S mladou herečkou a zpěvačkou Nelou Kailovou se život opravdu nemazlí. Po silných zdravotních problémech jí lékaři diagnostikovali Crohnovu chorobu, tím ale trápení v podstatě jen začíná.

Záchvaty, bolesti, ubývání na váze

„Čekáme ještě na další vyšetření a na výsledky biopsie, ty budou až 16. června. Snažíme se Nelu předat do péče nějakých pražských odborníků, protože pořád hubne a opakují se u ní záchvaty. Ale vůbec nevíme, jak to bude pokračovat,“ prozradila v rozhovoru pro TN.cz Nelina maminka.

Herečka se drží statečně a dělá všechno, co jí lékaři nařizují. „Snaží se, ale jsou chvíle, kdy tři dny prospí a potom je jí zase den dobře. Zatím má kortikoidy a nějaké protizánětlivé léky, ale čeká se na vyšetření,“ uvedla její maminka.

I když je to těžké, Nela optimismus neztrácí. „Nějak to jde, akorát jsem pořád unavená, takže je to dost těžké. Bolesti jsou ale menší, tak jsem ráda,“ pochvaluje si.

Kailová prozradila, že jí lékaři odebrali vzorky ze střev na biopsii, aby zjistili, zda tam není ještě něco dalšího. „Stále čekám na výsledky a čeká mě ještě magnetická rezonance. Prozatím mám naordinovanou léčbu, ale nejsem ještě připravená na bioléčbu, takže beru hrozně silné kortikoidy a antibiotika,“ vysvětlila Nela, kterou televizní diváci mohou znát jako Petru Novou ze seriálu Ulice.

Zvládne se vrátit před kameru?

Velkým problémem je pro umělkyni silná únava. „Včera jsem byla venku, protože mi lékaři řekli, že musím alespoň nějakým způsobem jít ven, ale nevydržím tam déle než hodinu. Jsem dost unavená, takže mě sestra vzala jen do přírody ke koním, což mi dost pomohlo. Ale zase jsem pak celý den prospala,“ přiznala.

Brzy by se nicméně ráda vrátila na pódium za mikrofon i na plac před kamery. „Nela doufá, že bude zase brzy pracovat. V červenci má v plánu koncerty, jezdí totiž s recitálem Ivety Bartošové. Doufáme, že to bude lepší, protože Nela by chtěla zpět před kameru,“ říká její maminka. A Nela jí dává za pravdu: „Já doufám, že v červenci už budu v pořádku, chtěla bych začít i točit,“ uzavřela.

Z celebrit není jediná

Podle odborného webu Crohn.cz trpí Crohnovou chorobou v České republice zhruba 2-3 pacienti na 10 tisíc obyvatel. Patří mezi ně například herec Igor Bareš (57), modelka Barbora Aglerová (24) nebo zpěvačka ze skupiny Holki Klára Kolomazníková (43).

Video
Video se připravuje ...

„Dnes léčíme i rakovinu, která dříve zabíjela.“ Mikrobiolog Vilček popsal vývoj nových léků. David Budai, Aleš Brunclík

Fotogalerie
45 fotografií
LinkLinkLink