Čím diváky okouzlil břeclavský řidič kamionu a taťka téměř dvouleté dcerky Jiří Zonyga (43)? Kdo ze slavných mu drží palce?

'Někdo dokáže zazpívat i telefonní seznam, ale Zonyga by rozproudil i požární směrnice,' nechala se slyšet Gábina Osvaldová (54), textařka, porotkyně a patronka pěvecké skupiny 25+, do které Zonyga spadá. Dnes s Gábinou skvěle vychází, když se ale na začátku soutěže dozvěděl, že jeho skupinu povede právě Osvaldová, byl naštvaný.

"Nepřál jsem si Gábinu, protože jsem ji neznal. Dnes už vím, že se sice moc neprojevuje, ale někde ve skrytu duše je strašně ráda, že se jí něco podařilo... Je prostě úžasná ženská," nešetří chválou řidič kamionu. Ostatně, také Gábina Osvaldová si k němu chvíli hledala cestu. "Netušila jsem, že Jiří je tak velký talent. Ale má jiskru v oku. A po ruce vždy slivovici," prozradila porotkyně.

 

Maminka je na něj pyšná

Bookmakeři mu dávají velké šance na vítězství. "Je to fajn, ale když se mi podaří vyletět, tak mi spousta lidí, co na mě vsadila, může dát na budku," usmívá se Zonyga. Největší podporu zažívá při živém vysílání. Fanoušci mu dávají najevo, že s nimi může počítat.

Také Jirkova maminka Marie pokaždé třímá v rukou transparent: 'Migas' to vyhraje! Vždycky si přála vidět svého synka, jehož přezdívka vzešla z jeho celoživotní lásky k maďarské skupině Omega, jak zpívá pod májkou. Nikdy jí to nedopřál. Víc než prozpěvování ho zajímala parta kamarádů. Teď jí to vynahrazuje před celým národem...

Zlákala ho k tomu nejen milionová výhra. Do soutěže se přihlásil především proto, aby sobě i ostatním dokázal, že nikdy není pozdě... "Je to šance dokázat si, že to jde. A dokázat ostatním, ať se nebojí a jdou do toho taky, i v těch letech." Největší oporu má v rodině, především manželce Heleně (39), se kterou je více než sedmnáct let! Z jeho postupů soutěží je nadšená, a to i za cenu, že svého manžela hned tak doma neuvidí...

 


Tuším, že vyhraje Ondra

Jste nervózní z finálového klání, ve kterém jde o milion?

"Nervozita určitě je a bude, ale snažím se na ty prachy nemyslet, protože by to bylo ještě horší. (směje se) Ale budu mít u sebe svůj talisman, dceřinu plínku, snad mi přinese štěstí..."

Cítíte se na vítězství?

"Ta možnost tady je, ale myslím si, že to vyhraje Ondra Ruml."

Proč?

"Mám takový pocit..."

Určitě by bylo lepší, kdyby milion skončil doma, ne?

"To určitě, a asi bych mluvil hodně z cesty, kdybych tvrdil, že bych si nepřál vyhrát, ale nemyslím si, že vyhraju. A Ondrovi bych to přál."

Komu byste ho ještě přál?

"Martině Pártlové."

Neříkáte to proto, že jste se skamarádili?

"To ne, Martina na sobě strašně moc dřela, zasloužila by si to."

Vy snad ne?

"Také jsem udělal dost práce, ale pokud to šlo, snažil jsem se vybírat písničky, které jsem už trošičku znal... Ale snad bych si to také zasloužil." (směje se)

Zvedla vám soutěž sebevědomí?

"Zvedla a doufám, že zdravě. Že to není namyšlenost. (směje se) Člověk sebevědomí potřebuje a s každým postupem se mu zvedá."

Dostal jste se do finále, máte své fanoušky, vaše tvář začíná být populární. Už jste se setkal se závistí?

"Mám zprávy z domova, že už se někde objevila, ale s tím člověk počítat musí. Tak to je."

Myslíte, že máte šanci uspět v showbyznysu?

"Určitě chci prorazit, takže pokud to půjde, budu strašně rád. Vhledem k mému věku mám šanci uchopit příležitost za pačesy a něco s tím udělat."

Za volant kamionu už se vrátit nechcete?

"Tak za volant se můžu vrátit kdykoliv. Ten mně neuteče..." (směje se)


 

Jeho fanoušci...

Martina Pártlová (29) Finalistka X Factoru

"Oba jsou skvělí, oba mají velké kouzlo a oba na sobě od začátku celé soutěže opravdu hodně zapracovali. Ale o kousek víc přeji vítězství Jirkovi Zonygovi."

Radka Kocurová (25) misska, modelka "Hodně jsem fandila Martině Pártlové, byla mi sympatická, ale Jirka Zonyga by si vítězství také zasloužil. Má úžasný hlas a energie na rozdávání."

Klára Medková (24) misska, modelka "Celá rodina fandíme kamioňákovi. (směje se) Líbí se nám, že dostal šanci obyčejný člověk s úžasným hlasem, kterému není zrovna osmnáct."


 

Proč by (ne)měl vyhrát?

+ Netaktizuje, nesnaží se zalíbit za každou cenu

+ Je přirozený, na nic si nehraje

+ Vsází jen na to, co umí, a to se vyplácí

+ V jeho hlase je ukrytá neuvěřitelná energie, kterou umí předat ostatním...

+ Celou dobu podává skvělé výkony, ani jednou nezaváhal

- Na někoho může jeho 'sympaťáctví' působit jako póza

- Není tak atraktivní jako jeho mladší protivník

- Je mužem jednoho žánru

- Jeho zastřený rockerský hlas nemusí být všem po chuti

- Je zadaný, což může odradit fanynky