Boura informaci Blesku potvrdil. „Je to pravda,“ reagoval Slávek lehce zaskočeně. Cítí se prý ale nevinen. Jak k takovému vážnému obvinění přišel? „To je podle mého názoru zcela jednoduché. Jeden můj známý z toho byl obviněný, a protože mi zabezpečoval cesty do zahraničí v rámci zjišťování věcí kolem nové cestovní kanceláře, tak jsem do košíčku s těma lidma spadl taky,“ vysvětlil Boura s tím, že si je vědom toho, že se proti němu vede trestní řízení, výsledek však zatím nezná. Podle informací Blesku už ale na někdejšího moderátora míří žaloba…

AUDIO: Slávek Boura o obvinění z pašování!

Video
Video se připravuje ...

Slávek Boura: Obviněn z pašování drog! Hrozí mu až 18 let! Petr Macek

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych zásah, na kterém spolupracovali policisté z USA a Austrálie, oznámil v červnu. Do „košíčku“ s Bourou tehdy spadlo několik desítek lidí, hovoří se o šedesáti. V Česku drogové kurýry měl řídit občan Vietnamu, jehož náboráři si prý vybírali drogové kurýry ve špatné ekonomické situaci. Ti mu převáželi mezi Českem a Austrálií či Novým Zélandem v kufrech s oblečením drogy ve velkém – kokain, heroin i pervitin. Za každou cestu byla odměna asi sto padesát tisíc korun.

Uvedenému profilu by Boura odpovídal – projekty v poslední době mu spíš zkrachovaly a smůla se mu lepila na paty. Samotný moderátor a exmanžel Markéty Mayerové se ale tváří, že si z obvinění nic nedělá. Považuje ho za absurdní.„Pracuje na tom nějaký právník, to bych musel zjistit. Je to v mém případě spíš srandovní záležitost,“ dodává někdejší hvězda seznamovací talk show Rande nebo Snídaně s Novou, který v posledních letech vyzkoušel řadu povolání. Chvíli jezdil i jako taxikář… Všem obviněným hrozí trest 10 až 18 let vězení… 

Vyšetřovatelé kauzu šetří v rámci Operace „VOMBAT“

Drogy osoby pašovaly výhradně v párech a maximálně dvakrát, s delší časovou prodlevou. K realizaci cest využívala skupina oficiální cestovní kancelář, kde si nechala naplánovat individuální dovolenou, s odletem vždy z Prahy přes USA, nejčastěji Los Angeles, nebo Thajsko do Austrálie. Najatý pár kurýrů dostal na cestu vždy celkem čtyři kufry a mobilní telefon s předplacenou kartou. V místě pobytu byl pár kontaktován prostředníkem, který provedl výměnu kufrů. Ověření probíhalo přes přidělený telefon, cestou organizátora v ČR a zaslané číslo jednodolarové bankovky.

Droga a její úkryt v zavazadle byl ošetřen tak, aby se nedal odhalit detekčním rentgenem ani cvičeným psem na vyhledávání drog. V každém kufru bylo ukryto 5 kg drogy, jedna cesta tedy představovala převoz 20 kg nelegální látky. Náklady na jednu cestu představovaly částku 600 tis. Kč, z toho 200 tis. Kč představovaly náklady na cestu, a dále pak zpravidla 100 – 150 tis. Kč provize pro organizátory, 150 tis. Kč odměna pro kurýry a zbytek odměna za doporučení kurýrů.

V rámci trestního spisu akce „VOMBAT“, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích, bylo v České republice doposud zahájeno trestní stíhání proti 60 osobám. Obviněným hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení tresty odnětí svobody v délce trvání od 10 až do 18 let.

VIDEO: Slávek Boura seknul s taxikařením… Teď je krotitelem duchů!

Video
Video se připravuje ...

Slávek Boura seknul s taxikařením… Teď je krotitelem duchů! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Fotogalerie
12 fotografií