Martininou obcí se po prudkých lijácích přehnala z nedalekých pastvin přívalová vlna a zaplavila ulice obce. „Zatím škody nemáme vyčíslené, ale většina nepořádku už je odstraněna,“ informovala Blesk v neděli odpoledne starostka obce Marcela Slámová. Do úklidu se musela zapojit také populární česká sportovkyně, olympijská vítězka a světová rekordmanka Martina Sáblíková.

„Povodeň zasáhla celou naši vesnici, nejvíc její střední část. Já bydlím na kraji, ale na můj dům se valila voda z luk a pastvin od lesa. Pod vodou mám celou zahradu, která se nedávno dodělávala, nateklo to i do domu, takže jsme s rodinou vzali kýble, hadry a vytírali jsme,“ vzkázala Blesku Sáblíková s tím, že naštěstí ji spoluobčané nenechali na holičkách.

 

Pomoci museli hasiči i bagr

Naštěstí se to docela dalo stíhat. Musím ocenit vzájemnou solidaritu všech lidí tady, opravdu hodně si pomáhají. Byli u mě hasiči, sousedé z vesnice mi bagrem udělali odtok vody pryč ze zahrady. Ač jsou to pro spoustu lidí hodně těžké chvíle, všichni jsou skvělí,“ dodala Martina, za kterou před čtvrtou odpoledne dorazil i její trenér Petr Novák.

Ihned se zajímal, kudy voda kolem domu protekla. Přijel však s křížkem po funuse, rychlobruslařská hvězda už bahno stačila odklidit. „Teď se připravujeme na to, kdyby přišla druhá vlna,“ uzavřela s obavami česká hvězda.

Do domečku se moc těšila

Martina Sáblíková už dříve promluvila o tom, ja moc se do domu v klidné obci Počítky na úpatí Žďárských vrchů těšila. Ve stávajícím bytě jí totiž tehdy už začínalo být trochu těsno. „ ...už se nemohu dočkat nastěhování. Protože do toho bytečku, kde nyní jsem, se už prostě nevejdu. Moc kol, moc vybavení...“ prozradila v roce 2018 Blesku.

Dům Martiny Sáblíkové
Autor: Bramac

Obec si vybrala především díky své lásce k přírodě. „Toužila jsem po klidném prostředí s výhledem do okolní krajiny. Mohu chodit na procházky v přírodě, což je pro mě uklidňující,“ prozradila tehdy.

Fotogalerie
97 fotografií