Dagmar na Lvech doslova září. V černých šatech jí to sekne a v hledišti se dobře baví. Dagmar je dnes samý úsměv a má k tomu pádný důvod. Film jejího manžela byl nominován hned ve 12 kategoriích. Sošku pro nejlepší film ale nezískal, Českého lva dostal snímek Poupata. Ten si odnesl dohromady čtyři křišťálové sošky - za nejlepší film, režii, kameru a hlavní mužskou roli.

Dagmar byla navíc za hlavní roli ve filmu Odcházení nominována. Svou nominaci ale neproměnila. Sošku Českého lva si odnesla herečka Aňa Geislerová za film Nevinnost. Havlová se na pódium i tak dostala, převzala totiž cenu za nejlepší původní scénář, který vyhrál její zesnulý manžel Havel za film Odcházení. Snímek dostal ještě jednoho Lva a to v kategorii nejlepší střih.

Dagmar Havlová převzala Českého lva za svého zesnulého manžela. Dostal ocenění za nejlepší původní scénář k filmu Odcházení
Autor: Foto: ČTK

"Já budu stručná. Děkuju akademii za sebe i za Vaška, určitě by měl radost," řekla Dagmar Havlová s úsměvem a šla si opět sednout do hlediště. Lucie Bílá pak vyjádřila Dagmar velkou poklonu. "Moc ti děkuji za to, že tu s námi byl Václav Havel tak dlouho, nebýt tebe, nemuselo to tak být. Láska je silná věc," řekla Bílá na konto Havlové. Ta na dálku Bílé poděkovala a vřele se usmála.

Fotogalerie
13 fotografií

Nejlepší film: Poupata

Nejlepší režie: Zdeněk Jiráský (Poupata)

Nejlepší scénář: Václav Havel (Odcházení)

Mužský herecký výkon v hlavní roli: Vladimír Javorský (Poupata)

Ženský herecký výkon v hlavní roli: Anna Geislerová (Nevinnost)

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Hynek Čermák (Nevinnost)

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Taťjana Medvecká (Dům)

Nejlepší dokument: Pod sluncem tma (Martin Mareček)

Nejlepší kamera: Vladimír Smutný (Poupata)

Nejlepší hudba: Petr Kružík, Ondřej Ježek (Alois Nebel)

Nejlepší střih: Jiří Brožek (Odcházení)

Nejlepší zvuk: Viktor Ekrt, Ondřej Ježek (Alois Nebel)

Mimořádný přínos české kinematografii: Josef Somr