Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

8 pohádkových hrdinů tehdy a dnes: Jak se změnil Trávníček, Neckář a Čenský? Jak vzpomínají na natáčení?

/
  • Jak se změnili pohádkoví princové?
    29. prosince 2023 ● 14:00

    Udatní princové a jiní odvážní rekové, co s mečem v ruce zachraňují princezny před sežráním drakem, či sňatkem s tím nepravým… Všichni jsme je milovali (nebo spíše lépe řečeno milovaly, že, dámy?). Jak vypadají představitelé pohádkových hrdinů dnes? Vybrali jsme pro vás osmičku lamačů dívčích srdéček, co si nás získali v populárních pohádkách. Jak probíhalo natáčení známých kusů, bez kterých si už dnes nedokážeme představit Vánoce?

  • 1.

    Jan Čenský – Koloběžka první

    Mezi nejobsazovanější pohádkové herce patří bezesporu Jan Čenský (62). A nešlo vždy jenom o role princů – jen si vzpomeňte například na chytrého zahradníka Kryštofa z televizního filmu O princezně, která ráčkovala. S Dagmar Patrasovou (67) ho však tvůrci spárovali i pro Koloběžku první. Televize tehdy vyhlásila zvláštní výzvu: v určitý den se měly dostavit do Průhonic, kde se natáčela závěrečná scéna, děti se svými koloběžkami. „Čekali jsme tak deset dětí, nakonec jich přijelo přes dvě stě! Musela se dokonce změnit lokace, aby se tam všechna ta děcka s kolobrndama vešla. Musím říct, že nás to potěšilo,“ přiznal po letech Čenský.
    Pohádkový princ Jan Čenský
    Autor: archiv

  • 2.

    Jan Hrušínský – Jak se budí princezny

    Natáčení oblíbené pohádky Václava Vorlíčka (†88) zkomplikovala, byť neúmyslně, představitelka plaché princezničky v podání půvabné Marie Horákové (61). Zakoukali se do ní totiž oba představitelé princů, jak Jan Kraus (70), tak Jan Hrušínský (68), a vyváděli, jak se říká, psí kusy, aby na ni udělali dojem. Hrušínský se za ní dokonce pokusil vlézt oknem hotelového pokoje, ale utrhla se pod ním římsa a on propadl proskleným stropem až do hotelové restaurace. Za tento kaskadérský kousek si vysloužil zlomeninu stehenní kosti a zbytek natáčení musel zvládnout s nohou v sádře.

    To byl ovšem problém: například když měl jakožto princ Jaroslav skončit po jezdeckém souboji se svým bratrem v rybníce, musel natáčet s nohou obalenou v igelitu (pročež sádra stejně provlhla a ztěžkla natolik, že ho pak musel z rybníka tahat jeřáb). Nedokázal ani jednoduše přijít za svou vyvolenou do věže! „Když v závěru filmu princ Jaroslav stoupá po schodech, aby probudil spící Růženku, diváci nevědí, že sedím na zádech jednoho pána, který mě do těch schodů vynášel. Kamera zabírala jen odhodlaný výraz v obličeji, v jedné ruce loutnu, v druhé meč. Zkrátka, hrdina!“ smál se Hrušínský při vzpomínce na natáčení.

    Jan Hrušínský v pohádce Jak se budí princezny
    Autor: archiv

  • 3.

    Jan Šťastný – Za humny je drak

    Svou první roli prince si herec Jan Šťastný (58) zahrál v pohádce Za humny je drak. Vzhledem k silnému moravskému přízvuku byl ale ve svých prvních filmech předabováván – podobně jako například Pavel Trávníček (73). V tomto případě Šťastnému svůj hlas propůjčil Gustav Bubník (61).

    Mladičký herec tehdy při natáčení zažil hodně ožehavé chvilky. „Měl jsem políbit děvečku od toho uhlíře, což byla Ivana Andrlová, tehdy superstar, a tak si jen představte, co to znamená pro šestnáctiletého kluka ze Zlína, když přijede Ivana Andrlová a má ode mě dostat pusu. Tehdy jsem poprvé ochutnal alkohol, byly to, tuším, dva fernety, abych se uvolnil,“ přiznal pro iDnes.

    Jan Šťastný a Ivana Andrlová v pohádce Za humny je drak
    Autor: Archiv

  • 4.

    Jiří Štědroň – Popelka

    Zpěvák Jiří Štědroň (81) před lety zazářil v roli prince Mojmíra v černobílé verzi Popelky, co stojí bohužel tak trochu ve stínu populárnější verze s Libuškou Šafránkovou (†68). V pohádce z roku 1969 si zahrál s mladičkou Evou Hruškovou (71). „Eva byla výrazně menší než já. Tak se to muselo při společných scénách aranžovat tak šikovně, že jsem stál pod schody, ona na nich. V detailních záběrech stála na židli nebo jsem ji držel v náruči, aby se to skrylo,“ popisoval herecky dodnes stále aktivní Štědroň se smíchem tehdejší kreativní natáčení.

    Pro Hruškovou byly scény se Štědroněm náročné z docela jiných důvodů: „Bylo mi sedmnáct let a měla jsem třeba pohladit po vlasech prince Mojmíra. Nějak mi to ale nešlo pod ‚vousy‘. Prostě mladá holka, která s hlazením neměla zkušenosti,“ svěřila se s roztomilou cudností při padesátiletém výročí této pohádky. „Ale bylo to hezké.“

    Štědroň v Popelce a dnes
    Autor: Martin Sekanina, Pressdata

  • 5.

