Luděk je rodák z městečka Smiřice. Rád vzpomíná na dny, kdy za tamní dorostenecké mužstvo hrál fotbal, ovšem psala se zde i dost bolestná kapitola jeho života. Jako malý kluk se totiž styděl za tátu, který holdoval alkoholu. „Kolikrát jsem zaslechl, jak někdo za mými zády říkal, to je syn toho opilce, a já brečel hanbou a lítostí a záviděl svým kamarádům, že mají slušné tatínky. Protože každý kluk chce mít v tátovi vzor,“ svěřil se herec v knize rozhovorů.

O tom, že Luďkův táta pije víc, než by bylo zdrávo, si vyprávělo celé jeho rodné městečko. „Maminka mě učila číst při obcházení smiřických hospod. První slova, která jsem slabikoval, byly výčepní nápisy, reklamy a názvy lokálů, kde ho hledala,“ popisoval své dětství. Vše alespoň na čas změnila druhá světová válka, kdy v otci našel vzor. „To byl ten strašný paradox, že válku jsem vnímal jako nejšťastnější údobí, protože táta nepil a choval se jako hrdina,“ vyprávěl Munzar.

„V osmatřicátém roce, ještě před Mnichovem, byla první dobrovolná mobilizace do Stráže obrany vlasti. Kdo myslíte, že šel ze Smiřic? Sedm lidí, všichni takzvaní grázlové, chudáci, kteří občas zařízli cizí slepici nebo se poprali v hospodě. Ti slušní a spořádaní měli najednou loupání, plotýnky, žlučníky,“ popsal moment, kdy se jeho táta zachoval hrdinsky.

Ty chvíle má prý stále v živé paměti. „Já si tak přesně pamatuju na tu chvíli, kdy táta lezl se šesti dalšími na korbu náklaďáku, maminka plakala a vyčítala mu, že nemá kus odpovědnosti, že ji tu nechává s dětma samotnou, a já cítil, že tentokrát nemá pravdu, a když se auto rozjíždělo a táta mával, rozlila se ve mně nepoznaná pýcha a štěstí. Mě vůbec nenapadlo, že ho možná ztrácím, já cítil, že ho nalézám, že už nemusím klukům závidět, protože mám lepšího tátu než oni,“ dodal. Svému otci prý ale nic z toho nikdy neřekl, jelikož to prý nebylo potřeba.

Přišel o manželku a dceru

Další smutné období Munzara potkalo v době, kdy se rozváděl s první ženou, loutkoherečkou Naděždou Munzarovou (85). S tou měl tehdy teprve dvouletou dcerku Johanu (dnes 55). „Kdysi mě opustila moje první žena, odvedla si i dceru. Mě to úplně vykolejilo, začal jsem se ponižovat a doprošovat, byl jsem jako kus hadru a bylo to čím dál horší,“ líčil v knize z roku 1987.

Herec se tehdy musel odstěhovat do podnájmu. Tam se o něj staral starší manželský pár. „Ta paní byla obyčejná, prostá ženská. V den, kdy jsem měl první rozvodové stání, mi ráno řekla: Tady máte vyžehlené šaty, čistou košili a novou kravatu. Umejte si hlavu, ať jste fešák. Nesmí být vidět, že vás to trápí.“ Luděk si to vzal k srdci a řídil se tím i do budoucna. I tak mu ale asi trhalo srdce, když se jeho exmanželka provdala za spisovatele Ivana Krause (79) a v roce 1968 s ním i s dcerou Johankou emigrovala.

I on ale našel štěstí. Oženil se s herečkou Janou Hlaváčovou (80), s níž se v roce 1966 přestěhoval do vily v pražských Modřanech. Přijal za vlastní její dceru Terezu a posléze se manželům narodila také dcera Bára (46), která se také věnuje herectví.

VIDEO: Před pár lety si Munzar s manželkou Hlaváčovou převzali medaile. Co tehdy prozradili?

Video
Video se připravuje ...

Munzar a Hlaváčová převzali medaile. Infobiro.tv

 

Fotogalerie
32 fotografií