Herečku si naštěstí vzali na starost odborníci na slovo vzatí v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kde jsou na páteře ti největší specialisté. Přesto Procházkové ani náhodou nemohou zaručit ani poloviční úspěch. Natožpak že se po zákroku postaví na nohy. Zdenka tedy stojí před životně důležitým rozhodnutím.

„Já jsem člověk, který by na vozíku hned umřel. Volbu mám tedy jedinou. Risknout to. Buď to přežiju, nebo ne. Ono to vyjde nastejno. Je tu ale jistá šance,“ prohlásila pro Aha! statečně herečka, která se navíc nebojí narkózy.

„Nebojím se, že bych po ní zblbla. Ostatně existuje i lokální umrtvení a z toho, pokud by v mém případě bylo možné, strach nemám,“ sděluje herečka a pokračuje: „Velké obavy ale mám – a bohužel i lékaři, že se to moje tělo v tom mém požehnaném věku s tím zákrokem, který bude nesmírně náročný, nedokáže vypořádat.“

Procházkovou, která se ve filmu objevila už v roce 1946 a za svou bohatou kariéru měla tu čest spolupracovat s největšími hvězdami stříbrného plátna, bolí kyčle a všechny klouby v těle už dva roky. A stejně tak dlouhou dobu má problémy s pohybem, bez silných prášků na bolest by nevstala ani z postele.

Před rokem absolvovala měsíční rehabilitační kúru ve Chvalech, ale bez úspěchu. „Nepomohlo mi to,“ říká Zdenka, které nakonec ve FN Motol zjistili, že všechny problémy s pohybovým aparátem souvisí s hroucením páteře. „Vždycky bylo na prvním místě divadlo, práce, teď ale poprvé v životě přemýšlím hlavně o svém zdraví, které, zdá se, už zřejmě zachránit nelze.“

VIDEO: Filmová Lída Baarová Zdenka Procházková: Odmítla jsem roli s Paulem Newmanem!

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (90): Odmítla jsem roli s Paulem Newmanem! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
59 fotografií