Jan Saudek už zase leze do chomoutu!

Čerstvý třiasedmdesátník Nedělnímu Blesku svěřil: "Uvažuju o tom, že se počtvrté v životě ožením a vezmu si tady madam Pavlínu."

Pavla Hodková (27), matka fotografova posledního dítěte Matěje (15 měsíců), při rozhovoru jenom zářila. A Saudek pokračoval: "Pokoušíme se o dalšího potomka, jenže nám to včera nějak asi nevyšlo. Moje vina, před šedesáti lety jsem na tom byl líp."

Světově proslulý fotograf už rok žije s Pavlínou a synem Matějem ve své vile v Braníku, ze které se před šestnácti lety odstěhoval. "Dům jsem přenechal dcerce Marii a její rodině. Když jsme ale po narození Matěje s Pavlínou zjistili, že nemáme vlastně kde bydlet, vrátil jsem se do domu rád," pokračuje fotograf, který si v přízemí domu buduje svůj pověstný atelier.

S jedinou výjimkou - tentokrát v něm nebude slavné Saudkovo okno. Jinak zůstanou perské koberce, věnečky, loutky a nesčetně dalších romantických rekvizit. Prostě ateliér, který Saudkovi na jeho fotkách už vydělal ve světě miliony. Sára mě obrala Slavnému fotografovi totiž nezbývá nic jiného.

Fotogalerie
1 fotografie

Jeho modelka a někdejší přítelkyně Sára Saudková, jíž věnoval i své příjmení, ho totiž podle jeho slov připravila o všechno. O čtyři pražské luxusní byty a ty nejcennější negativy, za které by sběratelé platili diamanty. "Sáře jsem věřil. Všechno jsem napsal na ni, protože jsem byl v té době ještě ženatý. Potom moje poslední žena zemřela a já nemám nic," svěřuje upřímně Saudek, který Sáře financoval i dům poblíž Prokopského údolí.

"Mám tam prý i mládenecký pokoj. Ještě jsem tam ale ani nepřespal. Když potřebuji Sáře předat obraz jako malý dárek, podstrčím jej pode dveřmi," říká slavný fotograf, kterému zbyl jen domek v Mokrovratech u Dobříše. "To má ale také háček. Pozemek je napsán na Sáru. Dům jsem sice vystavěl já, ale stačí, aby si pozvala buldozer a všechno srovnala se zemí."

Kvůli alimentům musí k soudu
"Když jsem Sáru poznal, zapomněl jsem na důležitý fakt. A to, že se ženská dovede změnit a z lásky přejde do nejčirejší nenávisti," povzdechl si Jan a pokračoval: "Sára tvrdila, že její vysněný cíl jsem byl já. Moc dobře ale vím, že přede mnou obrazila několik fotografů a nabízela se jim jako modelka. Pak až došla ke mně a já se jí ujal. Poznal jsem totiž, že bude skvělý model."

Saudek se ještě svěřil, že ho do konce června čekají dva soudní procesy. Jeden o výši výživného. "Té dámě, co porodila mé dítě, platím deset tisíc korun měsíčně. Jí to ale nestačí. Já ale v současné době opravdu víc nemůžu dávat," komentuje fotograf.


Boj o dědictví

Druhý proces vyvolal fotografův syn Samuel se Sárou, neboť si na dílo slovutného fotografa nárokují autorská práva. "To je hodně smutný, zažalovat otce, ale dá se to přežít. Horší je, když je někdo mlád a zemře," utěšuje sám sebe fotograf a dodává: "Sára je chytrá holka. S mým synem Samuelem si vyrobila tři dítka a každým dnem přijde na svět čtvrté. Rodí moje dědice," sděluje stroze Saudek a kontruje: "Já ale také nejsem hlupák a tady se zatím slečnou Pavlínou, jich také ještě pěknou řádku uděláme."

Navzdory neveselé finanční situaci ale Saudek neztrácí optimismus. "Mám dobrého právníka a znám podhoubí," konstatuje světoznámý fotograf. "Nikdy jsem ani na vteřinu nezauvažoval, že si Sáru vezmu. A už vůbec jsem nepřemýšlel, že bych s ní měl mít někdy děti. A tady slečnu Pavlu postavím před oltář už jenom proto, že za chvilku natáhnu brka a rád bych, aby po mně někdo zdědil autorská práva, která zrovna jí rád poskytnu. A myslím, že ještě mají vysokou cenu."