„Vůbec nevím, co se sestrou je,” řekla Blesku překvapivě v lednu 2021 sama Jana Hlaváčová.

Dana se před lety odstěhovala z Prahy do Mladé Boleslavi, kde žije její dcera Lucie Matoušková (50). Blesk se za ní v pondělí vydal, avšak herečka neotevřela. „Nechci s nikým mluvit,“ odpověděla do domovního telefonu. Když jsme jí řekli, že pro ni máme kytici a že jí jen chceme projevit upřímnou soustrast, odpověděla: „Ne, promiňte, děkuji, nechci...“

Dana se už před lety uzavřela ve svém bytě. Neobjevila se dokonce ani na pohřbu švagra Luďka Munzara v únoru 2019 ve Zlaté kapličce. „Od té doby, co jsem ležák, nejsme se sestrou v kontaktu. Nevíme o sobě. Nemám na ni ani telefon,“ tvrdila Blesku Jana.

Že by sestry Hlaváčovy šly v šlépějích hereckých sester Hany (77) a Jany Brejchové (83), z nichž ta starší a slavnější je také velmi vážně nemocná, a přesto spolu nekomunikují?

Usmířit se nestihly

V posledních letech se totiž vůbec nepotkávaly a ani si prý nevolaly. Ať už bylo za rozkmotřením sester Hlaváčových cokoli, jisté je, že to obě nechaly zajít hodně daleko. Z kdysi idylického sourozeneckého vztahu se stala vzájemná lhostejnost.

Jak to ale ve skutečnosti bylo a co se přesně mezi ní a sestrou stalo, je dodnes nejasné.

Hledají se její studenti

Nebyla jen vynikající herečka, ale také profesorka herectví, na kterou s láskou vzpomínají snad všichni její bývalí studenti – a že jich bylo! „DAMU chce dát dohromady všechny ročníky, které učila prof. Jana Hlaváčová. Na DAMU začala učit v roce 1988. Zatím tápeme v těch prvních dvou ročnících – ty pozdější už víme... Prosím, hlaste se!“ zveřejnila výzvu Eva Salzmannová (65), herečka a vedoucí katedry činoherního studia DAMU.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla Videohub

Fotogalerie
31 fotografií