Dokonce už o tom mluvil s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (63). „Neřekl jsem mu, aby ho zrušil, protože na sebe nechci brát definitivně odpovědnost. Nemohu stoprocentně vědět, že se nám bude dařit (v boji s koronavirem - pozn. aut.), jako se nám daří teď. Ale odložení nebo omezenou formu festivalu nevylučuji,“ řekl v rozhovoru pro Pressklub Frekvence 1 Zaorálek.

Omezené akce

Festival má začít v pátek 3. července. Do té doby se u nás může situace uklidnit, ale aby se na jednom místě sdružovaly stovky, ba tisíce lidí, to podle ministra kultury stát jen tak nedovolí. „To si myslím, že nebude příznivá situace. Pořádat mezinárodní festivaly si těžko dovedu představit. Domnívám se, že naplno ne, možná v nějaké omezené formě,“ podotkl.

Jednání běží

Jiří Bartoška a jeho tým tak nemají lehké dny. Co s festivalem bude, nicméně chce jeho šéf říci až v závěru tohoto měsíce. „Budeme mít 28. dubna tiskovou konferenci a tam budeme informovat o možnostech uspořádání letošního ročníku,“ napsal ve svém prohlášení prezident festivalu.

Hosté nedorazí

Ministr Zaroálek také zdůraznil, že festivaly, jako ten karlovarský, jsou hlavně o zahraničních hostech. A ty se k nám jen tak nedostanou, vždyť hranice mohou být zavřené ještě dlouhé měsíce. „Vy všichni víte, že jsou kolem nás země, kde je situace dramatičtější než u nás. Ta Evropa je důležitou součástí Česka i po stránce kulturního dění,“ zdůraznil ministr kultury.

VIDEO: Jiří Bartoška: Poledňákové jsem předělal scénář Líbáš jako Bůh!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška: Poledňákové jsem předělal scénář Líbáš jako Bůh! Kateřina Štíchová

Fotogalerie
47 fotografií