Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt Ladislava Štaidla (†75): V slzách kolegové, exmilenky i Gottovi! Myslí i na Artura

/
  • Smrt Ladislava Štaidla (†75) oplakává Dáda Patrasová! Myslím na jeho děti, přiznala.
    31. ledna 2021 ● 17:38

    Smrt hudebníka, skladatele a podnikatele Ladislava Štaidla (†75) sice nepřišla jako blesk z čistého nebe, jelikož před smrtí ležel delší dobu v nemocnici, ovšem i tak jsou jeho kolegové zprávou zdrceni.

  • 1.

    Dáda Patrasová a Felix Slováček

    Česko se v neděli probudilo do obzvlášť smutného rána. Nejprve přišla zpráva o smrti herce Andreje Hryce (†71), poté vyšlo najevo, že i Ladislav Štaidl (†75) v noci ze soboty na neděli prohrál svůj boj s covidem.

    Známé osobnosti na Štaidla, který proslul především v 80. letech při vystupování s orchestrem a spoluprací s Karlem Gottem (†80), zavzpomínaly. Jako jedna z prvních zareagovala herečka Dáda Patrasová (64): „Jsem z toho v šoku, je to šílené, věřila jsem, že se uzdraví. Zdrcená myslím na jeho děti, které znám od malička. Odešel dlouholetý kamarád, nechci tomu uvěřit, je to strašně smutné,“ promluvila pro Blesk.

    VIDEO: Dáda Patrasová: O koho se teď doma stará? A jak je na tom dcera Anička?

    Video
    Video se připravuje ...

    Dáda Patrasová: O koho se teď doma stará? A jak je na tom dcera Anička? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

    Dáda se s Ladislavem znala roky. A rovněž s jeho bratrem Jiřím Štaidlem (†30), s nímž prožila lásku a vážnou známost, kterou ale zpřetrhala tragická autonehoda, při níž Jiří v roce 1973 zemřel. Nakonec si Dáda vzala muzikanta Felixe Slováčka (78), který se již také k smutné události vyjádřil: „Denně jsme se s Dádou modlili, aby se uzdravil. Denně jsme na něj mysleli. Nemůžeme té hrozné zprávě uvěřit, Láďa byl velký kus našeho života.“

  • 2.

    Helena Vondráčková

    „Byl to můj mnohaletý kamarád a spolupracovník, napsal mi mnoho krásných písniček, s jednou jsem dokonce vyjela na festival do Japonska. Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku. A je mi to líto, že ten boj se zákeřnou nemocí nevyhrál,“ posteskla si také zpěvačka Helena Vondráčková (73).

  • 3.

    Petr Janda

    Smutná zpráva to byla též pro Petra Jandu (78). „Promiňte, nemůžu vůbec mluvit, nemůžu nic,“ řekl jen Blesku po telefonu, očividně přemožen žalem. Přece jen se s rodinou Štaidlů znal padesát let, otec Štaidl mu například poradil, aby koupil Propast, kde nyní s celou rodinou žije.

  • 4.

    Jitka Zelenková

    Na instagramu se zase jako jedna z prvních ozvala zpěvačka Jitka Zelenková (70), která prožila se Štaidlem před lety vášnivý vztah, ačkoliv byl v té době ženatý.

    „Některé zprávy se přijímají velmi těžce. Upřímnou soustrast především rodině a Vám, Láďo... však Vy víte,“ napsala Jitka a sdílela společnou fotku s Ladislavem, s nímž i po rozchodu zůstali velkými přáteli, přesto si však vzájemně vykali.

  • 5.

    Jiří Škorpík

    „Mrzí mne to, Láďo… Tak už jste tam nahoře celá parta, Jiří&Karel&Karel&Ty,“ napsal na sociální síť skladatel a zpěvák Jiří Škorpík (48). Narážel tak na Jiřího Štaidla, Karla Gotta a Karla Svobodu.

    „Vždy, když jsi mne potkal, vzal jsi mne okolo ramen a řekl: Rád Tě vidím, ‚messire Škorpík‘... Už se nedozvím proč. Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Je doba odchodů na věčnost. Děkuji za rady a ponaučení, které jsi mi do života dál. Pozdravuj mé blízké a milované a...  na potkanou,“ dodal.

  • 6.

    Petr Vojnar a Laďa Kerndl

    „Nemám ve zvyku RIPovat, ale tohle neni úplně šťastná neděle... zase o trochu dětství míň,“ zhodnotil pak na facebooku dvě úmrtí (kromě Štaidla i zmíněného Hryce) moderátor Petr Vojnar (44).

     

    Smutek netajil ani zpěvák Laďa Kerndl. „Nedělní ráno mě zasáhlo smutnou zprávou, odešel do hudebního nebe Láďa Štaidl. Zapaluji ti svíčku na cestu, odkud není návratu. Nic z toho dobrého a krásného cos učinil, se neztratí. Všechno zůstane,“ napsal na sociální síti.

