Vdova po zemřelém muzikantovi Eva Štědrá dala všem kolegům svého muže jasné instrukce: všichni musí dorazit do půl jedenácté, aby se pak přesunuli k zadnímu vchodu do místnosti pro pozůstalé.

Mezi prvními přišla Vendula Pizingerová. „S Karlem a jeho ženou jsem byla před třinácti lety na dovolené a byla to jedna z mých nejlepších. Byl to úžasný a zábavný člověk. Bojoval s řadou nemocí, jeho manželka musí být silná. Já sama si ze smrti Karla nic nepamatuji. Budu na něj stále vzpomínat,“ řekla Blesk.cz Vendula.

Václav Neckář společně s bratrem Janem přinesli červené růže. Neckář se s Karlem setkal v Divadle Rokoko. „Byl to nejférovější člověk v téhle branži,“ dodal Jan.

Bratři Václav a Jan Neckářovi na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Jiřina Bohdalová přišla s režisérem Zdeňkem Zelenkou. Kardiolog Jan Pirk před lety muzikanta operoval a byl jedním z řečníků. To moderátor Jan Rosák Karla bral jako blízkého přítele. „Byl neustále dobře naladěný, samá legrace, miloval jsem jeho humor. Zklamal mě jen jednou, a to právě teď,“ netajil se moderátor. „Naposledy jsme se viděli při fotbalu Amfory a pak na oslavě jeho osmdesátin,“ dodal Rosák.

Moderátor Jan Rosák s manželkou na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Dorazila vdova Eva Štědrá. S každým se objala a velmi statečně nese svůj velký smutek. Karel Šíp s manželkou Ivou přiznal, že v tuto chvíli není schopen něco říct.

Vdova po Karlu Štědrém Eva Štědrá se syny
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Kateřina Kaira Hrachovcová po dlouhé době s manželem Janem Herčíkem. S manželi Štědrými několikrát strávili společnou dovolenou.

Kateřina Herčíková s manželem Herčíkem na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Podnikatel Pavel Sedláček s přítelkyní Helenou Rytířovou. „Karla jsem měl moc rád. Na pohřeb jsem mu přišel, protože věřím, že by on na můj taky přišel,“ svěřil se Martin Dejdar.

Martin Dejdar na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Herečka Světlana Nálepková s přítelem davem čekajících lidí doslova proběhla. Muzikant Josef Zíma: „Byli jsme výborní kolegové a dobře jsme si rozuměli. Byl to svědomitý profesionál. Měl velký smysl pro humor,“ netajil se Zíma.

Josef Zíma na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Zpěvačka Yvetta Simonová přinesla kytku nejenom pro Karla, ale i pro svou maminku, která tam má hrob. Moderátor Aleš Háma vzpomínal na Karla jako na člověka, který přes všechny své nemoci na sobě nedal nikdy nic znát a všechno bral s humorem.

Václav Upír Krejčí je od roku 1980 sousedem Štědrých, tudíž je pojí velké přátelství. Pro Evu dokonce napsal nekrolog.

Václav Upír Krejčí s manželkou na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

„Ztratili jsme parťáka, byl to skvělej kamarád,“ netajil svůj smutek ze ztráty přítele Karel Vágner.

Autor: 

Netrpělivě se čekalo na příjezd Karla Gotta, kterého se Štědrým pojilo víc než padesátileté přátelství. Mistr, který na pohřby nechodí, udělal výjimku stejně jako v případě rozloučení s Karlem Svobodou. Karel Gott dorazil s manželkou Ivanou zadním vchodem. Usedl do první řady a dlouho diskutoval s Josefem Zímou.

Karel Gott na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Foto Blesk

Karel Gott na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Foto Blesk

Karel Gott s manželkou Ivanou na pohřbu Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

První řadu obsadila rodina, vdova přišla ruku v ruce s malým vnukem. S pětiminutovým zpožděním začal obřad, kde hrál živý orchestr. Pod rakví bylo obrovské srdce z rudých růží od manželky Evy. Okolo katafalku byla spousta věnců.

Pohřeb Karla Štědrého
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

První slovo si vzal televizní a rozhlasový scenárista, režisér Gustav Oplustil. „Loučení s kamarádem není snadné, není to snadný úkol, naše spolupráce trvala dlouhých 60 let.“ Během vzpomínání si Gustav utíral slzy z očí. „Karel na co sáhl, to se mu dařilo. Za vším byla cílevědomá a velmi obětavá práce. Takový byl Karel Štědrý.“

Po skončení jeho proslovu opět hrál živý orchestr Petra Soviče (30) Golden Big Band Prague.

Druhé slovo si vzal kardiochirurg Jan Pirk. „Karla jsem znal kratší dobu než většinu z vás. V roce 2011 jsem v ruce držel jeho srdce, na kterém bylo vidět, že rozdávalo radost, ale taky potřebovalo generální opravu. Měli bychom na něj vzpomínat, tak jak on žil s úsměvem, humorem, tak by si to přál. Milý Karle, čest tvojí památce.“

Profesor Jan Pirk promluvil na rakví Karla Štědrého.
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Jiřina Bohdalová se před svým projevem poklonila směrem k rakvi. „My jsme si měli vždy o čem povídat, pracovat a vždy jsme se hodně nasmáli. Stali se z nás nejenom spolupracovníci, kamarádi, přátelé. Karle, nahlas a s pokorou ti říkám, už teď mi chybíš. Děkuji za všechno,“ ukončila se slzami v očích a pohledem k rakvi svůj proslov herečka.

Jiřina Bohdalová promluvila na rakví Karla Štědrého.
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Na monitoru se promítaly fotky z rodinného archivu a opět hrál orchestr.

Poslední rozloučení s Karlem Štědrým
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan

Obřad končil známým songem Mám malý stan. Za jeho zvuku zajela rakev a zatáhla se opona. Smuteční hosté se s Karlem Štědrým (†80)  rozloučili mohutným potleskem vestoje. Vdova s rodinou nepřijímala veřejné kondolence, na ty byla určena kondolenční kniha. Úzká rodina pak rychle odešla do zadní místnosti. Smuteční hosté pak rychle opustili velkou obřadní síň, která byla zaplněna do posledního místa. Před budovou kramatoria pak ještě dlouho diskutovali a vzpomínali.

VIDEO: Zemřel Karel Štědrý (†80), pěvecká legenda, herec i kamarád Karla Gotta

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Karel Štědrý (†80), pěvecká legenda, herec i kamarád Karla Gotta. Blesk TV

Fotogalerie
74 fotografií