoluobčanům, a naopak si vyberte ke čtení něco z těch knih, které tam (třeba zrovna pro vás) nechali jiní. Do knihy, kterou přinesete, můžete napsat i vzkaz budoucímu čtenáři. První Ježkův knihobus je knihovnou bez průkazů, bez poplatků, založený na hře a lidské vzájemnosti. Jeho "jízdní řád" najdete na mých webových stránkách www.vlastimiljezek.cz.
Baví mě, jak si někteří politici hrajou na vyšetřovatele, právníky i soudce v jednom, když vás za projekt Kaplického blobu obviňují z údajného manažerského selhání. Žádný soud se tím přitom ještě ani nezabýval a slavný "bruselský dopis" byl velký podfuk - napsal ho jeden úředníček, který nemá žádnou pravomoc rozhodovat, co se v České republice může a nemůže. A vaši odpůrci křičeli jak pominutí, že Evropská komise prohlásila soutěž na novou knihovnu za nezákonou - tahle habaďůra praskla až po měsíci, kdy je novináři donutili dopis zveřejnit. Zajímalo by mě, zda jste připraven na další podrazy, špinavosti a dezinformace, kterými vás někteří konkurenti budou chtít znemožnit? Zkrátka, zda má i Ježek dost tlustou kůži na volbení kampaň?  (Zoro) 
Ano, bohužel jsem připraven na cokoli. Potíž je v tom, že ono "cokoli" si nedokážu věcně představit, tento druh fantazie nemám, takže je těžké si předem připravovat reakci. V podstatě ale očekávám, že s nejdrsnějším útokem vyrazí dva tři dny před volbami. Vzpomeňte si na zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy těsně před minulými volbami do Poslanecké sněmovny. Přiznávám, že jsem povolební reakci pana Paroubka považoval za přehnanou - stejně jako většina lidí, dnes si ale myslím, že tyto volby měl Ústavní soud zrušit. Jak se totiž ukázalo, pravdy bylo v této zprávě poskrovnu, a v tomto smyslu je situace kolem nové budovy NK vlastně podobná: operuje se vším možným, a nejlepší ze všeho jsou "důvodné pochybnosti" , které jsou základem následných pochybných důvodů.
Totalita po dvaceti letech, lepší je mít tady bunkr s američany, než před dvaceti lety s rusy, Být Vámi, tak se toho, že máte v rukou zájmy sečtělých lidí, tak bojuji třeba i v Bruselu a s panem Kaplickým to dokážete (Honza) 
Díky za podporu. Ani si nemyslím, že bude třeba "bojovat v Bruselu", protože Brusel o nové budově NK v Praze nerozhoduje. Na rozdíl od některých politiků, kteří se obávají o naši suverenitu v EU, se já naopak obávám, abychom některými praktikami my nenakazili Brusel.
Pane Ježku. v postavení ředitele se vzpírat vrchnosti. Stále platí : kdo chce z vlky býti, musí s nimi výti. To jste neudělal. Jste v podstatě naivní člověk. Buďte klidný, takových lidí je více!  (Vaše jméno) 
Naivní? Jak se to vezme. Neumím si představit, že bych se neřídil vlastním svědomím nebo se dokonce podílel na obchodech typu "když to uděláš tohle, tak my neuděláme tamto". Ne, asi nejsem naivní, protože mne některé věci nepřekvapují a vím, že se dějí (viz též nedělní reportáž Janka Kroupy v TV Nova). To ale neznamená, že je člověk má brát jako jednou provždy danou věc.
Jste evidentní obetí spiknutí ODS, to musí být kazdému jasné. Byl jste mimo jiné mimorádne úspesný reditel Ceského rozhlasu, nehodláte kandidovat na reditele Ceské televize? Ten post by Vám slusel...  (Pavel Kamous) 
Jiří Janeček je dobrým ředitelem, doufám, že bude pokračovat i v dalším funkčním období. Řídit Českou televizi by jistě byla čest, ale umíte si představit, jak pro mne hlasují např. členové Rady ČT zvolení "za ODS"? S Českou televizí ale spolupracuji: jsem členem jejího Etického panelu, podílel jsem se na přípravách krásného pořadu věnovaného čtení, který by měl běžet na obrazovkách v příštím roce - víc prozradit nemohu, to ve správný čas udělá Česká televize sama.