Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Herecký svět se zahalil do černé: Kolegové pláčou za Janu Hlaváčovou (†85)!

/
  • Jana Hlaváčová
    14. ledna 2024 ● 10:21

    Dva měsíce před 86. narozeninami zemřela herečka Jana Hlaváčová. Poslední roky žila nezapomenutelná umělkyně v ústraní. Její slavní kolegové teď truchlí pro svou dobrou kamarádku a charismatickou herečku.

    Známá umělkyně a manželka Luďka Munzara (†85) se proslavila mnoha charismatickými rolemi v české kinematografii. Od roku 2011 se však slavná sestřička z Básníků skryla do ústraní. Výjimku však udělala v lednu tohoto roku - kvůli tehdy zesnulému režisérovi Dušanu Kleinovi (†82).

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla Videohub

  • 1.

    Národní divadlo pláče

    „Krátce před půlnocí ze soboty na neděli zemřela Jana Hlaváčová,“ potvrdil Blesku mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

     

    „Jana Hlaváčová byla v Národním divadle první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,” dodal Jan Burian, generální ředitel ND.

  • 2.

    Divadlo na Vinohradech

    „Zemřela Jana Hlaváčová (1938 – 2024). Ve věku 85 let zemřela velká česká herečka Jana Hlaváčová. Čest její památce! R.I.P. Jana Hlaváčová byla členkou souboru Divadla na Vinohradech od roku 1992. Za dvacet let angažmá zde vytvořila dvacet významných rolí. Do Divadla na Vinohradech přešla v turbulentních devadesátých letech z angažmá v Národním divadle, kde působila v letech 1965 – 1990. V letech 1960 – 1965 byla členkou činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni.

     

    Jana Hlaváčová také dlouhá léta působila jako pedagožka herecké tvorby na Divadelní fakultě AMU, v pedagogické hodnosti profesorky se významně podílela na koncipování moderního studia herectví a ovlivnila několik hereckých generací. V DnV naposledy vystoupila v roce 2014 v inscenaci Cowardovy hry To byla moje písnička. Zemřela po dlouhé, těžké nemoci, která jí postupně znemožňovala milovanou hereckou i pedagogickou práci. Na její přání a přání rodiny bude její pohřeb vypraven Národním divadle,“ zveřejnilo na svých facebookových stránkách Divadlo na Vinohradech.

  • 3.

    Ministr kultury Martin Baxa

    „Odešla Jana Hlaváčová. Herečka, pedagožka. Divadelní kariéru začínala v DJKT Plzeň, následovaly výrazné role v Národním divadle a Vinohradském divadle. Představitelka mnoha filmových a televizních rolí. Držitelka Thálie za celoživotní mistrovství v činohře. Čest její památce,“ vyjádřil zesnulé umělkyni úctu ministr kultury Martin Baxa.

  • 4.

    Manželka Pavla Trávníčka Monika Trávníčková

    Monika Trávníčková, dříve Fialková (38), sdílela na svém facebooku dojemnou vzpomínku, kterou doprovodila fotografií jejího manžela Pavla Trávníčka (73) s herečkou. Přidala k ní pouze stručný vzkaz: „R.I.P. Jana Hlaváčová“, který doplnila černým srdíčkem.

  • 5.

    Skladatel Jiří Zmožek

    „Janička zemřela? Ach ne... Tak to je mi moc líto, byli jsme od 80. let neustále v kontaktu. Jezdil jsem k nim domů a měl jsem je moc rád, tedy paní Janu a pana Luďka. Dala nás dohromady spolupráce na desce Šel jsem světem, na které zpívali naši přední herci. Přímo pro Janu Hlaváčovou jsem napsal Píseň Samotářky. Moc jí sedla, a tak si ji jdu pustit... Janičko, pozdravuj tam nahoře Luďka.“ napsal zarmouceně skladatel Jiří Zmožek (80).

  • 6.

    Bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová

    Také bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová přispěchala s dojemnou vzpomínkou na oblíbenou umělkyni. Tu navíc doplnila momentkou z divadla. „Ach Jani, ať je Ti už dobře, moje milovaná,“ připsala zdrceně.

  • 7.

