Herečka a dabérka, kterou proslavila role čarodějnice z Arabely, měla jedinou dceru, jenže ta má hned pět (dnes již dospělých) dětí, a tak si pozůstalí museli losovat, kdo může na smuteční obřad, kde bylo povoleno pouze 10 lidí. Pohřeb, který se konal v obřadní síni Chloumek u kostela Nejsvětější Trojice, začal v 9:30. Dovnitř bylo vpuštěno přesně 9 rodinných příslušníků Andresíkové – z kolegů nepřijel nikdo, ale ve smuteční síni usedla jedna věrná kamarádka herečky Anna Vrbová.

Jana, která měla přitom ještě slíbenou roli v dabingu a měla namluvit babičku v novém snímku o rodině Addamsových, bohužel podlehla těžkému zánětu plic. Lékaři jí ovšem diagnostikovali ještě předtím covid-19. V souvislosti s ním se také chystá nový zákon, jelikož podle ministra zdravotnictví by se těla zemřelých na koronavirus neměla pohřbívat do země.

V průměru se ročně v ČR uskuteční okolo 90 700 kremací. Téměř 19 000 pohřbů je spojeno s uložením do země. Po změně zákona by se ovšem měly přeměnit právě v kremace. Rodina Andresíkové už tak prý ví, jak s popelem naloží. „Už Jana nechala své rodiče rozptýlit a my plánujeme totéž,“ přiznal deníku Aha! zeť Jan Vojtěch Binder. „Samozřejmě, až bude normální situace. Stejně pořád nevíme přesně, kde by to mělo být,“ doplnil. Zřejmě tak nebude žádné místo, kam by mohli přijít zavzpomínat fanoušci, ale alespoň rodina bude mít možnost příbuznou znovu uctít.

VIDEO: Pohřeb Jany Andresíkové (†79), čarodějnice z Arabely: Zemřela nedoceněná!

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jany Andresíkové (†79), čarodějnice z Arabely: Zemřela nedoceněná! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Na oficiálním rozloučení pronesl smuteční řeč její manažer a kamaraď René Kekely, jehož o to poprosila už za života. „Zakopla například doma ve Hvozdnici o berle, upadla mezi křesla a rozdrtila si obě ramena. Po asi třech hodinách se konečně dostala k telefonu a zavolala si záchranku. Zdravotníci ji našli ležet na zemi, každá ruka v jiné podivně vyosené poloze. Lékař se zděsil a říká: Proboha, paní Andresíková, co to vyvádíte? Jana, kterou to muselo neskutečně bolet, zvedla lehce hlavu a pronesla: Ale miláčku, nic, chystám se už do rakve a hledám víko. Všechny tím i přes tíživou atmosféru vážného zranění rozesmála,“ zavzpomínal na její neuvěřitelný smysl pro humor.

A to i ve chvíli, kdy ji trápilo zranění. Ostatně Andresíková už pomalu neměla na těle místo, které by nebylo zlomené. Při natáčení Arabely prodělala i operaci páteře, po níž byla rok upoutaná na lůžko. Přesto si dokázala ze svých handicapů dělat legraci. Nenechala se zlomit. „Vždy to brala s nadsázkou, humorem a nadějí, že zase bude líp. I poslední týdny a měsíce života, i když již ovlivněna zdravotní situací, věřila a doufala, že zase bude líp,“ vyprávěl Kekely.

VIDEO: Kam uloží Andresíkovou (†79)? Po pohřbu promluvil zeť!

Video
Video se připravuje ...

Kam uloží Andresíkovou (†79)? Po pohřbu promluvil zeť! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
68 fotografií