Celovečerní dokument Olgy Malířové Špátové (36) Karel je intimní portrét veleúspěšného zpěváka, ale stejně tak je svědectvím o odchodu slábnoucího a vyčerpaného muže, jaké by nebylo lehké sledovat u kohokoliv, nemusí to být apriori Karel Gott. Hned zpočátku se zpěvák dozvídá o prognóze a časovém rámci, jaký mu nemoc vyměřila, a prakticky celý dvouhodinový film pak – s odskoky do minulosti – pojednává o tom, jak se s tím on a jeho rodina vyrovnávají a připravují se na nejhorší.

Na člověka z toho dýchá smutek. Sem tam příjemně nostalgický, to když vzpomíná na zlatou éru nebo se setkává se starými přáteli. Tvůrci důsledně pracují s exkluzivními, vzácnými a soukromými archivními materiály, které vás doslova vcucnou. Ovšem často je zde také smutek bolavý a píchající u srdce. Gott chce žít, vystupovat, radovat se se svou rodinou, ale zároveň si je vědom blížícího se konce, ztrácí sílu, sluch, hlas… Intenzitu emocí bude každý divák vnímat podle toho, jak blízký, respektive fanouškovský vztah k Mistrovi měl.

VIDEO: První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta

Video
Video se připravuje ...

První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta Bontonfilm

Film je více než důvěrným nahlédnutím do posledního úseku jeho profesního života i soukromí, přičemž v obojím bohužel za ten rok od jeho odchodu nezůstal kámen na kameni. Gott nezažil epidemii koronaviru a dnes by ve svém stavu ani nemohl vyjít ven, natož pomyslet na poslední vystoupení. Rodinná idyla s dcerou Lucií a jejím manželem, servírujícím pečené koleno, už také vzala za své, na stole je rozvod. A v neposlední řadě za zpěvákem už odešla i Eva Pilarová a také věrná rodinná fenka Stella.

V některých momentech dvouhodinový snímek, který ale uteče jako voda, možná až příliš tlačí na pilu a ždíme slzy. V tomto kontextu je úsměvné, když si zpěvák v dokumentu stěžuje, jak novináře vždy zajímala spíše jeho účast na podpisu Anticharty a opomíjeli jeho úspěchy - zde totiž jako by dokumentaristy na úkor jeho tvorby v některých momentech zajímalo spíše jeho odcházení.

Možná by stálo za to ubrat trochu patosu a přidat více Gottova nadhledu, vtípků, glos, poznámek, které doslova chrlil, a které celý film výrazně odlehčují. V těchto okamžicích se vám totiž i v těžkých situacích na rtech objeví úsměv. A to by byl Karel asi nejraději… Protože tenhle film na sto procent uvidí všichni, koho za svůj život nějakým způsobem oslovil. Což jsou v tomto národě všichni.

VIDEO: Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu

Video
Video se připravuje ...

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu Karel Gott Agency

Fotogalerie
100 fotografií