Pondělní ráno po vánočních svátcích se neslo ve smutném duchu. Nečekaná smrt Ladislava Mrkvičky zasáhla celou republiku a zanechala obrovskou díru v kulturní sféře. Představiteli rotmistra Vyskočila z legendárního Atentátu vzdaly na sociálních sítích hold mnohé známé osobnosti, které měly tu čest s Mrkvičkou pracovat a sdílet společné zážitky.

„Láďo… Velký kamarád, velký herec...prostě...MALÝ VELKÝ MUŽ!! Dám si dnes znovu ,Atentát' a nikdy nezapomenu… S tátou jste zažili tolik, hlavně v mládí. Děkuji ti za vše… Za tvé role, lásku ke koním, za věrnost, partnerství na jevišti, laskavost, trpělivost. Moc mi chybíš už dávno. Mám tě ráda! Tak nahoru cvalem, proháněj tam nejlepšího plnokrevníka a dej pozor, kapitán už vyhlíží! Ty víš,“ poslala mu procítěný vzkaz do nebe herečka Barbora Kodetová (50).

VIDEO: Zemřel Ladislav Mrkvička (†81): Takhle se naposledy radoval...

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ladislav Mrkvička (†81): Takhle se naposledy radoval... Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Na nelehká školní léta v područí přísného Mrkvičky zavzpomínala Michaela Maurerová (41). „Pane profesore, děkuju za vše. Na škole jste mi dával zabrat, ale na nikoho z těch ostatních nevzpomínám tak ráda a s vděkem, jako na Vás. Díky za Vaši nevyčerpatelnou energii, humor i správně mířené popíchnutí.... Měla jsem Vás a pořád Vás mám moc ráda.“

Herec a principál Karek Heřmánek (73) Blesku povyprávěl o společných okamžicích, i kdy Ladislava viděl naposled. „Láďa nebyl jen kolega, především to byl kamarád! Ta éra v Divadle Na Zábradlí s ním byla nádherná! Potom nám pomáhal zakládat Divadlo Bez Zábradlí a nakonec odešel do Národního divadla. Všichni jsme to chápali a moc mu to přáli. Naposled jsem ho viděl před půl rokem, když se stavil u nás v divadle na pokec. Byl už dost zbídačený, ale slíbili jsme si, že spolu půjdeme na pivo. A už jsme to nestihli... Bude mi moc chybět a pokud bude nějaké rozloučení s ním, chci tam být. Snad mi dá jeho rodina vědět – vůbec se v těch jeho synech a dětech nevyznám! Moc je neznám, ale snad dají vědět...“ doufá Heřmánek.

Jiřího Bartošku (73) smrt Mrkvičky velmi zasáhla. „Nezlobte se, vzalo mě to, nemohu to vůbec komentovat...“ sdělil Blesku. Těžký den to byl i pro Rudolfa Jelínka (85): „Ta zpráva mě zaskočila, je to moc smutné. Byli jsme ve spojení, ani by mě nenapadlo, že Láďa odejde. Budu na něj dlouho vzpomínat.“

Herecký veterán Antonín Hardt (85) se s Mrkvičkou viděl naposled loni. „Chodil jsem na představení jeho žáků do studentského divadla DISK.  Škoda každého dobrého člověka.“

Velkou ztrátu cítí i herečka Kristýna Frejová (49). „To bolí...moc!!!!“ napsala na sociální sítě. „Úžasný herec,“ připojila uznalé vyjádření zpěvačka Hanka Křížková (63).

Mrkvička léta bojoval s Parkinsonovou chorobou, která mu bránila pracovat. Jeho poslední rolí se stal úspěšný film Staříci z roku 2019, v němž ztvárnil hlavního protagonistu Antonína.

VIDEO: Smutná Žilková zrušila společné Vánoce. A překvapivá zpráva Ivany Gottové

Video
Video se připravuje ...

Smutná Žilková zrušila společné Vánoce. A překvapivá zpráva Ivany Gottové Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
70 fotografií