Štáb filmu Letopisy Narnie 2: Princ Kaspian si při natáčení tolik oblíbil Českou republiku, že se v Praze bude konat i evropská premiéra snímku.

Na červeném koberci před Slovanským domem se 19. června objeví všichni hlavní představitelé – čtyři sourozenci – Petr, Zuzana, Edmund a Lucinka i sám princ Kaspian!

Celý štáb přiletí už v neděli 15. června, bydlet bude v hotelu Mandarin Oriental a tam se odehrají i všechny doprovodné akce včetně rozhovorů pro největší evropské televize. Slavnostní večer zaplní všechny sály Slovanského domu.

"Točilo se sice ještě v dalších třech zemích, ale Čechy si filmaři oblíbili nejvíc, a proto se rozhodli premiéru uspořádat tady," vysvětlil šéf společnosti Falcon, která u nás film uvede, Jan Bradáč. Princ Kaspian se v Čechách točil v Praze, Ústí nad Labem a v Brdech u Dobříše.

"Praha je oblíbeným místem filmařů z mnoha různých důvodů. Máte tady velice schopné štáby, veškeré potřebné vybavení a velká studia. A jste poměrně levní," míní producent snímku Mark Johnson.

Praha ve filmu zastoupila Anglii v době druhé světové války. Ulice u Rudolfina se s pomocí dodatečných speciálních efektů proměnila v Trafalgar Square přibližně z roku 1941. V barrandovském ateliéru 8 vznikl Lewisův Taneční palouk, místo, kde se Narnijci scházejí, aby naplánovali další postup v boji proti Mirazovi. Na ploše za studiem vyrostl i obrovský hrad.

Druhý díl je drsnější
Film Princ Kaspian vznikl podle stejnojmenného druhého dílu sedmidílné ságy C. S. Lewise Letopisy Narnie. Čtyři sourozenci byli do Narnie přivoláni Kaspianem, mladým dědicem telmarínského trůnu, který bojuje se svým zlým strýcem Mirazem. Společně se vydávají na podivuhodnou cestu za záchranou magie v zemi a nastolením míru. Druhý díl prý v mnoha směrech překonává úspěšnou první část.

"Tenhle díl je také temnější a drsnější, děti zestárly a příběh je tak dospělejší," říká režisér Andrew Adamson. Změnily se i pohádkové postavy.

"V Princi Kaspianovi máme podsadité fauny, staré fauny, trpaslice, afro-narnijské kentaury s rodinami. Minotauři jsou teď na straně dobra. Máme tu novou čarodějnici, vlkodlaka a jsou zpátky i satyrové, ale působí víc jako zvířata."