Blesk dražil ikonické lodičky světoznámého návrháře Manola Blahníka (75), do aukce se dostaly díky spolupráci s Museem Kampa, které letos pořádalo výstavu jeho bot. Slavný vlajkový model Hangisi v královské modři s podpisem od samotného návrháře se vydražil v listopadu. Po lítém souboji do poslední minuty je získal vítěz dražby za nabídku 40 100 Kč. Obdaruje jimi manželku, a chtěl proto zůstat v anonymitě. 

Blesk se rozhodl věnovat vydraženou částku jedné z organizací z projektu Blesk Srdce pro vás. Volba padla na tu úplně první, kterou jsme v projektu čtenářům představili. Příbramská ALKA, o.p.s., se zaměřuje na pomoc lidem se zdravotním postižením.

Na oxygenátor

Peníze půjdou na skvělou věc. „Za výtěžek z dražby tak nádherných bot zakoupíme pro naše klienty dlouho zamýšlený oxygenátor, který se využívá v terapii,“ řekla ředitelka organizace Šárka Hájková. „Zbylé peníze využijeme na zakoupení podložky pro perličkovou koupel,“ dodal Robert Dikan, vedoucí centra péče o hendikepované.

Výstavu obuvníka Blahníka vidělo přes 50 tisíc lidí. „Jsme rádi, že jsme potěšili oko diváka, který přišel na výstavu, a teď máme možnost potěšit i ty, kteří na ni přijít nemohli,“ řekl Jan Smetana, ředitel Musea Kampa.

Video
Video se připravuje ...

Tonya Graves na výstavě Manola Blahnika: Botami jsem posedlá! Kolik jich má doma? Markéta Reinischová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / Skip Peck - Open Season on Love

Přístroj, který uleví!

V organizaci ALKA nákup oxygenátoru pro své klienty zvažovali dlouho. „Jde o součást terapie, která našim klientům zlepšuje tělesný a psychický výkon,“ vysvětluje Šárka Hájková, která si vybavila například Petra (24). „Péťa je těžce tělesně postižený. Má těžkou skoliózu, bortí se mu páteř, nosí korzet, který mu komplikuje hluboké dýchání. Péťovi jako dalším oxygenátor určitě prospěje,“ má jasno ředitelka.

Přístroj významně podporuje procesy dýchání, proto poslouží téměř všem osmdesáti klientům Alky. „Oxygenátor i perličková koupel budou součástí našich služeb, takže v permanenci každý den,“ těší se ředitelka Hájková, podle které se oxygenátor doporučuje zejména k terapii Therasuit. Přístroj stojí 26 tisíc, minimálně na další 4 tisíce vyjde příslušenství. „Lze také přikoupit i speciální vůně. Díky nim výrazně posílíme relaxační účinek přístroje,“ řekla ředitelka.

Manolo Blahník (75)

Je to španělský módní návrhář, jeho matka byla Španělka, otec Čech. Obouval přední celebrity, např. lady Dianu, Madonnu či Kylie Minogue. Velký podíl na jeho slávě měl seriál Sex ve městě, kde měla hlavní představitelka Sarah Jessica Parker nekonečnou vášeň pro boty.

Video
Video se připravuje ...

Eliška Kaplický na výstavě Manola Blahnika: Na jeho boty jsem si vystála frontu! Markéta Reinischová, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / Oliver Price, Vincent Webb - THE SIZZLER

Fotogalerie
43 fotografií