Brněnský soud ve čtvrtek od 13:00 znovu projednával kauzu mezi Tomášem Řepkou a jeho bývalou manželkou Vlaďkou Erbovou ve věci neplacení alimentů na syna Markuse. 

K poslednímu líčení, které v této věci proběhlo, se Řepka osobně nedostavil, tentokrát už ale k soudu přišel. Na místo dorazil s poměrně značným předstihem. V půl jedné přišel k soudu v doprovodu jednoho muže a společně zamířili do bufetu.

VIDEO: Tomáš Řepka přichází k brněnskému soudu

Celá v tmavém dorazila přibližně patnáct minut před začátkem líčení také Řepkova bývalá manželka, Vlaďka Erbová, která před samotným zahájením procesu čekala před soudní síní. 

Procesu byl přítomen mimo soudce, Řepku a Erbovou ještě obhájce, státní zástupce a devět sedících přihlížejících. Pět minut po jedné hodině zahájil soudce řízení.

Na samotném začátku byl Řepka soudcem vyzván, aby prozradil, zda dluh Erbové doplatil, odpověděl, že ne. Následně jeho bývalá manželka soudci ukázala složenky od výživného, které Řepka zaplatil. Jednalo se o šest složenek, o kterých už mluvila dříve.

Celková částka, kterou Řepka Erbové za alimenty zaslal, bylo 5.000 Kč! (6x 500 Kč a jednou 2.000 Kč). 

Ve své výpovědi Erbová vylíčila, jak nákladné jsou synovy koníčky. Jejich společný syn Markus hraje hokej ve Vyškově, za což platí měsíčně osm tisíc korun, plus náklady na cestu. Jen hokejová výbava ji vyšla na 20 tisíc korun. Dále platí za kroužek krasobruslení a za školku. Poslední částka, kterou Řepka Erbové na syna zaslal, bylo 500 Kč, 28. ledna 2019.

Řepka se u soudu vyjádřil, proč na syna neplatí alimenty: „Nemůžu řídit, mám exekuce, nikdo mne není schopen zaměstnat. Nemám prostředky, jak tu částku zaplatit," vypověděl partner Kateřiny Kristelové (39).

U soudu došlo i ke vtipné situaci, kdy soudce Řepkovi řekl, že doufá, že nepřijel vlakem. V Brně se totiž ten den ráno srazily dva vlaky. „Ne, měl jsem řidiče," odpověděl mu Řepka. 

U soudu zaznělo, že se Řepka se synem viděl naposledy 10. září 2017 a pak s ním ještě před rokem mluvil telefonicky. K posledním Vánocům mu poslal pár hraček a pyžamo, jak vypověděla Erbová. Řepkova právní zástupkyně následně rozporovala, že byl vánoční balíček mnohem větší hodnoty, částku ale neprozradila.    

Soudce nahlas přečetl, že balíček k Vánocům pro syna byl pojištěn na tři tisíce Kč. Právní zástupkyně Řepky pak ještě dodala, že synovi později zaslal ještě další dva. „Ano, v jednom byly knihy a druhý si nevybavuji," odvětila Erbová.

Řepkova zástupkyně se jeho bývalé manželky zeptala, zda mu brání v kontaktu se synem. „Rozhodně ne," zaznělo z úst Erbové. Tímto skončila celá její výpověď a po půl hodině jednání opustila soudní síň.

Poté přišel na řadu s výpovědí samotný Řepka. Soudce se ho zeptal, proč navrhoval snížení alimentů na částku dvou tisíc měsíčně, když není schopný platit ani to. 

„Bohužel mi nevyšlo to, co jsem čekal. Zkoušel jsem pracovat v pohostinství a jako správce objektu, ale nebyl jsem schopen tam pracovat. Byly tam na mne narážky ze strany hostů. Dnes jsem v situaci, že nemám z čeho brát," vypověděl pod přísahou Řepka. 

Soudce nedokázal pochopit, jak je možné, že nedokáže najít práci. „Jste zdravý?" zeptal se ho. „Ano," opověděl Řepka. „Problém byl chybějící řidičák. Byl mi zabaven kvůli zásahu exekutora. Teď už ho mám. Dělal jsem hlídače, ale jakmile tam chodili paparazzi fotit mě, vyhodili mě."

Na přetřes tak zákonitě přišlo téma, z čeho vlastně Řepka žije, když nemá práci a není schopen zaplatit alimenty na svého syna. „Bylo to různé, kolem osmi tisíc měsíčně, ale nebylo to nic pravidelného. Pomáhá mi přítelkyně. Nabídla mi pomoc i máma, ale to jsem odmítl, bylo mi to blbé," prozradil u soudu.

Dále uvedl, že ho brzdí veřejně prospěšné práce, do dneška má prý odpracováno 168 hodin. Na dotaz, jak tedy plánuje doplatit alimenty, které na syna dluží, odvětil, že na to nemá. „Nejsem schopen. Nemám nic, vlastně ani to nic. Je mi to líto, ale prostě nemám. Vím, že jsem otec, Erbová zase ví, jak jsem na tom," horkotěžko ze sebe soukal Řepka.  

Státní zástupce navrhl soudci snížení dluhu ze 175 tisíc na 55 tisíc Kč. Výživné by tak zpětně kleslo na pět tisíc měsíčně. Řepkova obhájkyně ale i přesto argumentovala, že je to nad jeho možnosti. „Není možné, aby můj klient platil tak vysoké výživné, protože není schopen takovou částku splácet. Byl by schopen splácet tak dva tisíce měsíčně," uvedla.

Na otázku, proč tedy neplatil dva tisíce měsíčně alespoň doteď, argumentoval Řepka tím, že se mu situace trošku zlepšila až nyní. Soudce následně prozradil, že další jednání bude 14. května ve 13:00.

V souvislosti s Řepkovým prohlášením, že je schopen splácet dva tisíce měsíčně, rozhodl soudce následovně: Pokud do 14. 5. uhradí Řepka dlužnou částku sníženou ze 175 tisíc na 24 tisíc (z nichž pět tisíc má už splaceno, ve skutečnosti tedy pouhých 19 tisíc), bude soudce, na dalším jednání, uvažovat o snížení měsíční částky za alimenty do budoucna. 

Neznamená to ale, že by se Řepka vyhnul trestu, o tom se bude také ještě teprve rozhodovat. Stále mu hrozí rok vězení. Navíc rozhodnutí soudce neslyšela ani Vlaďka Erbová, protože v tu dobu už nebyla v soudní síni.

Fotogalerie
125 fotografií