I když se pohřeb odehrál v pátek od čtvrt na devět, což je pro podobné obřady poměrně nezvyklé, dočkal se zesnulý Mahler velmi vkusného posledního rozloučení. Do krematoria Motol dorazil značný počet hostů, jejich počet se blížil ke stovce. Smuteční síň tak div nepraskala ve švech.

Nad rakví promluvil rodinný přítel, herec Jan Kačer(81). S ohledem na jeho věk a zdravotní stav raději během smutečního proslovu seděl. Možná že by se mu jinak smutkem podlomila kolena.

„Přišli jsme vám poděkovat, byl jste skvělý vypravěč, objevitel dramatu a silných osudů," vzdal kamarádovi hold, a dokonce přednesl i báseň Já se tam vrátím od Františka Halase. Kromě poezie pak Mahlera na poslední cestě doprovodila též živá hudba v podání hudebního kvarteta.

Z pozůstalých spisovatele dorazila jeho manželka Jana, která přišla o berlích, a tak ji její synové Martin a Zdeněk museli podpírat. Mezi smutečními hosty bylo několik známých tváří a osobností české kultury, například herečka Marie Drahokoupilová (76), herec Antonín Hardt (83), režisér Jan Hřebejk (50) a herci a dabéři Jiří Klem (74) či Dalimil Klapka (84). 

Zesnulý Zdeněk Mahler, který zemřel v sobotu 17. března, je autorem desítek knih i filmových a televizních scénářů (například Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Amadeus či Lidice). Věnoval se zejména životy osobností kultury a hudebních skladatelů. V roce 2013 získal od prezidenta Miloše Zemana (73) ocenění za zásluhy o stát v oblasti kultury, výchovy a školství.

VIDEO: Na pohřeb Mahlera nemohl dorazit Miloš Forman. Do Česka už léta nejezdí ze zdravotních důvodů. Jeho manželka prozradila, jaké zranění vše odstartovalo...

Video
Video se připravuje ...

S Martinou Formanovou měl do Česka přiletět i její manžel Miloš. Ale zranil se a zůstal doma Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

Fotogalerie
44 fotografií