Takhle by to určitě nechtěl. Čtyři roky po smrti výtvarníka, který podlehl rakovině slinivky, se dědicové zbavují jeho velké lásky. Nejenže sklárnu Anežku v Novém Boru prodávají, jak už Blesk informoval, ale celou výrobu prý ruší.

Sklárna neustála krizi. V těchto měsících ukončuje svou výrobu a provoz. Synové sklárnu budou zavírat a propouštět zaměstnance. Tím asi končí i výroba uměleckých výrobků Šípek,“ tvrdil Nedělnímu Blesku člověk, který si nepřál být jmenován.

Podivné nejasnosti

Takovou informaci nemám,“ vyvracel to Petr Mader, který má na starosti obchod se Šípkovými sklářskými výrobky. Proti němu ale mluví fakt, že stránky sklárny nejsou k dohledání a ani kontakt uvedený na facebooku na Dalibora Šípka není platný.

Na stránkách obchodu s Bořkovým sklem přiznali problémy, o kterých Mader Blesku do telefonu neřekl ani slovo. „Vzhledem k velké rekonstrukci sklárny během července a srpna bude výroba velice omezena a některé produkty nebudeme moci vyrábět,“ uvedl pouze zástupce obchodu Mader.

Pokusy o prodej

Huť už několik měsíců nabízí realitka k prodeji. Dědicové se ji snaží střelit za relativně nízkou sumu 6,2 milionu korun, když uvážíme, že ve studiu vznikla spousta ikonických Bořkových děl a sám umělec toto místo vybudoval vlastníma rukama. „Vždycky jsem toužil po dceři, která by se bývala jmenovala Anežka, tak jsem dal tohle jméno alespoň sklárně,“ dodal umělec, po němž na světě zůstali samí synové. „Ano, objevila se na realitce, ale vše by se řešilo, až by měla sklárna nového majitele,“ dodal Petr Mader.

Fotogalerie
39 fotografií