"Sedět doma, poslouchat klasiku a čekat jen na porod, z toho bych se leda zbláznila," usmívá se Sabina Laurinová (36). Nebýt velkého bříška, ani by na herečce nebylo poznat, že je těhotná.

Jak prožívá své druhé těhotenství? Chystá svatbu s přítelem, stomatologem Karlem Kameníkem (52)?

Co vás to napadlo, zařizovat byt v devátém měsíci těhotenství?

"Časový pres! Tak dlouho jsem to odkládala, až se mi to seběhlo těsně před porodem." (směje se)

Malování, sestavování skříní, nedala jste si zrovna snadný úkol...

"Tak jsem Beran! A ten když se zahryzne, nepustí, ale nebyla jsem na to samozřejmě sama. (směje se) Dávám si spíš drobné úkoly, člověk se pak má pořád nač těšit, ale v tomto případě jsem věděla, že po porodu čas už vůbec na nic nebude."

Musíte být pořádně unavená...

"Jsem, ale jak říká moje babička: Ženská má být v těhotenství aktivní, dokud to jde. Našla jsem v sobě dost energie a snad toho i hodně zvládla." (směje se)

Chystala jste nový dětský pokojíček?

"Ten by se k nám nevešel. Miminko bude nějakou dobu u nás v ložnici. Valentýnka už má svoje soukromí, v září ji čeká první třída, což vnímám jako důležitou etapu života, na kterou musí být člověk připravený. Všechny úpravy jsou tak trochu z nutnosti a pocitu hnízdění. Před Vánoci se také gruntuje a uklízí. V těhotenství je to stejné. Je to nakažlivá choroba." (směje se)

Zůstanete ve vašem pražském bytě, nebo si dovedete představit život v domku na venkově?

"Nejsem vyloženě městský člověk, ale bydlení v domku za Prahou mě příliš neláká. V létě dávám přednost venkovu v přírodě, v zimě se raději vracím do teplého pražského bytu. Zatím to neřešíme. Řekla bych, že nás rodinný život nějak předběhl."

Znamená to, že vás těhotenství překvapilo?

"Miminko jsme plánovali, ale říkali jsme si, že by se mohlo narodit na jaře - jako já, Valentýnka nebo moje maminka. Chtělo ale přijít o trochu dříve, takže nás překvapí už koncem léta."

Těší se vaše dcera Valentýnka na sourozence? Nežárlí?

"Dává najevo svoje místo na slunci, ale těší se. Hladí mě, je pozorná, o všem se otevřeně bavíme, i o porodu... Dnes mi řekla, že by byla raději mužem, než aby musela rodit. Vysvětlila jsem jí, že by se ochudila o krásný zážitek, i když to bolí."

Přeje si raději sestřičku?

"Momentálně je ve stádiu, kdy se jí začínají líbit kluci a ona jim a přirozeně se stydí. K holčičkám má blíže, ale myslím, že je jí to jedno. Miminku brnká na kytaru, hladí mi bříško nebo mi říká: Mami, otevři pusu, budu zpívat, tak ať mě slyší!"

Fotogalerie
1 fotografie

Také zpíváte?

"Snažím se, ale druhé těhotenství je jiné. Není už na vše tolik času. Plaší se vám hormony a žijete běžný život. Mám vedle sebe dítě, práci, domácnost, a do toho narůstám."

Narostla jste více než s Vájou?

"Mám navíc jedenáct kilo, s Vájou jsem přibrala dvanáct. To kilo určitě ještě doženu."

Musíte se v jídle hodně krotit?

"Ne, když mě honí mlsná na koláč, tak si ho upeču, když mám chuť na maso, paštiku nebo škvarky, tak si je koupím. Zbytečně se ale nepřejídám!"

V prvním těhotenství jste bojovala s vůněmi. Změnilo se to?

"Teď je tomu naopak, vůně potřebuji! Skoro jako aromaterapii... Parfémy, květiny, stromy, ovoce i jídla. Ovšem zápach z přepáleného tuku mi nedělá dobře doteď. Stejně jako pasta na zuby."

A jak si čistíte zuby?

(směje se) "To naštěstí trvalo jen první tři měsíce. Poslední měsíc přináší zase nové útrapy, nejvíc asi bojuji s nespavostí."

Čím se uspáváte?

"Přemýšlela jsem, čím se praštit do hlavy, abych usnula! Nemůžete dělat nic, jen se snažit uvolnit, třeba se osprchovat vlažnou vodou a čekat, jestli to zabere..."

Ponocuje Karel s vámi?

"Někdy se vzbudí a zeptá: Nepotřebuješ něco? Jeho profese je hodně náročná, každý den vstává v šest ráno, takže se snažím zbytečně ho nezatěžovat."

Zatěžujete ho alespoň výběrem jména?

