Před těhotenstvím byla tak štíhlá, že vypadá přitažlivě i s 20 kilogramy navíc, které teď nabrala. A neopustil ji ani smysl pro humor, jímž si získává srdce posluchačů rádia Frekvence 1.

Už jste vybrali jméno pro syna?

"Mám jméno po tatínkovi, můj tatínek má jméno po tatínkovi, můj manžel má jméno po svém tatínkovi a jeho tatínek měl také jméno po tatínkovi. Rozhodli jsme se tento řetězec přerušit. Chtěla jsem české jméno, manžel cizí, ze všech jmen jsme našli jediný kompromis, na kterém jsme se shodli. Ale říkat ho zatím nechceme. Ne proto, abychom se dělali zajímavými, ale přijde mi rouhání ještě nenarozené dítě oslovovat jménem."

Takže nemůžete mít další dítě - kvůli jménu?

"Můžeme! Můžeme mít holčičku. Shodli jsme se na třech dívčích jménech. Zvláštní je, že u ženských jmen mi nevadí, znějí-li cizokrajně."

Podřizujete výběr tomu, aby třeba v showbyznysu nebyl další Artur?

"To nás tedy opravdu nenapadlo. Ani jsme neuvažovali, jestli někdo z našich kamarádů, s jejichž dětmi náš syn bude vyrůstat, dal tohle jméno. Samozřejmě jde-li o dvě jména, chápu, že by se třeba Karlu Gottovi nemuselo líbit, kdyby někdo vybral svým dětem kombinace, které použil on. Právě proto má dítě dvě jména, aby to nebyla nějaká Marie, ale třeba Marie Luisa, což ji odliší od ostatních Marií."

Fotogalerie
1 fotografie

Jak prožíváte poslední dny těhotenství?

"Co se týče zdravotních problémů, 'užívám' si vše nepříjemné, co těhotenství provází - prostě klasika: otoky nohou a rukou, bolesti zad, nespavost, zánět močového měchýře, křečových žil, první tři měsíce jsem v podstatě prozvracela. Těhotenství je příšerné, ale beru to jako nezbytné období, abych měla vytoužené dítě."

Změnily se vám v těhotenství chutě?

"Ano, velmi. Dokonce jsem začala po deseti letech jíst znovu maso. Ne že bych si řekla, budu ho jíst, aby miminko mělo živiny, prostě jsem měla chuť na hovězí. První tři měsíce jsem nemohla jíst skoro nic jiného než pomeranče a hořčici. Jedla jsem po lžicích hořčici a ostrá jídla, což běžně vůbec nejím. Moje homeopatička mi řekla, že budu mít kluka, když jím ostré. A měla pravdu."

Poradíte čtenářům 'jak se dělá kluk'?

"Žádné pověry neplatí, jako třeba, že kluka děláte v holinách a holčičku v růžové podprsence, to jsou fakt nesmysly. Jediné, co funguje, to jsem se ale dozvěděla až po otěhotnění, je že když to děláte v den ovulace, je to kluk. Když k oplodnění dojde den před ovulací nebo po ní, je to většinou holčička. Klučičí spermie prostě vydrží míň!"

Velmi křehké vztahy teď natáčet nemůžete a vaše postava ing. Dagmar Lacinová tak odjela do Anglie... Vrátí se?

"Ano, odjela do Anglie hledat sama sebe. A jestli se vrátí, se uvidí. Já bych samozřejmě ráda, ale fakt neumím říct, co se mnou udělá mateřství a za jak dlouho se vzpamatuju takzvaně z nejhoršího!"

A kdy se vrátíte do rádia a do Činoherního klubu, tušíte?

"To je stejná věc. Nevím. Ale určitě to nebude po šestinedělí. To tedy určitě ne! Navíc nebude legrace sehnat hlídání."

Jakou maminkou bude Laďka Něrgešová?

