A nejvíc se rozpálil, když se ho moderátorka zeptala, jestli už jsme v Česku v té gastro edukaci přeci jen pokročili. „Roky se tady na dobrou kuchyni s**lo, tak nám dejte čas to napravit,“ vyhrkl Pohlreich a od účastníků galavečeře sklidil po krátkém úleku ohromný potlesk.

Stejně jako když chválil své mladší kuchařské kolegy, se kterými se v Restauraci Makro Akademie sešel, aby pro sedmdesátku hostů připravili nezapomenutelný gastronomický zážitek. „Je to jak kuchařský sen, pracovat s tolika mladými lidmi. Jsou šikovní a zapálení, právě v nich je ta budoucnost české gastronomie,“ rozplýval se slavný šéf.

Osobně měl na starosti třetí z šesti chodů. Křepelka, brambory, česnek a kmín. Česká klasika, kterou ale pojal po svém. „Kdo nejí dobře, nemůže být v životě úplně šťastný,“ rozdával Pohlreich moudra, plný sál aplaudoval.

Nebyl to ale zdaleka jen jeho večer. Každý chod měl na starosti jeden slavný šéfkuchař. Strávníkům tak číšníci postupně přinesli na stůl 420 jídel a stejný počet sklenic s pečlivě vybranými víny.

Slavný řecký šéfkuchař Konstantin Fillippou, majitel dvou michelinských hvězd, servíroval vyzrálou hovězí svíčkovou, garum, kaviár, a fantastickou briošku. Slovenská hvězda a majitel jedné michelinské hvězdy Peter Duranský vyčaroval terinu z halibuta a mušlí svatého Jakuba s pečenou cibulkou a smržem a k tomu přidal marinovaný kedluben s citronovým tymiánem a omáčku z kopru.

„Baví mě vařit z vašich surovin. Je v tom budoucnost. Jasně, že je dobré ochutnávat i potraviny z jiných zemí, ale když se držíte vašich tradičních jídel a uděláte z nich v kuchyni něco zajímavého, je to ta nejlepší cesta,“ pochvaloval si Řek Fillippou, který nezapomněl vyzdvihnout ani kvalitu tradičních českých hospod.

Video
Video se připravuje ...

Prostořeký Zdeněk Pohlreich: Ne vždy jsou moje slova ku prospěchu věci... David Turek, Daniel Kristl

I jemu se na konci večera tleskalo ve stoje. „Byla to fantazie,“ shodovali se na závěr skoro všichni účastníci.

 

Fotogalerie
60 fotografií