    VIDEO: Zemřel Ladislav Štaidl (†75): Jak komentoval dráhu syna Artura? Co se mu nelíbilo?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Ladislav Štaidl (†75): Jak komentoval dráhu syna Artura? Co se mu nelíbilo? Blesk TV

  • 7.

    Radan Dolejš

    Ozval se také Radan Dolejš z kapely Šlapeto.

  • 8.

    Andrej Babiš

    „Zemřel Ladislav Štaidl. Další známá osobnost, která se stala obětí covidu. Je mi to líto. Vyjadřuji soustrast všem jeho pozůstalým a blízkým,“ napsal na svůj facebook také premiér Andrej Babiš.

  • 9.

    Dominika Gottová

    Smutná je i Dominika Gottová, jejíž otec Karel se Štaidlem léta spolupracoval. „Dnes ráno mne velmi zasáhla zpráva o úmrtí tatínkova kamaráda a letitého spolupracovníka, pana Ladislava Štaidla. Roním slzy, protože ještě nedávno jsme si telefonovali a chtěli se setkat kvůli přípravě mé knihy. Byl milý a informoval se, jak se mi daří. Pan Štaidl byl galantní a slušný muž, který pro tatínka udělal velmi mnoho práce. Setkávali jsme se hlavně na jeho koncertech, kdy se ke mě vždy choval velmi mile. Vyjadřuji upřímnou soustrast celé rodině i Arturovi. Moc na něj myslím... A jsem přesvědčená o tom, že dnes večer bude v hudebním nebi velký koncert - vystoupí na něm pánové Karel Svoboda, Karel Gott a Ladislav Štaidl,“ napsala ve svém vyjádření Gottová procítěně.

  • 10.

    Monika Trávníčková a Václav Hudeček

    „Opravdové legendy, nenahraditelní,“ napsala na facebook manželka Pavla Trávníčka Monika a sdílela fotku Štaidla s dalšími bardy, kteří už jsou též na věčnosti.

     

    Nezapomněl ani hudebník Václav Hudeček. „Láďa Štaidl už zase hraje s Karlem, bráchou Jirkou a dalšími skvělými muzikanty v muzikantském nebi... Sbohem...“

  • 11.

    Vadim Petrov

    Vzpomínku poslal také Vadim Petrov, který nedávno přišel o tatínka. „Byl jsem jeho dramaturg v televizi v pořadu Na výsluní, kam si zval zpěváky, muzikanty, zpěváky... který dělal s režisérem Jaromírem Vaštou. Scénář si psal sám a naučil se ho zpaměti. Mluvil pak na můj vkus trochu šroubovaně, ale rozhovory vedl v němčině, angličtině a v ruštině. Když na to přišlo, i ve slovenštině.

    Byl to talentovanej, úspěšnej, sečtělej a chytrej chlap, měl v sobě noblesu chlapce ze Šrobárky. Zažil šedesátky, uměl si poradit v sedmdesátkách i osmdesátkách, v devadesátkách začal dělat business mimo showbusiness... s holkama to uměl, vždycky se s nimi rozešel tak, že sice byly smutný, že ho neulovily, ale nemluvily o něm zle.....

    Když jsme se poznali, zeptal se, kolik ti je? 30? A to nejsi ještě bohatej a slavnej... Nedávno jsme byli na večeři, ptal jsem se ho, jak to dělal, že byl tak úspěšnej, odpověděl: ,Vždycky jsem se obklopoval lidmi, kteří byli chytřejší a lepší než já...' večeři platil on a já jsem říkal, tak ale příště já. Odpověděl: ,Jasně, myslíš, že ji budu platit já?' Kecal, bral na večeři celej štáb a platil vždycky za všechny...

    S tím covidem, opravdu se bál, že ho chytne, byl na sebe opatrnej, věděl, že by ho nemusel jeho organismus zvládnout, no, chytil ho...,“ napsal s tím, že všechny negativní reakce bude mazat. „Měl jsem ho rád,“ dodal.

  • 12.

    Dagmar Havlová

    Na instagramu vyjádřila svůj smutek také bývalá první dáma Dagmar Havlová. „Je to smutný čas, když odcházejí lidé, kteří něco naší kultuře přinesli. R.I.P. Pohlazení Arturkovi,“ napsala a sdílela společnou fotku se Štaidlem.

     

  • 13.

