Spisovatel sice podepsal smlouvu na dvě nové knihy a stále se v Šemanovicích věnuje natáčení svého vlastního rozhlasového pořadu Nostalgické muzeum (natáčí ho již jedenáctým rokem), ovšem jinak se lidí spíše straní. Zůstává nejraději v domečku na Kokořínsku a nepřijímá skoro žádné návštěvy.

„Jsem rád, že žijeme v době, kdy člověk díky internetu nežije zase v úplné izolaci. To bych na tom byl asi mnohem hůř,“ vysvětlil pro deník Aha! Suchý, který bojuje s psychickými problémy. „O zdraví své tělesné schránky pečuji dost poctivě. Horší je to s mojí psychikou,“ posteskl si.

„Poté, co všechno mi řekli přátelé, kteří si prošli soukromým peklem – syndromem vyhoření – myslím, že letos poznávám, co to vlastně je,“ objasnil s tím, že se uzavřel do sebe a rok se vše snažil řešit pomocí antidepresiv. „To je můj problém. Snažím se z toho dostat sám, bez pomoci psychiatrů.“

Dokonce i léky po roce vysadil. „Zatím necítím nějaké zhoršení stavu, ale jsem více apatický,“ přiznal textař. Ten se samozřejmě může spolehnout na pomoc od manželky Johany. Vídá se také s bratrem Jiřím, jehož návštěvy mu prý vždy nalijí novou krev do žil. „Několikrát do roka mi dobíjí baterky. Kdykoliv od něj odcházím, mám pocit, že své problémy nakonec zvládnu snáz.“

I když jsou sourozenci od sebe 14 let, věkový rozdíl jim nezabránil, aby si mezi sebou vytvořili silné pouto. „Milujeme stejný druh humoru, a tak se dokážeme celé hodiny prochechtat. Jiří je pro mě ve chvílích, kdy už se ocitám úplně na dně, ta nejúčinnější medicína,“ dodal Ondřej o svých problémech.

Co je syndrom vyhoření?

Jedná se o duševní stav, který pacienti vnímají jako vyhasnutí nebo naprosté vyčerpání. Může potkat naprosto každého, ale náchylnější jsou k němu ti, kdo ve své práci musí každodenně komunikovat s lidmi, například učitelé, doktoři či novináři. Spouštěčem je většinou dlouhodobější stres.

Lidé trpící tímto syndromem bývají popudliví, sklíčení a konfliktnější než dřív, nedokážou se na nic dobře soustředit a chybí jim chuť do života. Co jim dříve dělalo radost, bývá jen zdrojem frustrace a beznaděje. Nemoc se projevuje i nechutenstvím, potížemi se spánkem a vyšším krevním tlakem.

Syndrom vyhoření postihl i řadu známých osobností, například herečku Janu Paulovou (63), operní pěvkyni Dagmar Peckovou (57), herce Martina Preisse (45), moderátorku Jolanu Voldánovou (49), tenistku Petru Kvitovou (28) a modelku a moderátorku Hanu Mašlíkovou Reinders (36).

VIDEO: Syndrom vyhoření má za sebou i operní pěvkyně Dagmar Pecková (57). Promluvila o svých vztazích!

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Pecková: Na třetí pokus jsem objevila někoho, kdo mě nemá za pár dní plné zuby BPŽ / Adam Balažovič

 

Fotogalerie
26 fotografií