„Slow fashion“ je nový termín, který se ujal mezi módními guru a lidmi, kterým ekologie není lhostejná. Jde o opak „rychlé módy“, což je trendové oblečení za nejnižší náklady bez ohledu na sociální a environmentální dopady. „Pomalá móda“ je prý nejenom nadčasová, ale také se snaží šetřit přírodu, respektovat biodiverzitu a lidská práva, což jsou rozhodně krásně znějící hesla. „Mě to totálně chytlo za srdce,“ přiznává na instagramu i herečka Marie Doležalová, známá například ze seriálu Comeback, kde ztvárnila plachou Sašu.

Sympatická rusovláska je známá svým tak trochu vybočujícím smyslem pro alternativní módu i silným ekologickým smýšlením. „Mít základní kousky, míň věcí, a ptát se, odkud je oblečení, jak se vyrábí, a jakou stopu nechává. Pravidelně googlím a hledám etický značky,“ přiznává herečka, a dodává, že se jí nakonec podařilo objevit značku, která jejím parametrům dokonale vyhovuje. „A když se podíváte na jejich stránky, kromě všech těch výše uvedených výhod jsou to totálně nádherný hadry! Se zatajeným dechem jsem projela jejich shop a zjistila, že chci všechno!“ jásala.

Doležalová, která se domnívá, že „slow fashion“ je záležitost „totálně stylová, je jako když je žena nejen ekologická a etická, ALE i vtipná a sexy“, samozřejmě neopomněla dát na svou novou oblíbenou značku pro své fanynky na sociálních sítích link. Jenže se tentokráte nesetkala s pochopením. Ona značka, ať už je s ní zrzavá herečka ve spolupráci či ne, je totiž poněkud… drahá. „Tak trochu mimo naše finanční možnosti…“ povzdechla si například jedna dáma.

„Jako 9000 třeba za kabát a 5000 za svetr? Miluju přírodu a chci ji chránit, ale tohle je dohromady moje výplata. Takže buď bych měla oblečení a neměla bych kde bydlet a co jíst, anebo si holt budu muset vystačit s nepřírodním, ale mnohem levnějším oblečením. Člověk žije dle možností,“ přisadila si další, která mimochodem zmínila zrovna levnější kousky. Průměrná cena kabátů se u oné značky pohybuje kolem 13 tisíc, což je částka, která v běžné domácnosti padne na měsíční nájem.

Mnozí navíc výherkyni sedmé řady tanečního pořadu StarDance kazí radost i tím, že tento druh oblečení zrovna za sexy nepovažují. „Máte pravdu, tyhle věci jsou sice velmi pohodlné, ale nutno dodat, že některé kousky vypadají jak ze ‚sekáče‘, a přitom jsou docela drahé,“ myslí si jiná Maruščina fanynka. „Ale každé zboží má kupce,“ dodává další. Přestože Doležalová obvykle odpovídá na každý druhý komentář, tentokráte ponechala veškerou diskuzi bez povšimnutí. Partnerku tanečníka Marka Zelinky (33) pravděpodobně zamrzelo, že její nadšení nebylo sdíleno s širokou veřejností.

VIDEO: Marie Doležalová: Móda První republiky je nádherná

Video
Video se připravuje ...

Marie Doležalová: Móda První republiky je nádherná Adam Balažovič

Fotogalerie
53 fotografií