    Karel Vágner

    Krásná slova poslal Blesku také hitmaker Karel Vágner (78). „V sobotu jsem na ČT koukal na film o Karlu Svobodovi a bylo mi smutno, když jsem si uvědomil, kolik těch kamarádů už není mezi námi. Dneska je to zase úplně jinak. Měl jsem s Láďou velmi dobrý vztah, i když jsme byli každý v jiné stáji. Já respektoval jeho, on mě. Byl to velký profesionál, který uměl skloubit a propojit úžasné schopnosti celé jevanské party. Umím si představit, že na obláčku vedle sebe sedí Karel Gott, Karel Svoboda, Jirka Štaidl a Láďa a sledují, jak my si tady dole na zemi s tím zatím nevíme rady. Přeji nám všem, dočkáme-li se toho, až to skončí, abychom byli u toho.“

  • 14.

    Standa Hložek

    Smrt Ladislava Štaidla rozesmutnila i zpěváka Stanislava Hložka (66), který ho také znal z profesionálního hlediska. „Láďa byl jedinečný profesionál a docela tvrdý obchodník, showbyznys frčel už v 80. letech minulého století. On měl ve své ‚stáji‘ Ivetu Bartošovou, se kterou jsem si zahrál hlavní roli v Plaváčkovi. Televizní film vznikl v roce 1986, tehdy jsme pod křídly Karla Vágnera ukončili spolupráci s Petrem Kotvaldem. Až později jsem se dozvěděl, že Láďa po úspěchu filmu chtěl založit pěvecké duo Hložek - Bartošová, ale Karel Vágner to v zárodku zrušil. A třebaže byl Štaidl konkurence, musím zpětně ocenit jeho profesionalitu a obdivuhodnou pracovitost, třebaže jsme se do zmíněného projektu s Ivetkou vlastně nikdy, kromě Plaváčka, ve větším nezapojili,“ říká Hložek.

  • 15.

    Jiří Lamberk

    „Volal jsem Láďovi z Floridy, kde žiju, v neděli,“ prozradil Blesku spisovatel a lékař Jiří Lamberk (72). „Telefon vzal, ale mluvil velice těžce. Překvapilo mě, že hovor ukončil slovy: Posílám ti pusu. To předtím nikdy neudělal. Volávali jsme si tak jednou za čtyři neděle. A když jsem přiletěl do Prahy, chodívali jsme na oběd. Kamaráde, zapálil jsem za tebe svíčku,“ doplnil.

  • 16.

    Ivana Gottová

    „Vyjadřuji hluboký zármutek nad nečekaným odchodem Ladislava Štaidla. Projevuji upřímnou soustrast pozůstalé rodině, jeho dětem, především Arturovi. Je mi nesmírně líto, že Láďa takto náhle odešel. S mým zesnulým manželem ho pojilo čtvrt století přátelství a spolupráce. Věřím, že tam nahoře spolu opět navážou na svůj poslední dialog,“ napsala na instagramovém profilu Karel Gott Agency Ivana Gottová s rodinou a připojila společnou fotku svého muže a Štaidla. 

  • 17.

    Jiří Krampol

    Líto je to také herci Jiřímu Krampolovi, který Štaidla znal také velmi dloho. „Láďu jsem viděl před půl rokem, sešli jsme se na oběd. Už tehdy byl nostalgickej, pociťoval zklamání životem. To člověk většinou v tomto věku má,“ smutnil pro Super.cz Jiří Krampol a dodal: „Už se kácí v našem lese.“

     

  • 18.

    Jan Žižka

    Bubeník Jan Žižka (66) si Blesku posteskl, že kromě Štaidla truchlí i z jiného důvodu. „Nevím, co se to děje. Před pár hodinami mi umřela máma Vlasta, která se na Láďu často ptala, teď on. Moc mě to zasáhlo, věřil jsem, že se z toho Láďa dostane. Byl to stoprocentní manažer, uměl jednat s lidmi. Nikdy zbytečně nebuzeroval. Upřímnou soustrast rodině.“

  • 19.

    Hana Zagorová

    Smutná je také zpěvačka Hana Zagorová. „Nemám slov,“ napsala na instagram.

  • 20.

    František Janeček

    Velmi zasažen byl smrtí kolegy a kamaráda hudební boss František Janeček. „Bolí mě srdce. Ladislav Štaidl byl moje spřízněná duše, přítel a kamarád, stejně jako já pamětník zlaté éry české popmusic. Člověk noblesní, neskutečně vzdělaný, se kterým jsme si vždycky měli co říci. Často jsme spolu telefonovali, i několikrát týdně, vzpomínali, a hodiny jen plynuly. Nikdy to pro mě nebyl konkurent, naopak to byl muž kompromisu. Naposledy jsme se setkali před Vánocemi u Borka Severy, našeho společného kamaráda a věřili, že toto covidové období brzy skončí. Pak jsme si telefonovali ještě ten den, než ho odvezli do nemocnice. Jeho smrt mě neskutečně zasáhla. V myšlenkách jsem s jeho dětmi,“ vzkázal prostřednictvím Blesku zlomený producent.

    Fotogalerie
    63 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy