"Já taky chodím mezi dědky. Bývalí mistři republiky, gymnasté, vzpěrači...a jejich jediné téma je televize. "Díval ses včera? Byla tam tá...jak její otec je taky herec. Ten, no víš kdo?" Mají navíc všichni naslouchátka a skoro nic neslyší. To je skličující," přiznal legendární fotograf Jan Saudek v rozhovoru pro časopis Téma.

Na to, kolik mu je let, rozhodně nezapadá do skupinky typických dědečků, kteří už neřeší nic kromě toho, že se ráno probudí a můžou vstát z postele. Saudek plave, stará se o děti, věnuje se své ženě Pavlíně a navíc stále pracuje.

"Jakýpak smutek. Ožeru se a jsem šťastný. Od těch dědků se liším v tom, že chci ještě něco udělat," svěřil se Saudek, který by rád také převzal metál od prezidenta. Proč by ho měl ale dostat? "Nemám pro to vysvětlení. To víte, že bych tam naklusal. Vzal bych si kabátek, vázanku..," začal fotograf vyjmenovávat s tím, že by neřešil, od koho medaili dostává. "Jistě, je to řádně zvolený prezident této země," dodal.

To by ale nebyl Jan Saudek, kdyby z rukávu nevytáhl nějaké to eso. A to přímo na kolegu z branže Josefa Sudka. "Mistr Sudek žil se svou sestrou. A nejen žil. Celý život. Nemyslím, já to vím," řekl Saudek přesvědčivě. "Vím to, protože jsem chodil s jeho univerzální dědičkou. Tohle mi můžete věřit. Pro mě jsou tyhle věci zásadní. Vůbec je neodsuzuju," uzavřel Jan Saudek.

Fotogalerie
49 fotografií