Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 uměleckých životů Hany Zagorové (†75): Za její kariéru se prodalo téměř 11 milionů desek a nosičů!

/
  • Hanka vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění v Brně.
    27. srpna 2022 ● 11:55

    Nejúspěšnější zpěvačka naší země stála na koncertních pódiích 60 let! Devítinásobná Zlatá slavice Hana Zagorová (†75) nazpívala téměř tisíc písní a natočila i přes 200 televizních pořadů. Byla nejen zpěvačka, ale i herečka či autorka. Připomeňme si jejích 10 uměleckých životů.

     

  • 1.

    Hity

    Není dne, aby se do éteru z rozhlasu neozval některý z jejích hitů. Je jich tolik, že se nedají ani vyjmenovat. Jedním z nich byla i písnička Mimořádná linka Praha – Tokio, která se stala ikonickou písní naší olympijské výpravy v Tokiu.

  • 2.

    Duety

    Během své kariéry si zazpívala hitové duety s řadou populárních zpěváků. Například s Karlem Gottem (Dávné lásky), Petrem Rezkem (Náš dům zní smíchem), s Karlem Vagnerem (Hej, mistře basů), s Kotvaldem a Hložkem (Diskohrátky), s Italem Drupim (Setkání). A samozřemě i se svým manželem Štefanem Margitou (např. Svítíš mi v tmách).

     

  • 3.

    Zpěv

    Poprvé na sebe pěvecky upozornila v roce 1963 v ostravské soutěži Hledáme nové talenty, kde ji doprovázel Orchestr Gustava Broma. Zvonivý jasný hlas a příjemné melodie jí vysloužily od fanoušků i kolegů z branže milou přezdívku Hanička písnička. Všeobecná obliba mezi lidmi se odrazila v hlasování do ankety Zlatý slavík – první cenu získala 9x po sobě (v letech 1977 až 1985) a dostala více hlasů než všechny ostatní zpěvačky dohromady!

  • 4.

    Muzikály

    V době zlaté éry českých muzikálů se producenti samozřejmě obrátili i na Hanu Zagorovou. A tak se na jevišti objevila v postavě bláznivé prostitutky v muzikálu Vašo Patejdla Jack Rozparovač v Divadle Kalich, o dva roky později si v muzikálu Michala Davida Mona Lisa zahrála matku hlavní hrdinky.

  • 5.

    Divadlo

    Málokdo ví, že původně toužila po kariéře divadelní herečky, dokonce vystudovala brněnskou JAMU. Studium absolvovala Vančurovou Josefínou a tuto roli později ztvárnila i v televizní inscenaci. Nakonec ale nad prkny, jež znamenají svět, zvítězil zpěv.

  • 6.

    Znělky

    Hančiny písničky si notují i docela malé děti – stačí připomenout znělky k seriálovým pohádkám Tom a Jerry, Šmoulová země nebo Želvy Ninja. Opravdovým hitem se stala její znělka k seriálu Sanitka – Můj čas…

  • 7.

    Filmy

    Hana Zagorová si zahrála v 17 filmech, většinou menší role, ale v tom nejslavnějším z nich zazářila. V Trháku se objevila v hlavní roli jako paní učitelka Eliška Veverková a s Jurajem Kukurou si tu střihla písničku, která se stala dalším hitem – Lásko amore (Nech brouka žít!)

  • 8.

    Texty

    Hanka napsala texty k desítkám písní nejen pro sebe, ale i pro kolegy, např. pro Karla Gotta (Bílá, Já slyšel o ráji), Evu Pilarovou (Jen tak se ohlédnout) nebo Stanislava Hložka (Za to může déšť, ne já). V roce 2006 vydala svou knihu básnických sbírek pod názvem Milostně.

  • 9.

    Koncerty

    Za 60 let své kariéry odzpívala tisíce koncertů nejen u nás, ale i v zahraničí. V roce 1984 na hudebním festivalu v polských Sopotech vystoupila jako host a po 20minutovém vystoupení musela být nařízená pauza, aby se rozvášněné publikum uklidnilo. Pak teprve mohla vystoupit Tina Turnerová. Ovšem takových ovací jako naší Hance se jí zdaleka nedostalo.

  • 10.

    Ocenění

    Za svůj život dostala 134 cen a ocenění v tuzemsku, 15 ze zahraničí. U nás to byla řada cen za nejprodávanější desky roku, za televizní popularitu (TýTý, Televizní rolnička), Síň slávy nebo Diamantová deska Supraphonu za prodej 10,12 milionu nosičů (v roce 2014).

  • 11.

    1 perlička: Zagorka, nebo labuť?

    Hančino jméno se dostalo do běžné lidové mluvy jako populární hláška: „Nedělej Zagorku!“ Jak to vzniklo? Nejpravděpodobnější je spojení s fi lmem Trhák, v němž ji neustále svádí řezník v podání Juraje Kukury. Ten zpěvačku v průběhu děje neustále balí, ona sama si však dává nekonečně dlouho na čas. Není schopná mu dát jednoznačnou odpověď a otálí. Podobný význam má starší rčení: „Nebuď labuť!“

     

  • 12.

    Galerie

    Video
    Video se připravuje ...

    Hana Zagorová: Jaké byly počátky její kariéry? TV Nova

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy