Chrastina ještě před svátky telefonoval přátelům i dceři a stěžoval si, že upadl v metru a zlomil si ruku a pánev. Po operaci dostal zápal plic a 28. prosince zemřel. Byl to šok. Zuzana, která žije v Americe, kde byl léta po pobytu v Austrálii i její táta, nemohla přiletět. Na pohřeb ji nepustila covidová opatření, kvůli omezeným letům nedokázala koupit letenku do Česka.

V první řadě tak usedla vdova Eva Chrastinová Dudková. Bývalá televizní hlasatelka je po operaci bypassu a bohužel má kruté následky. Špatně chodí, většinou používá invalidní vozík. Na pohřeb ji doprovodila dcera a vnučka a poskytovaly jí oporu. Nad rakví promluvila kamarádka, spolužačka a příbuzná dalšího člena skupiny Olympic Jeňýka Pacáka (†65), filmová historička Milica Pechánková (76). „Byl jsi fajn chlap, slávu jsi uměl nést civilně,“ pochválila zesnulého. „Báječně se s tebou povídalo, měl jsi velkou empatii.“

Pak připomněla Chrastinův pobyt v zahraničí. „Když tady v Melantrichu zpívala Marta Kubišová Modlitbu, byl jsi v Austrálii a pak ještě v Kalifornii. Po tvém návratu do České republiky tě potkalo štěstí v podobě tvé ženy Evy,“ dodala Pechánková. Rakev s ostatky symbolicky zajížděla za zvuků písně v podání Petra Jandy (79) Jednou, která začíná slovy Až si nás jednou nejvrchnější kritik zavolá.

Sedláček zápasí s následky

„Pohřby jsou daní za to, že jsem se dožil vysokého věku,“ řekl Aha! rocker Pavel Sedláček. Čerstvý osmdesátník prodělal nedávno covid a stále se potýká s následky. „Přitom jsem byl dvakrát očkovaný. Ale plíce pořád nejsou v pořádku,“ řekl muzikant.

Janda se děsí budoucnosti

Petr Janda ujistil, že bude víc slavit šedesátiny skupiny Olympic než své vlastní osmdesátiny. „Nevíme dne ani hodiny,“ řekl zasmušile.

Od textů k filmům

Pavel Chrastina napsal texty k hitům Dej mi víc své lásky, Želva, Pták Rosomák a Snad jsem to zavinil já. Potom vystudoval na FAMU dokument a pracoval v ČST v redakci dětského vysílání. V období normalizace odešel do Krátkého filmu a v roce 1980 přes Jugoslávii emigroval.

Video: Petr Janda na pohřbu Pavla Chrastiny

Video
Video se připravuje ...

Petr Janda na pohřbu Pavla Chrastiny Hana Höschlová

Fotogalerie
55 fotografií