Jožo se rozhodl opustit Elán po posledním ze série koncertů k 50. výročí kapely v pražské O2 areně, který se uskuteční 20. prosince 2018. „Končím, protože chci. Tentokrát jsem rozhodnutý a nenechám se přemluvit. Nejsem unavený a publikum miluju, ale vím, že končím a hotovo. Seknout s kariérou je potřeba tehdy, kdy vás lidé žerou. Když je už nebudete zajímat, je pozdě," prohlásil frontman Elánu.

„Potřebuju klid. To jediný, co chci, je klid," vyprávěl zpěvák v TopStaru a působil přitom dost unaveně. Energii mu prý upírají i dotěrní příznivci. „Fanoušci, to je hrůza. Oni jsou hrozně milí, zlatí a tak, ale já sedím v podniku s nějakou holkou a najednou se mi brutální chlap navalí na stůl, vpluje mi do polívky a říká: ‚Jožo, to je bomba, že jsme se setkali. Musíme si vypít.‘ A já mu nemůžu říct: ‚Odpal do p**ele,‘ nebo něco takového. Já musím velice slušně: ‚Promiňte, někdy jindy.‘ Ale on stejně neodejde,“ líčil Ráž.

Ten svůj úmysl odejít v poslední době avizoval již několikrát. Loni například v rozhovoru pro portál Plus jeden deň uvedl, že hodlá v kapele vydržet ještě dva roky. „Jsme si vědomi, že muzikanti dali podobná vyjádření v minulosti a pak se na přání fanoušků znovu vrátili ke koncertování. Tentokrát je pravdou, že po oslavách padesáti let Elánu v roce 2018 se kapela zcela odmlčí," sdělil ČTK Vladimír Moško z manažerské agentury Elánu MC production.

Podle něj je ale ve hře i taková možnost, že by koncert v pražské O2 areně přece jen nemusel být poslední. Kapela by totiž mohla pokračovat dál i bez Ráže. „Zda tomu ale tak bude, je ještě ve hvězdách," není si jistý Moško. „Skupina chce pokračovat, já ovšem už ne. Uvidíme, pro co se rozhodnou. Urazili jsme dlouhou cestu, ale já moc na minulost nevzpomínám. Prostě co bylo, bylo a je pryč. Žiju pro současnost," potvrzuje nejistou budoucnost Ráž.

Pokud by se Eláni rozhodli vystupovat i dále, nebrání se prý frontman ani tomu, že by se jednou za čas s muzikanty někde výjimečně objevil. Další turné či nahrávání už ale zcela vylučuje, řekl za kapelu pro ČTK Roman Helcl.  

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, za jejichž prodeje získala 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné v roce 2003 navštívilo na 80.000 fanoušků, v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Základ kapely tvoří vedle Ráže Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv).

Video
Video se připravuje ...

Jožo Ráž 17 let po nehodě a komatu: Jsem živoucí mrtvola! Co nepoznali lékaři zde, ale až v Německu? Markéta Reinischová, Petr Soukup

Fotogalerie
45 fotografií