„První ataku jsem měla před deseti lety. Prášky jsem se snažila vysadit v těhotenství, ale nebyl to dobrý nápad,“ přiznala s tím, že je musela rychle začít znovu brát. „Cítím se skvěle, ale prášky jsou taková berlička, které se nechci vzdát,“ zdůvodnila Libuška.

„Ataky jsou horší pro miminko než malý prášek, který se k plodu ani nedostane. To mi poradila psychiatrička,“ dodala žena, která si vzala Zdeňka Rohlíčka (43), a stala se tak snachou herce Jana Přeučila (87) a první filmové Popelky Evy Hruškové (72).

První záchvat nemoci Libušku ochromil na dálnici. „Naštěstí jsem to strhla k pumpě a nic se mi nestalo, ale ta dálnice mi dělá dodneška problém. Když jedu s někým, tak to zvládám, ale sama ne, najíždí mi to okamžitě znovu,“ popsala Aha! bývalá tanečnice, které začaly brnět nohy, měla v nich křeče, následovaly návaly a pocení. Poté začal kolotoč plný úzkostí a panických atak, které vyústily až v sociální fobii.

Video
Video se připravuje ...

Libuška Vojtková se pochlubila synem a promluvila o jeho nevyléčitelné nemoci! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Podstatným spouštěčem nemoci pro ni byly prý i rozvody. Nejdřív s Danem Hůlkou, pak i Josefem Vojtkem, který navíc odešel k Libuščině nejlepší kamarádce Jovance (44). „Nebavila jsem se o tom s nimi,“ říká Rohlíčková, která těžce nesla i cukrovku syna Matyáše v jeho čtyřech letech.

Podpořila malé pacienty

O svůj příběh se podělila na Dětské psychiatrii ve FN Motol, kam přišla podpořit malé pacienty na Odpoledne pro duševní zdraví. „Musela jsem nejdřív přijít na to proč, a pak to řešit. Hrozně ráda poradím, co je na to dobrý, není to žádná ostuda, za psychiku člověk nemůže. A pár lidem se v životě stane něco, co ho emočně tak vycucá, že to psychika nedá,“ shrnula.

Fotogalerie
24 fotografií