Na TV Prima odstartuje boj o pět milionů, kvůli kterým se adepti nejdříve bez kamer zpovídají na detektoru lži a ve studiu pak odhalují svá tajemství. Nesmějí však lhát, jinak letí.

Už při natáčení jste rozporcoval hezkou řádku lidí. Váš nejhorší zážitek?

"Hodně jsme sázeli na zajímavý příběh jednoho soutěžícího, komisaře v autoškole. Podle životopisu to vypadalo na spoustu zatáček a překvapení. On ale po druhé otázce zalhal a skončil po osmi minutách."

A vy byste do toho křesla coby zpovídaný sedl?

"Určitě bych se nechal přemluvit. Ale daleko bych se bohužel nedostal."

Co ta skepse?

"Dobelhal bych se maximálně také ke druhé otázce, protože jako správný Čech pochopitelně velice často lžu."

Často říkáte? A jakou máte ještě neřest? (obrovský smích).

"O tom až někdy příště, chachacha..."

Nutí vás do nějaké figury, nebo si sám určujete, zda budete hodný nebo zlý?

"Jsem spíš takový katalyzátor. Když to trochu přeneseme, je to jakýsi souboj dramaturga a soutěžícího. Jen dramaturg zná živé a pravdivé odpovědi z přípravné fáze a vybírá 21 otázek do soutěže."

A vy o výsledcích z detektoru nemáte páru, že?

"Já si mohu hrát s různou improvizací těch otázek. Spíš je mým úkolem vytáhnout z toho člověka životní příběh."

Proč lidé vůbec dělají takový duševní striptýz?

"Žene je sem zvědavost, exhibicionismus, určitě touha vyhrát nějaké peníze. Řada z nich je zadlužená. A někteří si zase stoprocentně myslí, že detektor porazí a automaticky si vyzvednou těch pět milionů."

Jak byste ten ranec rozfofroval vy? "Čtyři miliony bych dal na charitu, půl milionu bych propil a prohýřil s kamarády a za půl milionu bych absolvoval cestu kolem světa."

Není vám trochu trapné, že z lidí taháte kolikrát citlivá tajemství?

"Já bych to obrátil. Kdysi dávno v pohádkách se používala vrba, do níž se chodili lidi vypovídat a ulevilo se jim. Já jsem taková novodobá vrba. Kdyby lidi nechtěli, svěřovat se mi nebudou."

Vyčerpává vás ten pořad?

"S tím člověkem strávíme zhruba kolem hodiny, pak se to stříhá. A po šesti hodinách intenzivního vnímání a rozvíjení těch příběhů mám toho plný kecky. Ani jsem pak kamarádům neuměl říct, jaké to bylo. Dal jsem si dvě deci vína a šel spát."

Vy ty lidi také zpovídáte na detektoru lži v té přípravné fázi?

"Ne. U toho je speciální psycholog, který má certifi kát na detektor lži."

Napsal jste text k písni Ještě že tě lásko mám Petra Koláře. Složil ji Karel Svoboda a hrála se i na jeho pohřbu. Jak jste se k tomu dostal?

"Před Karlovými pětašedesátinami jsme jeli autem a on chystal píseň, kterou by poděkoval manželce Vendule za organizaci narozenin. Pravil: „Ty napíšeš text. A ve chvíli, kdy ta píseň v Lucerně odezní, přinesu na scénu kytici Vendule. A řeknu – ten text napsal Petr Šiška. A ty budeš slavnej."


Petr Šiška

Petr Šiška se narodil 4. 5. 1965 v Třinci. Vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. Od roku 1987 se živil jako profesionální hudebník. Byl moderátorem Nočního proudu Čs. rozhlasu a jako redaktor a moderátor spolupracoval s TV Premiéra a s ČT. Je autorem řady písňových textů, veřejnost jej zná především jako prezidenta Akademie populární hudby.


Soutěž, kde se nesmí lhát
V přípravné fázi se soutěžící podrobuje zkoušce na detektoru lži

Ve studiu pak dostává už před diváky výběr z již položených otázek

Zda odpoví pravdu či lež, to se zjišťuje podle dřívějšího výsledku z detektoru

Odpoví-li soutěžící pravdivě na 21 otázek, získává 5 milionů

Vyhrát lze při dobrovolném odchodu v různých etapách soutěže od 10 000 Kč do 1 milionu

(Show je už na netu! Čtěte zde!)