    Herečka Veronika Žilková

    „Teď čtu tu smutnou zprávu! R.I.P. Jana Hlaváčová, moji FILMOVÍ rodiče Luděk Munzar a Jana Hlaváčová (Ale je ženatý, Lev s bílou hřívou a další) bez jejich skvělé školy a partneřiny bych nikdy nebyla herečka, díky oběma posílám do nebe... moc chybíte všem divákům, s láskou vzpomínám na Vaše skvělé herectví i lidskost,“ truchlí herečka Veronika Žilková, která na instagramu zveřejnila i její vzpomínku ze společného divadelního představení.

     

    „Pohádka O víle Eloře a Háderunovi. Elóra Jana Hlaváčová a já jsem ta s maskou, drahá Jano R.I.P,“ napsala k duhé zveřejněné fotce Žilková.

  • 8.

    Herečka Jitka Čvančarová

    Smrt známé herečky hluboce zasáhla i Jitku Čvančarovou. Ta svůj smutek nad ztrátou kolegyně vyjádřila stručným, avšak výstižným oznámením: „navždy hluboko v srdci,“ napsala na sociální síť a připojila fotografii úspěšné české umělkyně.

  • 9.

    Herec a režisér Jiří Strach

    O své smutné pocity ze skonu slavné kolegyně se podělil na facebooku i herec a režisér Jiří Strach

    „Jana Hlaváčová. Nikdy jsem nepotkal něžnější hereckou a lidskou duši. Tolik krásnou, tolik vnímavou, tolik empatickou, tolik mateřskou. Provázela mě celou mou filmařskou cestou. Být s ní na place bylo za odměnu. Byla mi vždy dotekem byvších uměleckých světů, kde ještě vládla pokora, nepředstíraná a obyčejná lidskost a slušnost, dokonale ovládnuté řemeslo. Měla takřka nekonečný a nevyčerpatelný herecký rozsah. Hvězda, která uměla přijmout i malou roli.

     

    Třeba tu duši Vomáčkovou rozenou Kožíškovou u nebeské brány v AP1 (Prvním díle pohádky Anděl páně, pozn. red.). Naposledy se před kamerou objevila v povídkovém fimu Setkání s hvězdou v roce 2012. Jak mě tehdy mohlo napadnout, že režíruju její poslední filmové záběry v životě… Vyčítám Pánubohu, že ji stihl nemocemi a nepopřál mnoho dalších rolí! Děkuji Pánubohu, že jsem se s touto přenádhernou duší mohl setkat a mnohokrát pracovat,“ neskrýval své emoce pohádkový Lotrando a režisér jedné z divácky nejoblíbenějších českých pohádek.

  • 10.

    Herečka Elizaveta Maximová

    „Paní Hlaváčová odešla... Milovaná paní profesorka. Tolik dobra, něhy, hřejivosti. Moc Vám děkuju za Vaše rady, Vaši vstřícnost, Vaše mentorství. Vaší obrovskou lásku. Nastavení laťky, jak se chovat k druhým. Za všechny naše telefonáty, dlouhé soukromé besedy, za to, že jste se za mě po jedněch klauzurách - dle slov pana Mrkvičky - Bila jako lev. Bylo mi nesmírnou ctí být Vaším studentem. Vaší 'holubičkou',“  smutní hvězda nováckého seriálu Jedna rodina herečka Elizaveta Maximová.

    Fotogalerie
    71 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 15

9876543: Vo co de hurvínku ?

(15. 01. 2024 00:57)

la_ragazza: Kdežto tebe měl otec radši utřít do záclony. Škoda slov

(15. 01. 2024 00:24)

9876543: Dožila se docela hezkého věku,..kdyby se dožil 85 let každý.

Tokového věku se dožívají herci,chartisté, disidenti,a mnozí co se živí jen žvatláním.

(14. 01. 2024 23:52)

Dianthos: Teď není důvod k pláči. Naopak! Pro Janu to bylo vysvobození. K pláči bylo, když jí museli zavřít do ústavu.

(14. 01. 2024 20:30)

Uživatel_5362196: je mi to moc líto . Měl jsem ji rád . Seriál Byl jednou jeden dům , a hádka s Karlem Hogerem o kohouta , to byl herecký koncert . Jen se divím , že se ještě nevyznala tady v BLESKU profesionální plačka Honza Musil , který kvůli zviditelnění komentuje pravidelně úmrtí všech celebrit . Na NOVINKY.CZ už to ale proběhlo , takže nezapoměl ......

(14. 01. 2024 17:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy