„Příběh je děsivý, odstrašující, komplikovaný, ale ne tak, jak je to komplikované ve skutečnosti. Přes to všechno si myslím, že je dobré vědět, že se tohle děje,“ vypráví herec o postavě, kterou na něj ušil režisér Jiří Svoboda.

Ti dva na sebe slyší. Takže když hledal představitele pro postavu významného poslance, jenž pro získání premiérského křesla udělá opravdu cokoliv, vzpomněl si právě na Donutila. Jak už to v politice občas bývá, je tenhle kravaťák ze Sněmovny pořádně úlisný prevít...

A tak si třebíčský rodák zahrál snad největší hyenu své kariéry. „Moje postava opozičního politika je vysoko na žebříčku ve sviňskosti. Větší svini jsem fakt nehrál. Tady jsem taková kultivovaná svině,“ tvrdí s tím, že podobného grázla si zahrál v Trampotách pana Humbla (1997). Při všem, co se ve vrcholné politice děje, je tahle svině opravdu nejspíš úplně největší.

Televizní film vychází ze skutečných vzpomínek policisty elitního oddílu a nyní senátora Václava Lásky. Jeho román Advokát Svobodu inspiroval. „Mnohé kauzy se před soud nedostaly, byly zameteny pod koberec nebo amnestované,“ říká režisér. „Myslím, že tato oblast veřejného života je ve skutečnosti daleko horší, než se podařilo natočit ve filmu,“ přilévá olej do ohně.

S tím Donutil jen souhlasí. „Realita je ještě komplikovanější, než jsme zahráli. Ale myslím, že je hlavně dobré to vědět,“ upozorňuje herec. A proč si ho Svoboda pro postavu všehoschopného politika Morávka vlastně vybral? „Mirek je herec mnoha tváří. Dokáže být intrikán stejně jako seriózně působící politik s charismatem. Ve Vysoké hře mu to šlo moc dobře,“ chválí jeho schopnosti, které prodal v příběhu korupce, intrik a lumpáren. V příběhu, kde vysoká politika jde ruku v ruce s byznysem a v němž se odrážejí konkrétní kriminální kauzy.

Komu nevoní televize, může na Miroslava Donutila do Divadla ABC, kde našel po konci ve „zlaté kapličce“ útočiště. Na prknech, která znamenají svět, hraje v nejslavnějším dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího.

VIDEO: Jízlivý Donutil: Horko mi zle nedělá, nejraději jsem ve smokingu

Video
Video se připravuje ...

Jízlivý Donutil: Horko mi zle nedělá, nejraději jsem ve smokingu Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
33 fotografií