Slavnostní premiéra filmu KAREL o životě Karla Gotta, jehož režie se stejně jako před lety zhostila dokumentaristka Olga Špátová, se bude konat v den prvního výročí zpěvákova úmrtí (1. října). Poprvé však měli vybraní hosté možnost výsledek zhlédnout už na oficiálním zahájení pražského Febiofestu, které se konal v pátek večer.

VIDEO: Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu

Video
Video se připravuje ...

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu. Karel Gott Agency

Z něho se na poslední chvíli omluvila vdova Ivana Gottová (44).  „Paní Ivana Gottová se rozhodla poprvé oficiálně vystoupit na veřejnosti až 1. 10., symbolicky v den výročí úmrtí Karla Gotta, a tedy v den slavnostní premiéry filmu Karel. Řediteli Febiofestu, panu Kamilu Spáčilovi, se z dnešní neúčasti osobně omluvila a ten její rozhodnutí plně respektuje a chápe,“ sdělila mluvčí vdovy Aneta Stolzová.

Vdova se tedy na zahajovacím večeru sice neobjevila, kdo si ale dlouho očekávanou podívanou nenechal ujít, je legendární pohádkový princ z Popelky Pavel Trávníček s manželkou, který přiznal, že se covidem-19 nenechal zastrašit. Hned po něm přišel na film o Karlu Gottovi houslista Pavel Šporcl. Místo manželky a herečky Báry Kodetové ho doprovodily dcery.

Předpremiéru dokumentu o Karlu Gottovi si nenechal ujít také vdovec po zpěvačce Evě Pilarové (†80) Jan Kolomazník, který se ovšem stále necítil na rozhovor před kamerou Blesku. 

To další herečka Dana Morávková, která také dorazila, se naopak nemohla dočkat. „Moc se těším na dokument o Karlu Gottovi. Platonicky jsem ho milovala, byl to úžasnej člověk, byla jsem ráda, že jsem s ním mohla několikrát pracovat například při natáčení pohádky Z Pekla štěstí. Byl to moudrej člověk a na to, co uměl, byl strašně skromnej a takovejch lidí si já nejvíc vážím,“ rozněžnila se vlastními vzpomínkami.

Zahájení s předpremiérou filmu Karel si pochopitelně nenechal ujít ani prezident festivalu Febiofest Fero Fenič, který vyjádřil obavy o celý festival v souvislosti s každodenně měnícími se opatřeními kvůli covidu-19. Stejně děsivou předpověď vyslovil nad nastávající oficiální premiérou dokumentu. „Nechci strašit, ale pravá premiéra je také ohrožena koronavirem, takže je možné, že to lidé uvidí na dlouhou dobu jen teď,“ potvrdil Blesku své obavy.

Dorazil i režisér filmu HAVEL Slávek Horák, který si naopak i vzhledem ke koronavirové situaci pochvaloval návštěvnost svého dokumentu o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi. „Musím říct, že si vede dobře,“ přiznal Blesku s úsměvem.

„Samozřejmě, že jsem měla možnost ho vidět. My si filmy s Olgou zároveň dramaturgujeme. Film je krásnej,“ odpověděla na otázku, jestli už viděla dceřin film o Gottovi, dokumentaristka Olga Sommerová.

A v neposlední řadě dorazila na předpremiéru svého dokumentu i Olga Špátová, kterou doprovodil manžel kameraman Jan Malíř v evidentně rozdivočelé náladě... Ostatně, podívejte se a to v galerii sami!

Slzavé údolí!

Mezi další hosty se zařadila i legendární Iva Janžurová. „Jdu si sem pro nějakýho panáčka, sošku nebo nevím, co přesně. Teď mě rozplakali kvůli Karlovi Gottovi, nevím, jestli na ten film vůbec půjdu, špatně to snáším. Kapesníčky mám,“ řekla Blesku dojatá herečka.

A jak Iva Janžurová předvídala, tak se stalo! Herečka se zúčastnila zahajovacího ceremoniálu, kde se objevila na pódiu kvůli zmíněné ceně. Poté však podle informací Blesku ze sálu utekla, protože se na dokument plný smutných záběrů nemocného Karla Gotta zkrátka nedokázala dívat.

To Dana Morávková, jak už předtím uvedla, se na dokument sice těšila, ale rozplakal ji natolik, že si rozmazala make-up. Podcenila totiž situaci a zapomněla si do kabelky přibalit papírové kapesníčky. „Bylo to opravdu krásné,“ potvrdila mimo jiné po zhlédnutí celovečerního dokumentu. Stejně rozbouřené emoce měl i hereččin manžel, pianista a skladatel Petr Malásek. „Vzpomínal jsem u toho na spolupráci s ním,“ řekl Blesku ke Karlu Gottovi.

VIDEO: První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta

Video
Video se připravuje ...

První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta Bontonfilm

Fotogalerie
95 fotografií