"Prozatím probíhá konkurzní řízení." (směje se)

Kdy skončí? Za pár dní rodíte?

"Všichni máme v hlavě nějaké jméno, i Valentýnka se zapojila, zbývá se jen sjednotit. Na výběru jména hodně záleží. Jsem intuitivní člověk a cítím, že jménem člověku dáváte do vínku něco, co ho bude provázet."

Jaké jméno vítězí?

"Brzy se to dozvíte, stejně jestli to bude kluk, nebo holka."

Sama jste si pohlaví miminka jako překvapení nenechala. Proč?

"Protože jsem zvědavá ženská. (směje se) A chtěla jsem vědět, ke komu můžu mluvit."

Je pravda, že nás ještě před porodem překvapíte fotkami v pokročilém stádiu těhotenství, jako to udělala např. Demi Moore?

"Někdo může těhotenství považovat za hodně osobní věc a řekla bych, že patřím k tomuto typu žen. Ale dočetla jsem se, že chci nafotit erotické fotky v těhotenství?! Co si pod tou erotikou představit? Je to nesmysl! Ovšem to, co nafotila Demi Moore, nepovažuji za erotiku. Akt naznačující ženské křivky je moc hezký. Ne každý si to ale myslí. Když jsem čekala Váju, do poslední chvíle jsem točila Doremi a jedna divačka mi napsala, že je hanba, vystavovat se s těhotným břichem!"

Urazilo vás to?

"To ne, ale pochopila jsem, že jsou ženy, které těhotenství spíš skrývají, jako by se za tento stav styděly. Tomu nerozumím!"

Jak se váš partner vyrovnává s vaší popularitou a zájmem veřejnosti?

"Necítí se být součástí mého pracovního kolosu, už proto, že je z úplně jiného oboru."

Ale je součástí vašeho života...

"To ano, ale má rád, stejně jako já, když se naše soukromí příliš nepropírá. Na druhou stranu nese určité věci daleko lépe. Zatímco já jsem hodně emotivní člověk, on se na vše dívá velice racionálně."

Karel je o šestnáct let starší. Vždy jste inklinovala ke zralým mužům?

"Věkový rozdíl u mě nikdy nehrál roli. Karel je mladistvý vizáží, chováním, mentalitou, ale i svými názory..."

Souhlasíte, že si chlapi vybírají partnerky podle matek, zatímco ženy 'hledají' otce?

"Asi ano, ale nemusí to být vždy zvykem. Já možná podvědomě hledala u svých partnerů nějaké podobné rysy. Když jsem s tátou potřebovala něco rozebrat, vždycky tu byl. Vážím si ho pro jeho intelektuálnost, vzdělanost, všeobecný rozhled... Karel je jiný než táta, ale máme hodně podobných zájmů."

Jaké to jsou?

"Cestování, nebo že si spolu můžeme o všem povídat. To je pro mě ve vztahu velmi důležité. Samozřejmě nesmí chybět vzájemná přitažlivost."

Než jste se sblížili, tři roky jste byla sama. Říkala jste si, že toho 'pravého' mužského už nepotkáte?

"Spíš jsem si začala zvykat na svůj vlastní klid, ale osud rozhodl jinak. S Karlem jsme se potkali v době, kdy jsme stáli na počátku nové životní etapy a věřím, že tomu tak mělo být."

Jak s odstupem času hodnotíte své předcházející vztahy?

"Ani o jednom bych nemluvila špatně. Všechny byly poplatné určitému věkovému období, jak u mě, tak u partnerů. Vlastně jsem měla na muže štěstí."

Platí to i u Pepy Vojtka?

"Určitě. S Pepou máme dobrý vztah, ale každý z nás má už svůj život..."

Libuška Vojtková, kterou Pepa také opustil, prohlásila, že už těžko uvěří chlapovi, který jí bude tvrdit, jak je úžasná, zatímco jeho žena strašná... Jak to vnímáte vy?

"Lidé to dělají, aby se před sebou či okolím očistili, bohužel, ale vážím si těch, kteří umí i přes nepříjemný rozchod navodit s druhým korektní vztah. Samotná důvěra se po každém zranění těžce hledá... Pro mě byla etapa, kdy jsem nebyla v žádném partnerském vztahu, velmi důležitá."

Už nejste sama. Dokonce se spekuluje, že byste si Karla měla v říjnu vzít?

"V říjnu? Tak to bychom toho chtěli opravdu moc! Svatbu považuji za velmi intimní věc, která není otázkou jednoho dne. Je to svazek, který vás k něčemu zavazuje. A čím jsem starší tím větší mám k tomuto spojení pokoru. Až přijde čas, budeme to řešit."

 

Jak se Sabina Laurinová loučila s divadlem, se dozvíte tady.