    Michal Dlouhý – Sedmero krkavců

    Prince Vratislava, mladého muže poněkud zbabělejší povahy, co si nedokáže prosadit svou vůli nad panovačnou sestrou Miladou, ztvárnil tehdy v Sedmeru krkavců pětadvacetiletý Michal Dlouhý (55). „Režisér Ráža měl na cvičitele krkavců přesný požadavek: ‚Potřeboval bych, aby ten krkavec z tohohle okna odletěl na špičku borovice, tam to dvakrát otočil a vrátil se‘. Cvičitel bez mrknutí odpověděl: ‚Není problém‘. Krkavec vzlétnul, dvakrát se otočil kolem stromu a už ho nikdy nikdo neviděl,“ smál se při vzpomínce na natáčení na hradě Pernštejn Dlouhý. Prince si během své četné filmografie zahrál několikrát, například v Žabím princi, O myrtové panně či O princezně z Rimini.

    Michal Dlouhý v pohádce Sedmero krkavců
    Autor: archiv

  • 6.

    Pavel Trávníček – Tři oříšky pro Popelku

    Představitel prince z pohádky Tři oříšky pro Popelku se nechal slyšet, že na tento svůj nejspíš nejznámější film obvykle nedívá. Je to z důvodu, že se na obrazovce nemá rád, ale pokud jeho manželka o Vánocích pohádku pustí, vybaví se mu mnoho vzpomínek. Jenže negativních… „Mně se okamžitě evokuje strašná zima. Když Popelka, tak zima. Vidím Šumavu, minus dvacet pod nulou, my se tam drkotáme v punčocháčích a máme mokrý botičky…“ prozradil před lety Pavel Trávníček (73) v pořadu Tenký led.

    O tom, že ani trochu nepřeháněl, svědčí i fakt, že kůň Ibrahim, co na televizní obrazovce ztvárňuje Juráška, během natáčení prochladl, a po zbytek života už trpěl kašlem. Přesto se dožil krásných 22 let.

    Pavel Trávníček v pohádce Tři oříšky pro Popelku
    Autor: archiv

  • 7.

    Petr Štěpánek – Zlatovláska

    „Prince jsem hrál jinde, ale tuto pohádku mi lidé hodně připomínají a je nejvíc známá,“ vzpomíná po letech na svého kuchtíka Jiříka, co neuposlechl nařízení svého pána a ochutnal hadí maso, herec Petr Štěpánek (75). „Sedal jsem na koně, který se jmenoval Ibrahim, to si budu pamatovat do smrti. Byl to naprostý profík, kterému stačilo jen říct, ať jde klusem nebo cvalem. Byl geniální,“ liboval si.

    Mimochodem, i když se tehdy v pohádce Jiřík zamiloval do zlatovlasé panny, kterou hrála Jorga Kortbová (76), a po mnoha peripetiích byla svatba, ve skutečnosti se představitel Jiříka zakoukal do režisérky. Byla to láska jako trám, a krátce po skončení natáčení si pak Štěpánek o 14 let starší Vlastu Janečkovou (†77) vzal za ženu. Jejich vztah sice trval dlouhých 39 let, pohádkový konec ale rozhodně neměl. Herec se s režisérkou rozvedl v roce 2012, pravděpodobně kvůli Zlatě Adamovské (64), která jej okouzlila při natáčení Ordinace v růžové zahradě 2. Nešťastná Janečková se tehdy pokusila o sebevraždu…

    Petr Štěpánek v pohádce Zlatovláska
    Autor: archiv

  • 8.

    Václav Neckář – Šíleně smutná princezna

    Prince Václava ztvárnil zpěvák Václav Neckář (80) naprosto bezkonkurenčně, a to i přesto, že během natáčení pohádky Šíleně smutná princezna musel absolvovat spoustu kaskadérských kousků: ať už pád z vrby do vody či odvážnou jízdu na krávě. Tu ovšem natočit nebylo jen tak. „Ve scénáři bylo napsáno: Kráva s princem přiběhne, zastaví se na poli a pak zase odběhne. Asistent režie přišel s nápadem, že kráva nedostane dva dny pít. Na poli se vykopala jáma a do ní se vložil kýbl s vodou. Za dva dny mě posadili na krávu, ta se rozběhla ke kýblu a začala pít. Režisér byl spokojený. Pak ale chtěl, aby kráva zase odběhla, ale ta stála, pila a ani se nehla. Pak přišel další skvělý nápad. Poplašná pistole a výstřel. Kráva se dala do pohybu, ale beze mě. Já jsem skončil v tom kýblu,“ smál se s odstupem času Neckář.

    Václav Neckář v pohádce Šíleně smutná princezna
    Autor: archiv
  • 9.

    Galerie

    Na pohádkové prince tehdy a dnes se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Novým pohádkovým princem se stal i Marek Lambora ze Slunečné: v pohádce Princezna zakletá v čas

    Video
    Video se připravuje ...

    Marek Lambora ze Slunečné v kostýmu jako ve Hře o trůny 15 minut šněroval tkaničky Adam Balažovič/BPŽ

    Fotogalerie
    109 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

ad-ga: Krásní princové, Čenský i Štěpánek jsou krásní i dneska.

(26. 12. 2022 09:39)

Pohybovenadany: Zkusil si někdo vylézt na jeviště a hrat prince nebo krále ? Člověk musi byt uvědomělý, statečný, nebát se draků ani čertů ...

(27. 12. 2020 10:59)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy