Festivalové pokladny začaly od včerejška chrlit vstupenky na filmové projekce. Od sedmé hodiny ranní obléhali první nedočkavci pokladny umístěné uvnitř Thermálu a jeho okolí.

Fotogalerie
14 fotografií

"Chceme mít jistotu, že se dostaneme do kina už v sobotu," vysvětlovali filmoví fandové.

Lístky se prodávají ve dvaadvaceti pokladnách od osmé hodiny ráno. Největší zájem je zatím o film Juraje Jakubiska Bathory a film Co se vlastně stalo s Robertem De Niro, který bude dnes uveden v rámci slavnostního zahajovacího večera.

Ve všech kinech se ale promítá už od rána. Samotná hlavní hvězda již včera přiletěla do Prahy a v rámci dnešního večera převezme křišťálový globus za celoživotní přínos světové kinematografii.

A po slavnostním zahájení VIP hosty čeká luxusní párty v grandhotelu Pupp, zatímco 'obyčejní ' hosté si mohou dát panáka ve Stanu Kapitána Morgana, v Pekle nebo v Rotes Berlin.


Světové filmové hvězdy se sjíždějí

Gibsonův parťák

Jeden z nejuznávanějších černošských herců současnosti Danny Glover (61), který spolupracoval s režiséry jako Steven Spielberg, Lars von Trier nebo Wes Anderson, získá ocenění prezidenta festivalu za přínos světové kinematografii. České publikum upoutal jako parťák Mela Gibsona ze série Smrtonosná zbraň.

MFF KV uvede v sekci Horizonty filmy, jimiž Glover upoutal pozornost v posledním roce - Honeydripper Johna Saylese a Prosíme, přetočte Michela Gondryho.

Saffron potřetí

Do Karlových Varů přijíždí herečka Saffron Burrows (35) již potřetí, aby osobně představila americký soutěžní snímek režisérky Amy Redfordové The Guitar. Před dvěma lety uváděla Saffron Burrows na festivalu snímek Gangster číslo 1 (v ČR distribuovaný na VHS před pěti lety pod názvem Nejlepší gangster), hvězdně obsazený thriller z londýnského podsvětí šedesátých let minulého století. 3

Saffron Burrows začínala jako modelka a hrála i v trhácích jako Troja anebo Frida.

Pozor na Sarumana

Významný britský herec Christopher Lee (86) převezme na 43. MFF KV Cenu prezidenta MFF KV. Cena prezidenta MFF KV je udělována osobn o s t e m , které v oblasti hereckého umění, filmové režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby, a to nejen ve své zemi, ale v celém světě. V rámci programu Master Class - Setkání s tvůrci, se představí Christopher Lee 10. července od 14 hodin ve Stanu Kapitána Morgana u hotelu Thermal odborné i laické veřejnosti.

De je Niro tady

Letošní festival bude zahájen filmem What Just Happened (Co se vlastně stalo), v hlavní roli s Robertem De Nirem (64). Premiéru měl na festivalu Sundance 2008 a uzavíral festival v Cannes. Film Oscarem oceněného režiséra Barryho Levinsona je adaptací memoárů hollywoodského producenta Arta Linsona.

Robert de Niro získá Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Do Prahy přiletěl již včera, noc strávil v hotelu Mandarin Oriental.