"Vy se mě ptáte na věci, které vám teď nemůžu říct, nevím, jaká budu matka. Dítě nevytvoříte, jsou to hotové bytosti, které si nás vybraly, abychom s nimi mohli být a případně jim ukázat mantinely, nasměrovat je, ale výchova je fakt asi iluze. Nevím, zda budu vyžadovat, aby šlo dítě spát hodně brzy. Nemám na to názor, každé dítě je individualita. Určitě mu nebudu dovolovat všechno, ale nemůžete jeho osobnost lámat silou přes koleno."

Máte sourozence?

"Vyrůstala jsem s bráchou, o rok a půl mladším. Za což teda mámu obdivuju - po tak krátký době si pořídit druhýho kluka. (smích) Myslím, že jsem na něj jako malá žárlila - byli to přece moji! rodiče, tak jsem ho dost řezala. Ale dneska máme hezký vztah a já mám bráchu strašně ráda! Navíc jedna malá zajímavost: Martin má dceru, která se narodila před třemi lety 14. července - tedy v den, kdy jsme se s Járou (Jaroslav Plesl, novinář, pozn. redakce) loni brali, což byla opravdu náhoda - myslím to datum samozřejmě! A náš kluk se kolem 14. července narodí taky."

Už jste pořídli výbavičku pro miminko?

"Mám tolik oblečení, že ho ani nemusím prát, mohla bych ho rovnou vyhazovat, to by mi samozřejmě bylo líto, ale doufám, že nikoho nenapadne nosit mi oblečení. Protože o většinu zásob se nám už postarala moje tchyně. S oblečením na mimčo a s celým těhotenstvím mi také dost pomohla Veronika Žilková-Stropnická. Ostatní věci na miminko už jsou taky doma - jen kočárek je samozřejmě zatím zamluvený a ten tatínek vyzvedne až po porodu!"

Máte svého porodníka?

"Mám, to je ohromně důležité. Ještě před měsícem jsem to netušila. Byla jsem někde zaregistrovaná, myslela jsem si, že tam prostě přijedu a kdo tam bude, mě odrodí. Pak jsem ale zjistila, že to je věda. Všichni mi říkali, ty ses zbláznila, takhle to dělat nemůžeš. Pak jsem si uvědomila, že mám x let svého gynekologa Libora Nováka, který ordinuje v GynCentru v Hloubětíně. Je to hroznej pankáč, sorry doktore!, ale to mi vyhovuje. Libor tam, kde pracuje, má přezdívku doktor House - a on to je vážně doktor House. Pak jsem si řekla: "Proč mě nerodí Libor Novák? Ptám se Libora Nováka a on na to: "Protože Libor Novák nerodí v Praze."Takže asi budeme rodit mimo hlavní město a k velké nevoli Járy daleko od svých - daleko od domova. Ale to se teda nedá nic dělat. No... hezky jsem si to namalovala. Teď ještě, jaká bude realita... (smích)

Jak jste poznala, že jste těhotná?

Poznala jsem to dva dny před (ne)očekávanou menstruací, dokonce ještě dvě hodiny předtím to poznal můj manžel a ten den se mě na to ptal i kolega Saša Rašilov. Právě jsme natáčeli Velmi křehké vztahy, Saša mi říkal: "Hele, ty seš těhotná?" Já na to: "Jo, to určitě!" Hodinu nato pro mě na natáčení přijel manžel a já mu říkám: "Toho půl litru vanilkové zmrzliny jsem včera neměla jíst, je mi blbě, ale tak zvláštně blbě, když si dám piškot, je mi na hodinu líp. Manžel: "Tak to jsi těhotná!" Já na to: "Co všichni máte? Nejsem. A neříkej mi to, nebo až to dostanu, budu zase smutná."

Takže vás to příjemně překvapilo?

"O mimino jsme se snažili pět měsíců. Ten večer mi to ale nedalo, a přesto, že jsme u televize drželi palce Monice Absolonové, která zrovna moderovala Atleta roku, jsem ty palce na chvíli pustila a šla si tajně udělat na záchod těhotenský test. Na ty dvě čárky jsem tam pak nevěřícně koukala asi pět minut..."