Vedle Slavíka Karla Gotta se totiž usmívá mrtvý skladatel Karel Svoboda (†68). Že by i muzeum Gotta začalo zneužívat tragickou smrt hitmakera?

"Připravili jsme překvapení, velký hold Karlu Svobodovi. Proto ta jeho fotografie,“ snažil se Blesku vysvětlit pohnutky majitel Gottlandu Jan Moťovský.

Fotogalerie
1 fotografie

Pozvánka však o překvapení nemluví, a tak to vypadá, jako by se Svoboda měl na akci zjevit osobně. Skutečnost je o to smutnější, že použitá fotka byla pořízena 20. prosince 2007, kdy skladatel křtil kalendář Gottlandu. Svoboda byl v ten den naposled ve společnosti před svou smrtí. Byl už celý orosený, bez známky života a přítomným říkal na potkání. „Nevím, proč tady na tom světě vůbec jsem. Už mě to tu nebaví.“

Karel Svoboda byl sice v roce 2006 kmotrem Gottova muzea v Jevanech, to ale neznamená, že by rok a půl po smrti musel zvát nedobrovolně na mejdan. Lze jen těžko uvěřit, že pozvánku na druhé narozeniny muzea schválil v této podobě člověk nejpovolanější – Karel Gott.

V době uzávěrky nám bohužel Slavík nezvedal telefon. Velké překvapení to bude zcela jistě i pro Vendulu Svobodovou. „Pozvánku jsem ještě nedostala, takže to nemohu posoudit,“ řekla Blesku Svobodová.