Snímek o mnohdy nelehké životní cestě Jiřího Suchého, legendy české kultury, Olga Sommerová natočila podle vlastního scénáře. Dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát získal Diváckou cenu deníku Právo na MFF Karlovy Vary 2019. Českého lva nevybojoval, odnesl si ho snímek Dálava.

V kategorii Nejlepší dokumentární film Suchému konkurovaly ještě snímky Forman vs. Forman, Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju…“ a Jiří Trnka: Nalezený přítel.

Sošku krále zvířat Sommerová má za celovečerní dokumentární film z roku 2017 Červená o světově proslulé operní pěvkyni a herečce Soně Červené. Za své snímky, jichž dokumentaristka natočila přes stovku, získal na čtyři desítky cen, a to jak v Česku, tak v zahraničí.

Punc feministky ji připravil o manžela

Za kontroverzní feministku začala být Sommerová považována zejména po natočení televizního snímku O čem sní ženy, na nějž navázala knihami O čem sní ženy 1, O čem sní ženy 2, O čem ženy nesní a O čem sní muži, které se staly bestsellery. V rozhovoru pro server prozeny.blesk.cz. řekla, že je na punc feministky hrdá. „Pro mne je to touha po svobodě, spravedlnosti a demokracii mezi mužem a ženou,“ vysvětlila.

Mluvila jsem za generaci, která byla patriarchátem dost svázána. Bylo to mé téma, za které jsem zaplatila i svým manželstvím. Možná kdybych se víc chovala jako ta žena, která je krk a kroutí tou hlavou, tak by to dopadlo jinak. Ale když už jsem jednou chytla to téma, tak jsem do toho šla naplno,“ dodala.

Fotogalerie
8 fotografií