Byl na své šikovné ruce určitě pyšnější než na postavy, které ztvárnil například v seriálech Kamenný řád (Jotidom), Třícet případů majora Zemana (redaktor Holan v díle Modrá světla) nebo ve filmech Nebeští jezdci (pilot Pavel), Akce Bororo (Dr. Junek) či v nedávno reprízovaném Případu mrtvých spolužáků (redaktor Sucháň).

VIDEO: 30 případů majora Zemana: Jak žije vrah majora Hradce?

Video
Video se připravuje ...

30 případů majora Zemana: Jak žije vrah majora Hradce? Hana Höschlová, Ondřej Rybár

Drsná dřina

Kaštěl v Jasenové v Žilinském kraji zdědila jeho žena Věra (†77) po své matce, která se provdala do Prahy za architekta Benše. „Na objekt už v době, kdy jsme ho konečně vybojovali zpět, existoval demoliční výměr. Přemítal jsem, zda to vůbec dokážu dát do kupy. Mé sebevědomí zvítězilo,“ chlubil se pak Matyáš. Každou cihlu a dlaždičku, která v kaštěli je, měl v ruce. „Manželka mě shora pozoruje a určitě má radost,“ říkal spokojeně.

Role odmítal

Pracoval na rozsáhlém sídle téměř deset let. „Mezitím mě lákali hrát různé dědky, ale vymlouval jsem se, že jsem v cizině,“ přiznal Blesku herec. To, že byl fit až do hodně pozdního věku, přičítal právě zmiňované dřině. „Důležité je pořádně se hýbat. Pracuju v Jasenové i v Praze, kde se starám hlavně o zahradu. Neumím zahálet,“ dodal. Teprve když mu už táhlo na jedenadevadesát, začala se síla vytrácet.

Zemřel ve spánku

„Tatínek zemřel v domově seniorů v Bořanovicích. Líbilo se mu tam. Poslední dny ale najednou hubl, byl bledý a špatně se mu dýchalo,“ svěřila Blesku jediná dcera Alena (61). „Už nyní mi chybí. Prodělal zřejmě mozkovou příhodu, odešel pokojně ve spánku,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Česko se loučí s Vladimírem Brabcem (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií