Kromě ozařování a chemoterapií mohou lékaři využít také novou možnost léčby, tzv. imunoterapii. „Ta sice rakovinu nevyléčí, ale může proces zpomalit, nebo dokonce zastavit,“ řekl Blesku přednosta Onkologické kliniky VFN v Praze, prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. (64).

„Princip imunoterapie vychází z myšlenky, že rakovina je selháním imunitního systému. Nádorové buňky rostou, protože se umí před imunitou člověka maskovat. Pomocí imunoterapie umíme odbrzdit a znovu nastartovat imunitu pacienta tak, že dokáže proti zhoubnému bujení bojovat,“ vysvětlil uznávaný onkolog tuto metodu.

Návrat rakoviny se u herce projevil nesnesitelnými bolestmi kyčle a hlavně zlomenou stydkou kostí, proto byl také převezen do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. „Zhoubné nádory hrtanu jen v malém procentu metastazují do kostí. Většinou jsou v těchto případech postiženy metastázami plíce. Rozšíření do kostí je málo obvyklé, ale může se vyskytnout,“ potvrdil profesor Petruželka s tím, že ale není nijak obeznámen s tímto konkrétním případem.

VIDEO: Zbědovaný Pomeje sotva chodí! Podívejte se, jakou námahu mu dělají schody!

Video
Video se připravuje ...

Zbědovaný Pomeje sotva chodí! Podívejte se, jakou námahu mu dělají schody! Marek Pátek

Fotogalerie
73 fotografií